Απεργία εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ: να μην εκποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά

 

‘’Δεν φτάνει που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το Ν. 4389/16, με τον οποίο περνάει όλη η δημόσια περιουσία σε ένα «Υπερταμείο» το οποίο έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του «χρέους» (και του οποίου η διοίκηση ελέγχεται από τους δανειστές!), τώρα θέλει να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς κι ότι… «ένα λαθάκι έγινε βρε παιδιά». Δυστυχώς, η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε όλη την επικράτεια, μόνο «λαθάκι» δεν είναι. Το αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις και τα δελτία τύπου, ούτε το νόμο έχουν αλλάξει, ούτε τις υπουργικές αποφάσεις…’’


Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνουν μία πολύ σοβαρή μάχη, στην οποία χρειάζεται όλη η κοινωνία να παρευρεθεί ενεργά. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωσή τους για να μάθουμε περισσότερα για το τι ακριβώς συμβαίνει με την εκχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.


Η υπόθεση της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο είναι πολύ σοβαρή! Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο όμως ΙΣΧΥΕΙ: αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, η ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, το φρούριο Φιρκά (Χανιά), η Σπιναλόγκα, μουσεία όπως τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Αργοστολίου, Μυτιλήνης, τα ακίνητα της Πλάκας και πολλά άλλα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί –τα περισσότερα με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, και οι δύο δημοσιευμένες σε ΦΕΚ– στην ΕΤΑΔ ΑΕ (η οποία ανήκει πλέον στο Υπερταμείο). 

Από κει και πέρα έχει αρχίσει μια εκστρατεία να μας πείσουν πως ό,τι βλέπουμε δημοσιευμένο στα ΦΕΚ δεν ισχύει και ισχύουν οι… καλές προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Η αλήθεια όμως είναι ότι:

Η κατρακύλα της δήθεν «κυβέρνησης της αριστεράς» δεν έχει πάτο! Από το τρίτο μνημόνιο (που ψήφισαν όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι στη Βουλή!) και μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει το «αγαπημένο παιδί» της Τρόικας (στα οικονομικά) και των ΗΠΑ (στα υπόλοιπα). Σπεύδει να ψηφίσει όλα όσα της ζητούν –εκτός από μερικά που τα «κρατάει» (όπως τώρα με τον τραγέλαφο για τις συντάξεις) για να δείχνει ότι διαπραγματεύεται μόνο και μόνο για να κρατήσει κάποια εκλογική πελατεία!

Όχι μόνο κράτησαν το ΤΑΙΠΕΔ και προχώρησαν κανονικότατα στην πώληση των αεροδρομίων, των μαρίνων, τμημάτων της ΔΕΗ κλπ –σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- αλλά ψήφισαν και τη δημιουργία του Υπερταμείου, στο οποίο θα περάσουν όλη τη δημόσια περιουσία. Σκοπός του Υπερταμείου είναι «να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας» (sic!). Η Διοίκηση του Υπερταμείου, όπως και το εποπτικό του συμβούλιο, επιλέγεται από την Τρόικα. Δηλαδή δημιούργησαν ένα ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο της περιουσίας του δημοσίου, που θα το διαχειρίζονται οι εκλεκτοί της Τρόικας, για να την «αξιοποιήσουν» στην αποπληρωμή του χρέους! Κι ακόμη αναρωτιόμαστε πώς και γιατί βρέθηκαν ακίνητα-φιλέτα του ΥΠΠΟΑ στο Υπερταμείο;

– Δεν έχουν σκοπό να πουλήσουν την Ακρόπολη ή να ιδιωτικοποιήσουν την Κνωσό. Προφανώς! Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι τόσο χαζός που να θέλει να αναλάβει το κόστος λειτουργίας ενός αρχαιολογικού χώρου. Δεν τους νοιάζει το κόστος, τα έσοδα τους νοιάζουνε –όπως σε κάθε ιδιωτικοποίηση άλλωστε. Γι’ αυτό ο Ν. 4389/16 διαχωρίζει την «κυριότητα» των εξαιρούμενων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών NATURA και αιγιαλών, από την «διαχείρισή» τους, και προβλέπει ότι η ΕΤΑΔ κρατάει την «διαχείριση» όλων των παραπάνω, ακόμη κι όταν αυτά έχουν εξαιρεθεί από τη μεταβίβαση! Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι το Υπερταμείο θα διεκδικήσει την διαχείριση του αναψυκτηρίου ή του πωλητηρίου στην Κνωσό, θα πουλήσει τα κτίρια των Μουσείων και θα υποχρεώσει το ΥΠΠΟΑ να πληρώνει νοίκι σε έναν ιδιώτη (όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει με το κτίριο στη Μπουμπουλίνας), ότι θα ζητήσει ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια της Σπιναλόγκας, ότι θα αποφασίζει το Υπερταμείο ποιες εκδηλώσεις ή κινηματογραφήσεις θα γίνουν στον Λευκό Πύργο και με τι αντίτιμο –κι αργότερα ότι μπορεί να αναθέσει τη φύλαξη ή την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτη εργολάβο. Αυτά που προσπαθούν εδώ και τόσον καιρό οι διαδοχικές κυβερνήσεις και δεν τους αφήνουμε με τις κινητοποιήσεις μας, πάνε να τα περάσουν μέσω του Υπερταμείου! Τι κι αν όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος και τον Αρχαιολογικό Νόμο; Για όλα υπάρχουν λύσεις, με την ταχύτητα που ψηφίζει τα νομοσχέδια η ελληνική Βουλή.

Δεν θα αφήσουμε το ανήκουστο να γίνει πραγματικότητα!
Δεν θα περάσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, τα μουσεία, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε στο όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν το ξεπούλημα.
Είναι στο χέρι των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, μαζί με όλη την κοινωνία, να τα υπερασπιστούμε ως κοινωνικό αγαθό και ως πλούτο που ανήκει σε όλους και όλες μας.
 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/10 ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ-ΣΚΑΜΜΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Να πάρουμε πάνω μας την απεργία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι-ες, να κλείσουμε τις υπηρεσίες, τα μουσεία και τους χώρους, να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την συμμετοχή όλων των πολιτών και όλων των σωματείων. Είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία.
Να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω!

Απεργιακές κινητοποιήσεις ανά περιοχή (η λίστα θα ανανεώνεται όταν θα ανακοινώνονται νέες): ΑΘΗΝΑ: 10.30 στην Ακρόπολη, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11.00 στον Λευκό Πύργο 

42292632_1441949172616384_5068967149163249664_n

Κι επειδή κάποιοι ακόμη μιλάνε για… fake news, παραθέτουμε και τα βασικά ντοκουμέντα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία:

  1. ΕΕΣΥΠ-ιδρυτικός νόμος 4389 (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ)
  2. Το ΦΕΚ της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ 19-6-2018 που περιέχει τη λίστα με τα ακίνητα
  3. Το ΦΕΚ της ΥΑ Τσακαλώτου που εγκρίνει τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ
  4. Τη λίστα των ΚΑΕΚ των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται με τις παραπάνω αποφάσεις, σε μια μορφή που αντιστοιχείται ανά νομό και ανά οδό (και χρησιμεύει για αναγνώριση των ακινήτων που βρίσκονται στο ΦΕΚ της μεταβίβασης)
  5. Την σύσταση της ομάδας Εργασίας που θα… επεξεργαζόταν τη λίστα των ακινήτων.
Παραθέτουμε επίσης τη λίστα με τα ως τώρα γνωστά ακίνητα και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ή μεταβιβάζονται τώρα (η λίστα θα ανανεώνεται με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται)

Αττική: Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο), 36 ακίνητα στην Πλάκα, αρχαίο θέατρο Ευωνύμου (Άλιμος)

Ζάκυνθος: Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηγουμενίτσα: Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηράκλειο: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (παλιό και νέο), Κνωσός, τμήματα των ενετικών τειχών, τα Νεώρια, η Πύλη Σαμπιονάρα

Θεσσαλονίκη: ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), ο αρχαιολογικός χώρος της Δημητρίου Γούναρη, η Αχειροποίητος, τα δυτικά τείχη από Βαρδάρη μέχρι Αγ. Δημητρίου, τα τείχη της Ακροπόλεως, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, το Αλκαζάρ, το κτίριο του Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, η ΥΦΑΝΕΤ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ιωάννινα: Βυζαντινό Μουσείο

Καβάλα: το μέγαρο Τόκου που στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Καλαμάτα: Μπενάκειο Μουσείο

Κεφαλονιά: Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Κομοτηνή: Αρχαιολογικό Μουσείο

Λάρισα: αρχαίο θέατρο

Λασίθι: Σπιναλόγκα (είναι στην ΕΤΑΔ ήδη, ως ακίνητο του πρώην ΕΟΤ)

Μυτιλήνη: Αρχαιολογικός Χώρος στην οδό Κριπαγόρα και Ζαλόγγου, παλαιό και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αποθήκη και γήπεδο παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ρέθυμνο: το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων, το Χάνι του Πατακού, το Τέμενος του Μασταμπά που σήμερα λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο

Σέρρες: Μπεζεστένι, τα οθωμανικά Τζαμιά επί της Ανδριανουπόλεως και επί της Καπετάν Μητρούση, η Καπναποθήκη επί της οδού Μεραρχίας

Τρίκαλα:ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης – Ασκληπιείο

Χανιά: μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, συγκροτήματα ενετικών Νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το τούρκικο χαμάμ, στα Γιάννενα το Φετιχέ Τζαμί, το Αρχοντικό Μίσιου, το Τζαμί Καλούτσιανης, τα κτίρια του Μενδρεσέ, Αρχαιολογικό Μουσείο (παλιό και νέο), Οικία/Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Χίος: το τείχος και οι πολεμίστρες του Κάστρου, τα οθωμανικά Λουτρά

6. και απόσπασμα από τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία:  «(…) Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το “Ταμείο”) το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα. 

(…) Για το σκοπό αυτό δημιουργείται Ομάδα Δράσης με εντολή: 1.Τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο Ταμείο και των καλύτερων λύσεων ρευστοποίησης τους: ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να καταβληθεί για την αποκόμιση αξίας από ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων εκείνων στην κατοχή της ΕΤΑΔ. (…) Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο ποσό 50 δις ευρώ (…)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: