πότε θα κάνει ξαστεριά









Πότε θα κάμει ξαστεριά,
πότε θα φλεβαρίσει,

να πάρω το ντουφέκι μου,
την έμορφη πατρόνα,

να κατεβώ στον Ομαλό,
στη στράτα του Μουσούρου,

να κάμω μάνες δίχως γιους,
γυναίκες δίχως άντρες,

να κάμω και μωρά παιδιά,
να κλαιν’ δίχως μανάδες,

να κλαιν’ τη νύχτα για νερό,
και την αυγή για γάλα,

και τ’ αποδιαφωτίσματα
τη δόλια τους τη μάνα...

  
                                                                                   




Ο κατά μόνον το γένος και το θρήσκευμα του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το «κατεστημένο» του διαφέροντα.
- Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι... Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν ' αποκαταστήσει και πο­λιτικά τους κοτζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάστα­ση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκο­τώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αυτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σ 'αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παει-να πεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε... Η Ε παν άστ ασ η απότυχε...

Γιάννης Σκαρίμπας-Το 1821 και η αλήθεια







Τα δύο Εικοσιένα

Το Εικοσιένα, όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση, μοιάζει με τ ' αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λί­μνης. Είναι βέβαια η ίδια εικόνα, μα δοσμένη από την ανά­ποδη. Για να γνωρίσει κανείς τ ' αληθινό Εικοσιένα πρέπει να σκύψει πάνω σ ' άλλα κείμενα, σ ' εκείνα που προετοί­μασαν το σηκωμό, σ ' αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καρυοφύλλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ ' απομνη­μονεύματα των αγωνιστών - του Μακρυγιάννη, του Κασο­μούλη, του Κολοκοτρώνη, τον Φωτάκου, τον Σπυρομήλιου, τον Περραιβού, του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.
Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα «Δίκαια του αν­θρώπου» του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ ' άλλο πέφτει βα­ρύς ο ίσκιος της «Πατρικής Διδασκαλίας» του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ Ανθί­μου - ή πιο σωστά του Γρηγορίου.
Δημήτρης Φωτιάδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: