Μάχη μέχρι τέλους είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι κάτοικοι χωριών του Ρεθύμνου που, αφού έχουν ήδη εγκατασταθεί 8 ανεμογεννήτριες, προσπαθούν να αποτρέψουν νέες εγκαταστάσεις πυλώνων. Σήμερα τρία φορτηγά φορτωμένα με ανεμογεννήτριες επιχείρησαν να φθάσουν στο βουνό “Σιδέρωτας” του Ρεθύμνου. Μπροστά στα φορτηγά βρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής που εμπόδισαν τη διέλευση ενώ οι υπεύθυνοι εκ μέρους του εργολάβου ενημέρωσαν ότι προτίθενται να αποχωρήσουν.
Οι κάτοικοι ακολούθησαν τα φορτηγά μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου
Οι κάτοικοι ακολούθησαν τα φορτηγά με τα ιδιωτικά τους οχήματα, ενώ
όταν τα φορτηγά βγήκαν στην Εθνική Οδό πήραν κατεύθυνση προς το
Ηράκλειο. Εκεί, κάτοικοι αναφέρουν, ότι υπήρξε η παρέμβαση αστυνομικής
δύναμης χωρίς ωστόσο να σημειωθούν συλλήψεις και προσαγωγές.Όπως έγινε γνωστό τα φορτηγά του εργολάβου κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να φορτωθούν στο πλοίο της γραμμής και να επιστρέψουν στον Πειραιά. Τα φορτηγά ακολούθησε και κομβόι αυτοκινήτων τον κατοίκων της περιοχής που έφτασαν μέχρι το λιμάνι προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα φορτηγά μπήκαν στο πλοίο και αναχωρούν για Αθήνα.
Πρόκειται
για περίπου 100-200 άτομα που θα περιμένουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι τα
φορτηγά θα επιβιβαστούν στα πλοία για επιστροφή.
Σημειώνεται ότι η εταιρία διαθέτει σχετική αδειοδότηση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ωστόσο η ένσταση των κατοίκων αφορούσε στο θέμα της απόστασης από την κατοικημένη περιοχή.
Την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, οι κάτοικοι από χωριά του νότου του Ρεθύμνου όπου … φιλοξενούνται ανεμογεννήτριες ετοιμάζονται να αποκλείσουν το δρόμο στην «Παράγκα» του Κισσού αποτρέποντας την είσοδο των πέντε φορτηγών που «θα έχουν φορτώσει το βαρύ φορτίο των πυλώνων και τα εξαρτήματά τους», για να τους μεταφέρουν στο «Νοτικό». Την κινητοποίηση θα πλαισιώσουν και εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι από το νομό Ρεθύμνου και από άλλες περιοχές της Κρήτης που αγωνίζονται και αντιστέκονται για χρόνια στις μεθοδεύσεις των ξένων συμφερόντων… επενδυτικών ομίλων, που επιδιώκουν να αλώσουν τις κοινωνίες, το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων…
«Οι τρόποι που επινόησαν για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους είναι πρωτόγνωροι», διαπιστώνει ο γνωστός λυράρης Αλέξανδρος Παπαδάκης ο οποίος από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά στους αγώνες κατά τέτοιων μορφών ενέργειας. «Αυτό που με έχει ενοχλήσει», λέει, «είναι ότι μας πέρασαν για Ινδιάνους και θεωρούν τον τόπο μας προτεκτοράτο τους. Γιατί δεν ήλθαν να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τις επενδύσεις τους, αλλά λειτούργησαν ετσιθελικά με ύπουλο και απαράδεκτο τρόπο;
Πού το πάνε δηλαδή με τους υποτακτικούς τους, θεώρησαν ότι είμαστε αποικία τους; Και βάζουν εδώ αιφνιδιάζοντας, έβαλαν στον «Σιδέρωτα», ετοιμάζονται στο «Κέντρος»
Ωστόσο αν θεωρήσει κανείς ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει επιφέρει έσοδα για τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που έχουν εκμισθωθεί, η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε τέτοια εικασία.
Οι εκτάσεις που εγκατέστησαν τις ανεμογεννήτριες, παραχωρήθηκαν προς ενοικίαση για διάστημα 25 χρόνων αντί του… ιλιγγιώδους ποσού των 2.500 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή ενοίκιο ύψους 100 ευρώ τον χρόνο! Επίσης, όπως καταγγέλουν κάτοικοι, κτήματα-φιλέτα που θα έπρεπε, «πάσει θυσία» να ενοικιαστούν, καταπατήθηκαν, αφού οι ιδιοκτήτες τους ή βρίσκονται εκτός περιοχής και δεν γνωρίζουν ή έχουν αποβιώσει…
[--->]
[--->]