Ηττα των ΗΠΑ. Ο ΟΑΚ δεν αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Γκουαιντό



Ηττα των αμερικανών στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η αναγνώριση του Γκουαιντό ως προσωρινού προέδρου, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την έκδοση κοινής δήλωσης. 16 χώρες από τις 35 υποστήριξαν την πρόταση των ΗΠΑ, αλλά περισσότερα από τα μισά μέλη αντιτάχθηκαν ή δεν στήριξαν την πρόταση , όπως το Μεξικό και  η Ουρουγουάη που ζήτησαν να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς της συνεδρίασης.

Σοβαρή ήττα για τον αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την αμερικανική κυβέρνση που υπολόγιζε να βγει από αυτή την ψηφοφορία με επίσημο ψήφισμα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε μια ταραχώδη Εκτακτη Συνόδο του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΚ και μόνο 16 από τις 35 χώρες που αποτελούν την Οργάνωση υποστήριξαν την αναγνώριση του Γκουαιντό , παρά το ισχυρό διπλωματικό λόμπι που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Έκτακτη Σύνοδο, συμμετείχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, ο οποίος, ενώ εξέθεσε τις απόψεις του, διακόπηκε από μία αμερικανίδα ακτιβιστρια η οποία σήκωσε πανό υπέρ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο.

Οι χώρες που τάχτηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες  και υποστηρίζουν τον Γκουαιντό είναι :
Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ηνωμένες Πολιτείες, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή δημοκρατία και Μπαχάμες.

Σε σχέση με την ψηφοφορία στις 10 Ιανουαρίου, όταν οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πλειοψηφία και τάχτηκαν κατά της ορκωμοσίας του Προέδρου Μαντούρο στη δεύτερη θητεία του, η Γουιάνα, η Τζαμάικα και η Σάντα Λουτσία άλλαξαν τη θέση τους συμβάλλοντας στην ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών.
[--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: