Η Ευρώπη δεν είναι γερμανική: Το θέμα με την Ελλάδα είναι πολιτικό

Του Κώστα Βενιζέλου

Εταίροι μας στην Ε.Ε. δεν βλέπουν στην ουσία τα αιτήματα της Ελλάδας καθώς επιδιώκουν να στριμώξουν την νέα κυβέρνηση και να «δώσουν ένα καλό μάθημα» σε αυτούς που θέλουν να τους χαλάσουν το πάρτι.

Ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τα καταφέρει ο Τσίπρας. Γιατί τότε, θα καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο ορθώθηκε μπροστά σε κυβερνήσεις και κοινωνίες και στόχευε να υποτάξει ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανησυχούν, ως φαίνεται, γιατί εάν τα καταφέρει η Ελλάδα θα συμπαρασύρει μαζί της κι άλλες χώρες, που βιώνουν τις αδιέξοδες μνημονιακές συνταγές.

Όπως έγραψε χθες και η ιταλική εφημερίδα Il Sole/24 Ore το πολιτικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα είναι να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ισχύ των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συμφωνιών, ώστε να αποδυναμωθούν τα πολιτικά επιχειρήματα κομμάτων που αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές δομές σε άλλες χώρες. Κοντολογίς, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι αρχηγοί των άλλων κρατών που επιχειρούν να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα, να προσαρμοστεί προς τις υποδείξεις δεν θα το κάνουν από φιλοευρωπαϊκή πεποίθηση, αλλά για λόγους «ιδίου πολιτικού συμφέροντος».

Είναι σαφές πως και η Αθήνα θέλει να πολιτικοποιήσει το ζήτημα και πολύ σωστά καθώς δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Αν και θα πρέπει ασφαλώς να βρεθεί και η λύση του οικονομικού προβλήματος, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, περνά μέσα από τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Βερολίνου και των κολαούζων του εντός της ευρωζώνης. Το Γιούρογκρουπ δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο, το οποίο νομιμοποιείται να κλείνει και να ανάβει τους διακόπτες των οικονομιών των φτωχών κρατών-μελών, όπως έκανε και με την Κύπρο, πριν δυο περίπου χρόνια. Και να φανταστεί κανείς η Κύπρος δεν αντιστάθηκε, ούτε και είχε τη στάση που έχει σήμερα η Αθήνα. Αλλά την ισοπέδωσαν.

Η σύγκρουση είναι ορατή και το σχοινί τεντώνει. Ο Σόιμπλε η χώρα του οποίου αιματοκύλησε δυο φορές την Ευρώπη στο παρελθόν, έσπευσε μερικές ώρες πριν από το χθεσινό Γιούρογκρουπ να δηλώσει πως λυπάται τους Έλληνες( !), κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η Ευρώπη δεν είναι γερμανική. Το Βερολίνο έχει αυτή την αντίληψη με τη συναίνεση κι άλλων χωρών, ασκώντας έλεγχο των θεσμών και των πολιτικών της Ένωσης. Φροντίζοντας παράλληλα να μην εκτίθεται η Γερμανία στις «προβληματικές» οικονομίες του νότου.
Ασφαλώς το θέμα με το Βερολίνο δεν θα λυθεί σήμερα. Όμως είναι υποχρέωση των εταίρων μας, να μην επιτρέψουν στραγγαλισμό της Ελλάδος.
[--->]