Greek statistics : Η Ελλάδα σε ύφεση που την αποκαλούν ανάκαμψη



Στο μπλογκ της, η οικονομολόγος Φράνσις Κόπολα μεταφέρει ένα γράφημα από τους Financial Times,που δείχνει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που προπαγανδίζουν ως ανάκαμψη, δεν είναι παρά η εικόνα μιας θλιβερής πραγματικότητας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρες αποπληθωριστικό σπιράλ. Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ εξακολουθεί να συρρικνώνεται, το οποιοδήποτε γεγονός, αόριστα θετικό, προβάλλεται ως μεγάλη επιτυχία.
Από τον Robin Wigglesworth των Financial Times η γραφική παράσταση :

 
  
 Μεταξύ 2008 και τα τέλη του 2013, το πραγματικό ΑΕΠ (δηλαδή, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, ΣτΜ) της Ελλάδας μειώθηκε κατά 28%. Από τότε έχει αυξηθεί κατά περίπου 2% αλλά δεν πρόκειται  παρά για μια  κατ' επίφαση ανάκαμψη.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι ο πληθωρισμός με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται στο -1,68% και ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ (ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των προϊόντων με κυμαινόμενες τιμές όπως  ενεργειακά αγαθά και τρόφιμα, ΣτΜ) στο - 1,8%. Αυτό όμως ονομάζεται αποπληθωρισμός.Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς σε φάση αποπληθωρισμού τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι σήμερα 0,6%.
 
 Χρησιμοποιώντας,όμως, έναν από τους δύο τρόπους υπολογισμού του πληθωρισμού, το πραγματικό ΑΕΠ είναι μείον. Με τη μέθοδο υπολογισμού που προτιμά η ΕΚΤ, τον  Εναρμονισμένο ΔΤΚ, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ δεν είναι παρά  -1,2%.

Υποθέτω πως αν κάποιος λιμοκτονεί, ακόμα και  λίγα ψίχουλα μπορεί να του φανούν σαν πλουσιοπάροχο γεύμα.
[--->]