Τι υποκρύπτει το τελεσίγραφο του Διευθυντηρίου της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα για Grexit

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής που έθετε τους όρους και τις προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης για τη νέα συμφωνία, μοιάζει πλέον με… μακρινό παρελθόν, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της ευρωζώνης,  παρότι η συντριπτική υπεροχή του «Όχι» εξακολουθεί να αποτελεί  την πυξίδα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που προοιωνίζονται για τις προσεχείς ημέρες. Με…μακρινό παρελθόν μοιάζουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τις οποίες μάλιστα φρόντισε να γνωστοποιήσει επίσημα ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των δηλώσεών τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αποφάσισαν να δείξουν τα δόντια τους προς την ελληνική πλευρά, θέτοντας ευθέως ένα ωμό και απροκάλυπτο τελεσίγραφο: Συμφωνία ως την Κυριακή με βάση ένα νέο σκληρό -όπως όλα δείχνουν-, μνημόνιο ή Grexit.

Για να καταστούν μάλιστα πειστικοί φρόντισαν να συγκαλέσουν για την Κυριακή Σύνοδο Κορυφής των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία, είτε θα επικυρώσει και θα χαιρετήσει τη συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί στο ενδιάμεσο, είτε θα αναλάβει πρωτοβουλίες για Grexit, φροντίζοντας να διατεθεί στην Ελλάδα και αναγκαία τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να διαχειριστεί την οικονομική χρεοκοπία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

The game is over, όπως υποστήριζε εδώ και αρκετές ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκή Συμβουλίου κ. Τούσκ για να πάρει την απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι παιχνίδι οι 1,5 εκατ. άνεργοι και τα 3 εκατ. Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

Μάλλον όχι, αν και τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά περιορίζονται πλέον δραματικά, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπό ένα καθεστώς οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με κλειστές τράπεζες και την επιβολή capital controls, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκριναν ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής αποτελούν ψιλά γράμματα.

Κάλεσαν ως εκ τούτου την Ελλάδα να καταθέσει ως την Πέμπτη αξιόπιστες προτάσεις προκειμένου να μετουσιωθούν σε ένα νέο διετές Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία θα υπογραφεί αυτή τη φορά με τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (EMS). Η υπαγωγή της χώρας σ΄ αυτόν τον μηχανισμό, υπήρξε πρόταση κατά κύριο λόγο της ελληνικής πλευράς, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς την Κομισιόν, πριν το τελεσίγραφο των δανειστών, το οποίο οδήγησε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Η επιστολή Τσίπρα μάλιστα αποδεχόταν τις διαδικασίες για την συνομολόγηση ενός νέου μνημονίου χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι το οποίο παραμένει στο τραπέζι, όπως έδειξε και η απουσία της επικεφαλής του οργανισμού κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ τόσο από τη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε επιπλέον ότι θα στείλει άμεσα νέα επιστολή-αίτημα - πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εστάλη-, για την υπαγωγή στον EMS σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες όπως είπε κυρία Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να εγκριθούν μεταξύ των άλλων και από τα Κοινοβούλια ορισμένων –όχι όλων-, χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Ο κ. Τσιπρας δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίσθηκε στο Eurogroup, δηλαδή ως την Πέμπτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι στόχος είναι «μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη για Ελλάδα και ευρωζώνη», η οποία θα προβλέπει «με επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό επενδυτικό πακέτο και έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους». «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια έχοντας ως όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής: Προοπτική εξόδου από την κρίση», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως επισημαίνεται σαφώς στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου και άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ήταν «να υπάρξει ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου-, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία»».

Η ρύθμιση αυτή που κατατέθηκε με στόχο να επιλυθεί το πιεστικό χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας με την εξασφάλιση ενός δανείου ύψους περίπου 7 δις. ευρώ. Αν και η πρόταση αυτή επισήμως απορρίφθηκε- όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο καθώς το καταστατικό του EMS για τη χρηματοδότηση δεν προβλέπει «κατάτμηση συμφωνίας» ή «ενδιάμεση συμφωνία» ή «συμφωνία-γέφυρα»-,  οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν ωστόσο ότι θα βρεθεί κάποια λύση στην περίπτωση βεβαίως που υπάρξει συμφωνία για το νέο Μνημόνιο.

Με αυτή τη «ντρίπλα» η ελληνική πλευρά επεδίωκε συγκεκριμένα να ανοίξουν τάχιστα οι τράπεζες και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στο διάστημα μέχρι να ανοίξει η κάνουλα του ΕSM. Μόνο για τον Ιούνιο οι ανάγκες είναι άνω των 6 δις (για την ΕΚΤ είναι 3,5 δις ευρώ και για το ΔΝΤ 2 δις ευρώ). Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να δοθεί από την ΕΚΤ (αύξηση του ELA, αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και άλλες πηγές). 

Προϋπόθεση ωστόσο είναι να δοθεί άμεσα πράσινο φως από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης προς την ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί «ατύχημα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα έναντι αυτής της στήριξης  ήταν πρόθυμη να αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μέτρα που θα ζητήσει η πλευρά των εταίρων ως κίνηση καλής θέλησης.

Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε συμφωνία «πακέτο» με νέο σκληρό Μνημόνιο. Κι αυτό για να κρατούν στα χέρια τους τη θηλιά της χρηματοδότησης της χώρας, η οποία, έτσι κι αλλιώς, απειλείται από οικονομική ασφυξία και να την χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης.

Οι δύο πλευρές, κατά τ΄ άλλα, έχουν συμφωνήσει για τη χρονική διάρκεια του νέου Μνημονίου, το οποίο θα είναι δύο ή τρία χρόνια, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ληφθούν. Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό και το θέμα του χρέους δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια συζήτηση τον Οκτώβριο, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία υλοποίησης των νέων μέτρων.

Το «κλειδί», μ΄ άλλα λόγια, είναι στα νέα μέτρα τα οποία θα προτείνει η ελληνική πλευρά και θα εγκρίνουν οι δανειστές, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της «κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης» που προτείνει η Ελλάδα ή του νέου Μνημονίου που ζητούν οι εταίροι.
«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρη πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις.

 Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που συζητήσαμε πριν από δέκα ημέρες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ, προϊδεάζοντας για το νέο Μνημόνιο και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περι των προθέσεων του Βερολίνου πρόσθεσε ότι «έχουμε όλοι μερίδιο στην εθνική κυριαρχία, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Ο στόχος του Διευθυντηρίου της Ευρωζώνης για το «στραπατσάρισμα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ενός ειδεχθούς Μνημονίου αυτή τη φορά και σκληρών και ανάλγητων μέτρων, παραμένει μετά και τη ματαίωση των σχεδίων του για την ανατροπή της στην οποία οδήγησε  η συντριπτική υπεροχή του «Όχι» την περασμένη Κυριακή.
[--->]