ΔΝΤ : Η ανεργία στην Ελλάδα θα πέσει στο 12% …το 2040



 

Σε άρθρο της στο Forbes, η Φράνσις Κόπολα εξηγεί την ανυπολόγιστη ζημία που έχει υποστεί ο πληθυσμός της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η ατελείωτη «ελληνική κρίση», για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα της Κεντρικής Ευρώπης, έχει καταστρέψει μια ολόκληρη οικονομία, καταδικάζοντας ένα λαό στην μακροχρόνια ανεργία, την δημογραφική κρίση και ένα μέλλον χωρίς ελπίδα. Αυτή είναι η ανατριχιαστική πραγματικότητα πίσω από την παραπλανητική εικόνα της «Ευρώπης των λαών».

  Φράνσις Κόπολα, 23 Μαΐου 2016
 
  Το ΔΝΤ μόλις δημοσίευσε την τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους(DSA). Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει ποτέ από τη δύσκολη θέση της λόγω του χρέους, μέσω της ανάπτυξης. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει , είναι κυριολεκτικά ακατόρθωτος: το ΔΝΤ πιστεύει ότι ακόμα και ένα 1,5% θα ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα. Οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (πέρα από τα 43 δισεκατομμύρια που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί για να τις σώσει). Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων είναι μια χαμένη υπόθεση, κυρίως επειδή οι τράπεζες - που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση - δεν θα αξίζουν τίποτα στο άμεσο μέλλον.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ένα κούρεμα του χρέους είναι απαραίτητο. Αν δεν κουρευτεί το χρέος, το κόστος εξυπηρέτησης του το 2060 θα ανέλθει στο απίστευτο 60% του κρατικού προϋπολογισμού. Φυσικά, η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει πολύ πιο πριν - αλλά αυτό θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το ΔΝΤ  εδώ και ένα περίπου χρόνο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κούρεμα του χρέους της. Η τελευταία έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) γίνεται με σκοπό να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους και να πάρουν στα σοβαρά το ζήτημα. Δεν πρέπει να εκπλήσσει λοιπόν ότι οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ χειρότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκθέσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές τις προβλέψεις αυτές θα τις αμφισβητήσουν, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το μέρος των Ευρωπαίων, επειδή η μόνη εναλλακτική λύση είναι το Grexit, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει ότι έχουν γίνει «βελτιώσεις», ακόμη και αν το μόνο που έχει γίνει είναι ότι έχει αναβληθεί η λύση των προβλημάτων για πολλοστή φορά.

Αλλά κρυμμένα μέσα στη δημοσίευση του ΔΝΤ υπάρχουν κάποια στοιχεία πολύ ανησυχητικά – οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον πληθυσμό και την ανεργία από σήμερα μέχρι το 2060, κάτι που νομίζω ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει.

Και να, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία στην Ελλάδα (η υπογράμμιση δική μου):

«Οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός σε ηλικία προς εργασία θα μειωθεί κατά περίπου 10% μέχρι το 2060. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει υψηλό ποσοστό ανεργίας τις επόμενες δεκαετίες. Επί του παρόντος, η ανεργία είναι γύρω στο 25%, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, και μετά από 7 χρόνια ύφεσης, το δομικό στοιχείο της εκτιμάται σε περίπου 20%. Επομένως, θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να μειωθεί η ανεργία. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2022 θα φθάσει το 18%, το 2040 το 12% και μόνο το 2060 θα έχει φτάσει το 6%».

Έτσι, ακόμη και αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη και οι πιστωτές της αποφασίσουν ένα κούρεμα του χρέους, θα χρειαστούν 44 χρόνια για να πέσει η ελληνική ανεργία σε κάπως «φυσιολογικά» επίπεδα. Για την ελληνική νεολαία που σήμερα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, αυτό σημαίνει μια ολόκληρη ζωή. Μια γενιά θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

Και αν η ελληνική οικονομία δεν επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια νούμερα μέχρι - καλά, ποιος μπορεί να πει για πόσο καιρό;

Η αλήθεια είναι ότι επτά χρόνια ύφεσης έχουν καταστρέψει την ελληνική οικονομία και δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό της. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, ακόμη και στις καλές εποχές, το 20% των ενηλίκων θα είναι άνεργοι. Για τη δημιουργία των αναγκαίων θέσεων εργασίας θα χρειαστούν πολλές νέες επιχειρήσεις, ίσως ακόμη και νέοι βιομηχανικοί κλάδοι, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και πολλές επενδύσεις - και η Ελλάδα βέβαια δεν είναι και το πιο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Επειδή λείπει ένα πρόγραμμα κάτι σαν το Σχέδιο Μάρσαλ, θα χρειαστούν πολλά, πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σκόπιμα στην Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ, προκειμένου να σωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Φυσικά, οι νέοι Έλληνες δεν θα παραιτηθούν με την προοπτική να σπαταλήσουν όλη τους τη ζωή έξω από την αγορά εργασίας. Όσοι μπορούν, θα φύγουν. Και αυτό θα κάνει την ελληνική ανάκαμψη λιγότερο πιθανή.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο γήρανσης του πληθυσμού. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι για να καταστούν βιώσιμα τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου, η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αυξηθεί από το 52% που είναι σήμερα στο 73% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εργάζονται ακόμα περισσότερα χρόνια, οι γυναίκες θα πρέπει να μπουν στον κόσμο της αμειβόμενης εργασίας, και οι ανάπηροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να δουλέψουν και αυτοί. Ουσιαστικά, ούτε σήμερα η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το σημερινό κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Η μετανάστευση ενός μεγάλου αριθμού νεολαίων - ή τα υψηλά ποσοστά ανεργίας - θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα και η Ελλάδα  πρέπει να συντηρεί ένα μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, αλλά με πολύ λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους να αναλάβουν το βάρος τους.

Έτσι, αν και για τους νέους το μέλλον είναι αβέβαιο,ωστόσο οι γέροι, οι ανάπηροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και όσοι τους φροντίζουν, είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα για τη χρεοκοπία της Ελλάδα. Γι 'αυτούς, το μέλλον είναι μαύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: