Προοπτικές για την Ελλάδα



Νέα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα (στα αγγλικά).

Δημοσιονομικά κίνητρα, με χρηματοδότηση από την έκδοση  συμπληρωματικού νομίσματος, μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα  στη γρήγορη μείωση της ανεργίας, χωρίς να χρειαστεί να ξαναγίνει  ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.




Πότε θα αποκατασταθεί  η ανάπτυξη και η απασχόληση  στην Ελλάδα ;

M. Nikiforos, D.B. Papadimitriou, G. Zezza (2016) ‘How Long Before Growth and Employment Are Restored in Greece?’, Levy Institute Strategic Analysis, January 2016


Η ελληνική οικονομία δεν έχει  καταφέρει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ούτε έχει βελτιωθεί το κλίμα αβεβαιότητας, κάτι που έχει ζωτική σημασία για τη σταθεροποίηση του  επιχειρηματικού κλίματος  και ευνοεί τις επενδύσεις. Αντίθετα, ο  νέος γύρος των μέτρων λιτότητας που  έχει συμφωνηθεί θα σημαίνει άλλο ένα έτος ύφεσης για το 2016.
 
Μετά την  επανεξέταση  ορισμένων πρόσφατων  δεικτών  της  ελληνικής οικονομίας, προχωρήσαμε στην προβολή  της πορείας βασικών μακροοικονομικών δεικτών τα επόμενα τρία έτη. Το μοντέλο μας, δείχνει ότι από το 2017 μπορεί να έχουμε μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, με ρυθμούς  όμως  πολύ χαμηλότερους  από αυτούς που  χρειάζονται για τη  μείωση της φτώχειας και της ανεργίας. 

Στη συνέχεια αναλύσαμε τις  επιπτώσεις  ενός εφικτού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων  με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, και διαπιστώσαμε  ότι, ενώ ένα τέτοιο σχέδιο θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, δεν θα είναι αρκετό  όμως για  να επιταχυνθεί η ανάκαμψη. 

Τέλος,  επανεξετάσαμε την πρότασή μας για δημοσιονομικά κίνητρα  που θα χρηματοδοτηθούν με  την έκδοση  ενός συμπληρωματικού νομίσματος με στόχο  τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το μοντέλο μας δείχνει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, σχεδιασμένο με τρόπο  που να αποφεύγονται οι πληθωριστικές πιέσεις, θα είναι πιο αποτελεσματικό, χωρίς να διαταράσσεται ο  στόχος  του πρωτογενούς πλεονάσματος  που έχει συμφωνήσει η  κυβέρνηση, και χωρίς  να χρειαστεί να ξαναγίνει  ελλειμματικό το  ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.


ΠΗΓΗ http://gennaro.zezza.it/



Δεν υπάρχουν σχόλια: