Πρόσφυγες : παντού τα ίδια




Αμάν, Ιορδανία – Η Ιορδανία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε περίπου 50.000 πρόσφυγες από τη Συρία ,που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων Σύρων στην Ruqban και Hadalat είναι σχεδόν διπλάσιος από τους 26.000 που βρισκόντουσαν εκεί στις Φεβ 29. Η Al-Monitor έχει στα χέρια της εμπιστευτικά έγγραφα από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τα οποία δείχνουν ότι το 53% των Σύρων που έχουν αποκλειστεί σε αυτή την απομονωμένη έρημο είναι ανήλικοι.
Η Ιορδανία επικαλείται λόγους ασφάλειας, και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να μένουν αβοήθητοι στη βραχώδη έρημο.


του Aaron Magid, 5 Απριλίου 2016

Η Al-Monitor έχει ζητήσει από τις 24η Γενάρη να επισκεφθεί το "φράγμα (
berm)",αυτό το όνομα χρησιμοποιούν οι διεθνείς αξιωματούχοι προκειμένου να περιγράψουν την περιοχή. Ο ιορδανικός στρατός όμως αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση στην Al-Monitor για να μιλήσει με τους παγιδευμένους εκεί Σύρους πρόσφυγες. 
 
 Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό, ένας Σύρος πρόσφυγας ονόματι Khadija Taleb, του οποίου οι συγγενείς έχουν παγιδευτεί στο "φράγμα" αφού διέφυγαν από τη Συρία λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών, χαρακτήρισε την περιοχή ως «μια άνυδρη έρημο που στερείται τα πάντα και που κατοικείται από σκορπιούς, φίδια, έντομα και άγρια ​​ζώα».


Ο Adam Coogle της Human Rights Watch, με
βάση  στο Αμάν, υπογράμμισε τη μεγάλη αύξηση των εγκλωβισμένων Σύρων στο Ruqban. Ο Coogle δήλωσε στο Al-Monitor : «Αυτό δείχνει πόσο φοβερά είναι τα πράγματα στη Συρία αφού οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν στη μέση της ερήμου σε μια σκηνή χωρίς ασφάλεια  επειδή τουλάχιστον εκεί δεν θα πεθαίνουν από την πείνα. Είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς».

Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, της UNICEF και του Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Σύριοι πρόσφυγες στο "φράγμα". Ένας διπλωμάτης δήλωσε στο Al-Monitor ότι αν οι διεθνείς οργανισμοί έλθουν σε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης τότε, «πολύ φοβούνται ότι η ζωή των προσφύγων θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο από ότι σήμερα. Ήδη η πρόσβαση στην περιοχή είναι πολύ περιορισμένη, αλλά αισθάνονται ότι θα μπορούσε να περιοριστεί περισσότερο».

Αν και κατανοούν τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ιορδανίας, διπλωμάτες στο Αμμάν υπό τον όρο της ανωνυμίας περιγράφουν τις συνθήκες στη Ruqban και Hadalat ως «φρικτές» και «τρομακτικές».

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε στο BBC ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν και «στοιχεία» του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμπντάλα σημείωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυστηρούς ελέγχους για την ασφάλεια της Ιορδανίας και γιαυτό οι πρόσφυγες κρατούνται σε αυτή την απομονωμένη έρημο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν κάποια δυτική χώρα θέλει να δεχτεί τους πρόσφυγες μπορεί να το κάνει, αλλά μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει προσφερθεί εθελοντικά να το κάνει.

Στις 29 Φεβρουαρίου,όμως, ανώτερος αξιωματούχος των διεθνών οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας απέρριψε τους ισχυρισμούς Αμπντάλα ως «αβάσιμους». Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Al-Monitor ότι, «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για διείσδυση ανθρώπων του Ισλαμικού Κράτους ανάμεσα στους πρόσφυγες». Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας δείχνουν ότι λιγότεροι από το 7 % των προσφύγων από τη Συρία στο "φράγμα" προέρχονται από τη Raqqa,την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Μιας και η πλειοψηφία των εγκλωβισμένων προσφύγων είναι κάτω των 18 ετών και αργοπεθαίνει στο "φράγμα" εδώ πολλούς μήνες,ένας υπάλληλος των ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζει την απογοήτευσή του, «Πού είναι η ανθρωπιά μας; Μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε ότι ένα 10χρονο παιδί είναι μια πιθανή απειλή και όχι κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;»

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η Ιορδανία έχει δεχτεί 638.000 πρόσφυγες από τη Συρία από την αρχή του πολέμου το 2011.

Άλλος εργαζόμενος των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων υπογραμμίζει ότι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο το Χασεμίτικο Βασίλειο είναι οι Αμερικανοί αφού η βοήθεια που δίνει η Ουάσινγκτον στο Αμμάν κάθε χρόνο φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρα από τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. 

Ωστόσο,η ηθική αξιοπιστία της Ουάσιγκτον ως προς το θέμα αυτό είναι περιορισμένη δεδομένου ότι επί προεδρίας Ομπάμα, η Αμερική έχει δεχτεί μόνο 2.647 Σύρους πρόσφυγες στα πρώτα πέντε χρόνια της σύγκρουσης, σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα των New York Times. 

Το Χασεμίτικο Βασίλειο έχει δεχτεί περίπου 200 φορές περισσότερους Σύρους πρόσφυγες από την Αμερική, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα πολύ πιο μικρή, πιο φτωχή και χωρίς σημαντικούς φυσικούς πόρους. Ο Eric Barbee, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Αμμάν, απέρριψε το αίτημα της Al-Monitor να μιλήσει για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, ακόμη και η βασική ανθρωπιστική διανομή έχει γίνει προβληματική. Και οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων χαρακτηρίζουν την περιοχή όπου βρίσκεται το στρατόπεδο προσφύγων ως «μαύρη τρύπα» .

Με τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκλωβιστεί στο "φράγμα" τους τελευταίους δύο μήνες να έχει διπλασιαστεί και να φτάνει στις 50.000, χωρίς να έχουν καμία ασφάλεια και με περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες, η Ιορδανία και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί δραματικά χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: