«Ανέκδοτο ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο»


Κυπριανού: Ο Αναστασιάδης στηρίζει την Ελλάδα μόνο στα λόγια - Ανέκδοτο το ότι η Κύπρος βγαίνει από τα Μνημόνια

«Ο Αλέξης Τσίπρας μου είπε ότι οι πιέσεις που ασκούνται επάνω στην ελληνική κυβέρνηση είναι παρόμοιες ίσως και μεγαλύτερες απο εκείνες που είχαν ασκηθεί τότε επάνω στον Χριστόφια» δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την συνάντηση του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Κυπριανού μάλιστα χαρακτήρισε ανέκδοτο το ότι λένε κάποιοι πως η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Άντρο Κυπριανού. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι οι κυβερνήσεις ανέχθηκαν να τεθούν υπό ομηρία και υπό συνθήκες άρσης κυριαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ όταν εκείνος του ανέλυε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Το τετ α τετ τον δύο ανδρών κράτησε περίπου μια ώρα ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται μα έπεσε και η στάση της Κύπρου στα τελευταία Eurogroup. Μάλιστα ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση μας πρέπει να σας πω ότι έχει μια προσέγγιση η οποία είναι προσέγγιση Τζέκιλ και Χάιντ. Ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο υπουργός Οικονομικών στα Eurogroup αλλά και δημόσια τοποθετείται με τελείως διαφορετικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ θα επηρεάσουν και άλλες χώρες.
Εμείς, απο την δική μας πλευρά έχουμε επαναλάβει τη στήριξη μας προς την προσπαθεί που καταβάλλεται απο την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ να ασκήσουμε πολιτικές τέτοιες οι οποίες μπορούν να αποφέρουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα δίχως να υπάρχουν ίδιες συνέπειες βάρος κόσμου.

Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι θεωρούμε ότι πολλές απο τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ δεν είναι μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια και επιχειρείται απο τους κυρίαρχους κύκλους να επιβληθεί η άποψη τους πάνω σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και θεωρούμε ότι πρέπει να ακουστεί και η διαφορετική άποψη.

Το παράδειγμα της Κύπρου το κραδαίνουν ως χαρτί απέναντι στην Ελλάδα. Σας είπε αν έχουν συζητηθεί;

«Το συζητήσαμε εδώ και μερικά χρόνια το θέμα αυτό με τον κύριο Τσίπρα. Να σας πω ότι το θέμα της Κύπρου είναι ακριβώς από την αντίθετη πλευρά που πρέπει να ιδωθεί. Οι Ευρωπαίοι μας επέβαλαν αποφάσεις οι οποίες έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία.
 Η κυπριακή οικονομία θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα αν δεν λαμβάνονταν όλες αυτές οι λανθασμένες αποφάσεις και οι οποίες εμείς δεν θεωρούμε ότι ήταν αναπόφευκτες μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποφευχθεί λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν απο την πλευρά της κυβέρνησης Χριστόφια τότε με την Τρόικα.

Η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο όμως...
Ξέρετε αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ανέκδοτο που ακούω το τελευταίο διάστημα. Η Κύπρος θα φύγει απο το μνημόνιο, όλοι φεύγουν, μετά θα έχουμε επιτήρηση για αποπληρωμή του δανείου. Πέραν αυτού υπάρχουν οι συνθήκες της Ευρώπης με σφιχτό πλαίσιο που δεν σου επιτρέπουν διαφορετικές πολιτικές.
Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία που όλοι παρουσιάζουν ως πρότυπο για το πως κατάφερε να βγει, αν μιλήσουν με Ιρλανδούς, γιατί διαδηλώνουν; Γιατί περνούν καλά; Οι ίδιοι θεωρούν ότι είτε μνημόνιο είτε εκτός, ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κύπρου στο Eurogroup σε σχέση με την Ελλάδα ο κ. Κυπριανού απάντησε:

«Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για περιθώρια χειρισμών απο την πλευρά των εθνικών κυβερνήσεων. Τώρα η κυβέρνησή μας πρέπει να σας πω ότι έχει μια προσέγγιση η οποία είναι προσέγγιση Τζέκιλ και Χαιντ. Γιατί το λέω; Ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνησή, αλλά ο υπουργός Οικονομικών στα συμβούλια οικονομικών τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση κυπριακής κυβέρνησης έναντι όλων προσπαθειών.

[--->]