Μνημονιακός κατήφορος χωρίς τέλος

Πάνος Κοσμάς

Καθαρίστριες, Σκουριές, «κόκκινα δάνεια», Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, πλαίσιο μνημονιακής εποπτείας…
Το καράβι σήκωσε τις άγκυρες, έλυσε τα σχοινιά και αρμενίζει πλέον πλησίστιο στις μνημονιακές θάλασσες.

Ο καπετάνιος δεν έχει πλέον λόγο ούτε να κρατάει τα προσχήματα, ενώ η μνημονιακή βουλιμία κάποιων στη γέφυρα του πλοίου έχει εξακοντιστεί στα ύψη. Η νέα μνημονιακή τάξη στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην κυβερνητική πολιτική επιβάλλονται με ταχύτητες και με ωμότητα που ξαφνιάζουν ακόμη και όσους δεν ήταν εντελώς ανυποψίαστοι. Και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα: η διαδικασία απενοχοποίησης όσων έμειναν υποτίθεται για να δώσουν μια μάχη για αριστερό συσχετισμό αποδεικνύεται εξίσου ραγδαία.

Όπως το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, στις 8 Δεκέμβρη του 2014: στα μνημόνια δεν μπαινοβγαίνεις εύκολα  αν μπεις, τότε πολύ γρήγορα χάνεις ακόμη και το κουράγιο ή τη θέληση να ψάξεις την πόρτα της εξόδου. Ή, με μια έκφραση της καθομιλουμένης, «η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος»…

Σε ένα μόνο 48ωρο ύστερα από την κατάθεση στη Βουλή του Πολυνομοσχεδίου (πρώτο «πακέτο» προαπαιτούμενων), τα δείγματα γραφής αυτού του μνημονιακού κατήφορου είναι πραγματικά εντυπωσιακά:

• Το Δημόσιο δεν απέσυρε τελικά την προσφυγή του κατά των καθαριστριών, η οποία έτσι εκδικάστηκε στις 13 Οκτωβρίου στον Άρειο Πάγο. Η προσφυγή αμφισβητεί το δικαίωμά τους σε αναδρομική αποζημίωση για τους μισθούς στο διάστημα που παράνομα ήταν εκτός εργασίας, με το αιτιολογικό ότι δεν απολύθηκαν αλλά «απλώς» τέθηκαν σε διαθεσιμότητα! Σε τυχόν αρνητική γι’ αυτές απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν θα χάσουν μόνο τους μισθούς τους, αλλά θα επιβαρυνθούν με μια τελεσίδικη αρνητική απόφαση, που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας στο μέλλον.

• Ο Γιώργος Σταθάκης εμμέσως πλην σαφώς υποσχέθηκε κάλυψη των θεσμικών κενών που δημιουργούν το πρόβλημα με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, σε τόνους σαφώς φιλικούς προς την επένδυση. Για να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματά σας, ιδού οι δηλώσεις του:

«Η έμφαση δίνεται σε στρατηγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ει δυνατόν με απασχόληση υψηλού εργατικού δυναμικού, μορφωμένου, δηλαδή, προσωπικού. Άρα, δηλαδή, με μια έμφαση κατ’ ανάγκη σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ή προϊόντων, οι οποίες μπορεί να έχουν υψηλό βαθμό καθετοποίησης στην Ελλάδα και να μπορούν να έχουν ισχυρή εξωστρέφεια κ.λπ. (…) Από την άλλη μεριά, το πρόβλημα το περιβαλλοντικό ορισμένης κατηγορίας στρατηγικών επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. 

Το πρόβλημα με τις Σκουριές, όπως ξέρετε, έχει προκύψει εν πολλοίς και από το θεσμικό κενό που υπάρχει στους περιβαλλοντικούς νόμους που αφορούν τα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα” ανέφερε σε ό, τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. (…) Ένα μεγάλο πρόβλημα θεσμικής υστέρησης, το οποίο προκάλεσε φυσικά διαφορετικές ερμηνείες για ενέργειες συγκεκριμένης εταιρείας και από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα τολμούσα να πω και από ερμηνείες οι οποίες έχουν διχάσει και την τοπική κοινωνία, και φυσικά και έχουν μεταφερθεί σε δικαστικούς αγώνες” συμπλήρωσε ο υπουργός».

Ο Γ. Σταθάκης έβγαλε και άλλη είδηση στις χθεσινές του δηλώσεις: Ότι η πώληση στεγαστικών και όχι μόνο δανείων στους «γύπες των αγορών», τα περιβόητα distress funds, που έως χθες επισήμως «αποκλειόταν», τώρα πλέον δεν αποκλείεται, αντίθετα γίνεται το πρώτο βήμα «εξοικείωσης του ευρέος κοινού μες την ιδέα».

Το ζήτημα έχει ενταχθεί στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, λέγοντάς μας αυτό που ξέρουμε, μας προετοίμασε για τη νέα «κωλοτούμπα». Βεβαίως, το μνημόνιο ανέφερε σαφώς ότι η ΤτΕ και το ΤΧΣ δεσμεύονται να εντοπίσουν και να άρουν όλα τα εμπόδια του θεσμικού πλαισίου ώστε να αναπτυχθεί «μια δυναμική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων». Και «αγορά δανείων» χωρίς τη δυνατότητα της πώλησής τους δεν υφίσταται… 

Για πρώτη φορά τα δάνεια στους γύπες των αγορών από την «πρώτη φορά Αριστερά»…

Το τριμελές προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποτελείται από τους Τασία Χριστοδουλοπούλου (πρόεδρο), Γιάννη Τραγάκη αντιπρόεδρο και Ευάγγελο Βενιζέλο γραμματέα.

Το να βάζεις τον Βενιζέλο, τον άνθρωπο που έκανε δύο εκλογές με τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι του υπουργείου του και στα μάτια της κοινωνίας είναι συνώνυμο κάθε λέξης που είναι αντίθετη με τις λέξεις «θεσμοί» και «διαφάνεια», το να δημιουργείς προεδρείο με πλειοψηφία των παλιών μνημονιακών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ενώ κέρδισες τις εκλογές με σύνθημα «ξεμπερδεύουμε με το παλιό», είναι σαν να κοροϊδεύεις την κοινωνία και τους ψηφοφόρους σου.

Το να βάζεις δε επικεφαλής στέλεχος των εναπομεινάντων «53», και αυτό να δέχεται αυτή την «τιμή», είναι απόδειξη ότι ο Τσίπρας θα τσαλακώσει μέχρι πολιτικής ατίμωσης όσους και όσες δεν έχουν έστω το σθένος να απέχουν…

Όλα τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ενιαίο λογαριασμό, με ρύθμιση που περιέχεται στο Πολυνομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα. Ενώ 7 δισ. ευρώ από αυτά τα διαθέσιμα έκαναν φτερά την άνοιξη για να πληρώνονται οι τοκογλύφοι δανειστές (ΔΝΤ) και κανείς δεν εξήγησε ούτε δεσμεύτηκε αν, πότε και πώς θα επανέλθουν στα ταμεία των φορέων, τώρα δημιουργείται η «υποδομή» για νέο πλιάτσικο στο μέλλον.
Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών καθίσταται αρμόδιος για την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών όλων των φορέων. Προβλέπεται η υποχρεωτική σύμπραξή του σε κανονιστικές διοικητικές πράξεις που προκαλούν όχι μόνο δαπάνη αλλά και απώλεια εσόδων.
 Η κατεύθυνση της συγκέντρωσης των διαθεσίμων σε ένα ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε δοθεί ήδη από την άνοιξη, και τότε η τρόικα είχε αποκαλύψει ότι ήταν δική της πρόταση. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να «τακτοποιηθεί» οριστικά το ζήτημα αυτό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Στο σκέλος της μνημονιακής εποπτείας, το νέο πλαίσιο είναι δρακόντειο. Προβλέπονται αυξημένες κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές διατάξεις, για όλους τους φορείς του Δημοσίου (ακόμη και για εισηγμένες ΔΕΚΟ ενισχύονται οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες), ενώ ενεργοποιείται από την 31η Δεκεμβρίου το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πανίσχυρος υπερεπόπτης δαπανών που θα μπορεί να εισηγείται «ημιαυτόματες» παρεμβάσεις/περικοπές δαπανών.

 
[--->]