Περισσότερη εξουσία στα κράτη μέλη και καμία κατανομή των προσφύγων με ποσόστωση



Περισσότερη εξουσία στα κράτη μέλη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καμία κατανομή των προσφύγων με ποσόστωση: οι κόκκινες γραμμές του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία), στην Μπρατισλάβα , που παρουσίασαν σε κοινή τους δήλωση στη Σύνοδο των 27. Οι τέσσερις κατέβηκαν  με δικιά τους πρόταση με την οποία σίγουρα δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι.Ετσι, ενώ από τη μία οι τέσσερις είναι «αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα των 27 κρατών μελών» από την άλλη , συνεχίζουν να δίνουν τις δικιές τους μάχες.



Και πρώτα απ 'όλα τη μάχη της διεκδίκησης  μεγαλύτερης εξουσίας για τα κράτη μέλη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι τρέχουσες προκλήσεις της Ένωσης δείχνουν ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή μόνο εφόσον τα κράτη μέλη και οι πολίτες της έχουν ένα λόγο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων», τονίζουν οι τέσσερις, και, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να «ενισχυθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, ενισχύοντας τον σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

«Ο μηχανισμός κατανομής των προσφύγων θα πρέπει να είναι εθελοντικός», ξεκαθαρίζουν οι 4 και ζητούν η μεταναστευτική πολιτική να καθοδηγείται από την αρχή της  «ευέλικτης αλληλεγγύης»: «Το κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει συγκεκριμένες μορφές συνεισφοράς, με βάση την εμπειρία του και τις δυνατότητές του» . Τα μέλη της ομάδας, θεωρούν ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν τα σύνορα των κρατών με την ΕΕ, και ιδίως εκείνα της Βουλγαρίας για την οποία η ομάδα λέει ότι είναι έτοιμη να «αυξήσει τις δεσμεύσεις της» με μια προσφορά «άμεσης βοήθειας» .

Στην κοινή τους πρόταση, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, επιμένουν στη ανάγκη προστασίας της εσωτερικής αγοράς και των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών ελείφοντας τον προστατευτισμό στο εσωτερικό της-ΕΕ» . Οι τέσσερις ζητούν, παράλληλα με την πορεία της διαδικασίας ολοκλήρωσης «να διατηρηθεί και να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα μεταξύ των κρατών μελών» ώστε να μπορεί κάθε χώρα να «αισθάνεται άνετα εντός της ΕΕ.

Για τη Μέρκελ, η προσέγγιση  των 4 του  Βίσεγκραντ είναι «μια θετική προσέγγιση, δεδομένου ότι θέλει να βρεθούν  λύσεις», αλλά θα «πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει «ευέλικτη αλληλεγγύη»  που μας ζητούν, ένα θέμα που «σήμερα δεν το εμβαθύναμε». «Ανυπομονώ να γίνει αυτή τη συζήτηση», συνέχισε η καγκελάριος η οποία σημείωσε ότι σε θέματα όπως η μετανάστευση και ο έλεγχος των συνόρων,«είδαμε ότι οι συζητήσεις με αποφάσεις πλειοψηφικές  συνάντησαν πολλή αντίσταση και, ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες προσεγγίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: