Συνέντευξη με τον Στρατηγό Muzhir al-Qaisi, εκπρόσωπο του Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου των ιρακινών επαναστατών



Aljazeera TV,20 Ιουνίου 2014

Muzhir al-Qaisi: Σήμερα, οι επαναστάτες των ιρακινών φυλών  άναψαν τη φλόγα μιας επανάστασης που δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτή η επανάσταση ξεκίνησε όταν ο λαός μας απαίτησε να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα του, και σύμφωνα με το σύνταγμα, κατέφυγε σε καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ομως, του απάντησαν με φωτιά και ατσάλι. Τελικά επιλέξαμε τα όπλα ως τελευταία μας επιλογή  για να υπερασπιστούμε τα αιτήματα μας. Χάρη στο Θεό και στη λαϊκή συναίνεση που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καταφέραμε να  θέσουμε υπό τον έλεγχο μας τη Μοσούλη, την Σαλαχαντίν, τη Φαλούτζα, τη Γκάρμα, τη Μπιγί και το μεγαλύτερο μέρος του βορείου Ιράκ και είμαστε πλέον κοντά στα τείχη της Βαγδάτης και την περιφέρειά της, δηλαδή την "ζώνη της Βαγδάτης."

Ερ: Τι σας οδήγησε σε αυτό το σημείο; Θέλω να πω, από την αυτοάμυνα μέχρι το σημείο να ελέγχεται  περιοχές του βόρειου τμήματος του Ιράκ.

Muzhir al-Qaisi: Ο Μαλίκι ήταν αυτός που μας έφερε ως εδώ. Ηταν  ο Μαλίκι που μας  αναγκάσε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όταν έστειλε τις στρατιωτικές μονάδες του στην περιοχή μας για να οργανώσει σημεία ελέγχου,θέλοντας να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Ερ: Όταν λέμε ότι αυτές οι περιοχές ελέγχονται, δεν εννοούμε ότι τις ελέγχουν μόνο οι  ένοπλοι των φυλών, αλλά και το ΙΚΙΛ(ISIL). Μέχρι ποιο  σημείο φτάνει ο έλεγχος αυτής της οργάνωσης  πάνω στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ενόπλων των φυλών; (Ας το πούμε απλά) το ΙΚΙΛ έχει κάποια επιρροή σε αυτές τις περιοχές;

Muzhir al-Qaisi: Το ΙΚΙΛ υπάρχει και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί ... αλλά αυτή η επανάσταση δεν είναι η επανάσταση αυτής της οργάνωσης, αλλά πιο πολύ η επανάσταση των φυλών που επαναστάτησαν εναντία στην τυραννία και τα Στρατιωτικά Συμβούλια  είναι μέρος αυτών των αντάρτικών δυνάμεων.

Ερ: Μέχρι ποιο βαθμό οι φυλές έχουν επαφή με το ΙΚΙΛ; Υπάρχει μια άμεση σχέση και  συντονισμός μεταξύ τους;

Muzhir al-Qaisi: Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός ούτε σχέση. Όπως είπα, η οργάνωση αυτή υπάρχει και έχει έναν αριθμό μαχητών και σε κάποιες περιοχές έχει κάποια δύναμη, αλλά αυτή η επανάσταση είναι μια επανάσταση των φυλών και αυτό είναι που θέλουμε να μάθει όλος ο κόσμος. Η επανάσταση αυτή είναι μια νέα ιρακινή άνοιξη. Είναι μια ένοπλη επανάσταση για τον τερματισμό της τυραννίας και δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή πρόγραμμα. Δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση των ιρακινών φυλών που επαναστάτησαν ενάντια σε μια τυραννική κυβέρνηση.

Ερ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον αριθμό και τη δύναμη της οργάνωσης ΙΚΙΛ;

Muzhir al-Qaisi: Δεν είμαστε σε επαφή μαζί τους και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό τους. Ο αριθμό τους ,πάντως, και αυτή η υπερβολή  για τον αριθμό των μαχητών του ΙΚΙΛ δεν  έχει αναφερθεί από κάποιο πρακτορείο ειδήσεων ή οποιαδήποτε επίσημη πηγή ή στρατιωτική πηγή. Αυτό που θέλω να πω,όμως, είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της κάθε ένοπλης ομάδας είναι δυνατόν αυτή να συγκριθεί με τον πληθυσμό των φυλών; Μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού του Ιράκ.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη. Οι φυλές αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό αυτής της χώρας και τους κατοίκους των πόλεων που έχουν απελευθερωθεί. Πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πόλη τους και τα πιστεύω τους. Το μέγεθος των άλλων οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι είναι με τους επαναστάτες ή ότι είναι η ίδια η επανάσταση, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλο όσο μια επανάσταση των μαζών.

Ερ: Αντιμετωπίζετε τον ΙΚΙΛ  σύμφωνα με τον κανόνα που λέει ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου;"

Muzhir al-Qaisi: Ποτέ. Εμείς είμαστε δεμένοι με τους στόχους του έθνους. Τα όπλα μας,  μας τα δωσε ο λαός μας. Μπορεί  να υπάρχουν πολλά όπλα στραμμένα προς τον κύριο στόχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ τους.

Ερ: Οπότε, η οργάνωση ΙΚΙΛ επηρεάζει τους στόχους σας;

Muzhir al-Qaisi: Δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν έχει καμία επίδραση. Εμείς έχουμε τα δικό μας σχεδιασμό  και κινούμαστε μόνοι μας ....

Ερ: Αλλά τώρα η δυτική κοινότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, η κυβέρνηση Μαλίκι και πολλοί άλλοι προχωρούν σε γενικεύσεις για όσα γίνονται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και για όσα κάνουν στοιχεία του ΙΚΙΛ . Όλα αυτά δεν επηρεάζουν το έργο σας και το δίκιο σας, αφού δεν έχετε μια ξεκάθαρη θέση;

Muzhir al-Qaisi: Σαφώς και το επηρεάζει, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Ασφαλώς και υπήρξαν  ατομικές συμπεριφορές  αυτές τις μέρες, σ’ αυτό ή το άλλο,  αντίθετες με τις αρχές και τη συμπεριφορά μας, ακόμη και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά ποιος τα διαδίδει  και τα φορτώνει σε εμάς. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτά τα ρεύματα διαθέτουν τεράστια δίκτυα προπαγάνδας και πληροφόρησης. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα: αν πάτε στο YouTube τώρα, θα βρείτε πολλά βίντεο που περιέχουν συγκεκριμένες σκηνές.

Ερ: Για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και πυροβολισμούς στο κεφάλι ....

Muzhir al-Qaisi: Για να μας κάνουν ζημιά. Λοιπόν, το ξέρετε πως όταν δημοσιεύουμε μια ανακοίνωση στο YouTube, δεν την αφήνουν  περισσότερο από 48 ώρες και στη συνέχεια τη διαγράφουν; Ακόμη κι αυτά που δημοσιεύουμε διαγράφονται από το YouTube ... Γιατί λοιπόν τέτοια βίντεο παραμένουν στο YouTube τόσο πολύ; Μήπως υπάρχει κάποιος που  βοηθά να μείνουν εκεί;

Ερ: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τη βία που βλέπουμε τώρα στο YouTube; Ποια είναι η θέση των επαναστατημένων φυλών στο θέμα αυτό;

Muzhir al-Qaisi: Εμείς δεν υποστηρίζουμε καμία ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του οποιουδήποτε. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες και τις απορρίπτουμε. Τέτοιες ενέργειες δεν τις ανεχόμαστε. Δεν υποστηρίζουμε την καταπάτηση οποιουδήποτε δικαιώματος. Οι άλλοι  έχουν τις απόψεις, με τις οποίες εμείς διαφωνούμε απόλυτα αλλά δεν χρειάζεται  να τις χρησιμοποιήσουμε ενάντια στους εχθρούς μας.

Ερ: Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις επαναστατημένες φυλές και το ΙΚΙΛ όπως συνέβη στη Συρία;

Muzhir al-Qaisi: Προσωπικά, ελπίζω να μη φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Ερ: Ποια λύση νομίζετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει;

Muzhir al-Qaisi: Οι πολεμικές τακτικές και φιλοσοφίες στον ένοπλο αγώνα καταλήγουν πάντα σε πολιτικές λύσεις. Δεν είναι δυνατό τα επαναστατικά κινήματα να αφήσουν τα όπλα, εκτός κι αν έχουν επιτευχθεί όλοι οι πολιτικοί στόχοι για τους οποίους αγωνίστηκαν. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ήμασταν αναγκασμένοι να πάρουμε τα όπλα. Δεν είμαστε μόνοι. Μας υποστηρίζει ένας λαός και είναι αυτός που μας  ανάγκασε να πάρουμε τα όπλα.

Ερ: Ένας από τους στόχους σας είναι Βαγδάτη; Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Muzhir al-Qaisi: Έχουμε προγραμματίσει μια αλλαγή καθεστώτος και την πτώση του. Αν η ανατροπή του καθεστώτος απαιτήσει και την ανατροπή του στρατού και των στρατιωτών που είναι οχυρωμένοι στη Βαγδάτη, και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο στόχος αυτός θα είναι στα σχέδιά μας και τις προτεραιότητές μας. Σήμερα, προσπαθούμε να εξαλείψουμε την τυραννία που επιβλήθηκε στον ιρακινό λαό. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι. Δεν επιδιώκουμε την σύγκρουση. Δεν θέλουμε άλλα θύματα. Ούτε μεταξύ του κυβερνητικού στρατού που αποτελείται από αγωνιστές, ούτε μεταξύ των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη γραμμή του πυρός. Έτσι λέω ότι έχουμε σχεδιάσει τα πάντα. Η πρωτοβουλία είναι στα χέρια μας. Εμείς καθορίζουμε τη διάρκεια και την έκταση της επίθεσης.

Ερ: η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μια δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, πώς βλέπετε τη στάση των κρατών του Κόλπου όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ;

Muzhir al-Qaisi: Εκτιμάμε αυτή τη θέση, αν και είναι αργά, πολύ αργά. Μας έχουν βάλει στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το λέω στην τηλεόραση: εμείς δεν  εκπροσωπούμαι ένα τομέα της κοινωνίας. Είμαστε οι εκπρόσωποι όλου του ιρακινού λαού. Όλοι οι Ιρακινοί είναι σημαντικοί για εμάς. Ίσως ένα τμήμα της κοινωνίας να υπόφερε περισσότερο από την τυραννία από τα άλλα τμήματα του πληθυσμού, γιατί υπήρξε ο στόχος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, ενός σχεδίου που προέρχεται από το Ιράν. Το Ιράν θέλει να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση, αλλά και το δημογραφικό χάρτη της περιοχής για να φτάσει στην Μεσόγειο. Δεν ζητάμε βοήθεια από αυτά τα έθνη, αλλά  να εγκρίνουν και να δώσουν προσοχή στα αιτήματα μας.

Θέλουμε ένα δημοκρατικό Ιράκ, όπου όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη δημοκρατία με μια εκλεγμένη κυβέρνηση που να κυβερνά . Όπου οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν με δικαιοσύνη, να ζει αρμονικά με τους άλλους και να προστατεύει την ενότητα του Ιράκ. Δεν δεχόμαστε κανένα κατακερματισμό, ούτε γεωγραφικό ούτε κοινωνικό.