Η δικαστική ομηρία του Σακκά ξεπερνά κάθε φαντασία

Από το 2010 είχε η ΕΛ.ΑΣ. τα αποτυπώματα του 30χρονου

Την Τρίτη απολογείται στον ανακριτή ο Κ. Σακκάς, που συλλαμβάνεται τρίτη φορά για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».Τουλάχιστον από το 2010 είχε η ΕΛ.ΑΣ. τα αποτυπώματα του Κώστα Σακκά, που συνελήφθη εκ νέου την περασμένη Πέμπτη, με το πρόσχημα της πρόσφατης ταυτοποίησης αποτυπώματός του σε... ορφανά ευρήματα της «γιάφκας του Χαλανδρίου», τεσσεράμισι χρόνια μετά τον εντοπισμό της.

Την Τρίτη απολογείται στον ανακριτή ο Κ. Σακκάς, που συλλαμβάνεται τρίτη φορά για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».Τουλάχιστον από το 2010 είχε η ΕΛ.ΑΣ. τα αποτυπώματα του Κώστα Σακκά, που συνελήφθη εκ νέου την περασμένη Πέμπτη, με το πρόσχημα της πρόσφατης ταυτοποίησης αποτυπώματός του σε... ορφανά ευρήματα της «γιάφκας του Χαλανδρίου», τεσσεράμισι χρόνια μετά τον εντοπισμό της.

 Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά επισήμως από την Αστυνομία, τα αποτελέσματα αυτά δεν είχαν προκύψει νωρίτερα γιατί ο 30χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», «επικαλούμενος το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αρνήθηκε κατά τη σύλληψή του, το 2010, να δώσει αποτυπώματα».

Αυτό -όπως είπαν- επετεύχθη τελικά πριν από λίγες μέρες, όταν συνελήφθη επειδή κοιμήθηκε στο σπίτι της συντρόφου του, με την κατηγορία της παραβίασης ενός εκ των επτά περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί και ορίζει ως τόπο διαμονής του το πατρικό του.
Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, από τον εργαστηριακό έλεγχο εντοπίστηκαν αποτυπώματά του σε δύο σακούλες (κινητά αντικείμενα). Και συγκεκριμένα, του αριστερού μεσαίου δακτύλου σε μια άδεια σακούλα και του δεξιού αντίχειρα σε άλλη, η οποία -κατά τις αρχές- περιείχε σκουπίδια και υπολείμματα «γκρι και λευκής ύλης».

Πέρα από το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε -ούτως ή άλλως- στη διάθεσή της τα αποτυπώματα του 30χρονου αναρχικού από την αστυνομική του ταυτότητα, έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας με ημερομηνία 4/12/2010, φανερώνει πως ο Κώστας Σακκάς «σημάνθηκε». Επιπλέον, κανένα άλλο στοιχείο δεν πιστοποιεί την άρνησή του να δώσει αποτυπώματα, ενώ δεν ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για το αδίκημα του 342/77 Π.Δ., άρθρο 27 για άρνηση δακτυλοσκόπησης.
 

Η επίσημη αιτιολογία θέλει τις αστυνομικές αρχές να ζήτησαν στις 7 Ιανουαρίου τα αποτυπώματα του 30χρονου -βάσει της γνωμοδότησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κονταξή, για υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων και DNA, πράγμα που έκανε με τη συγκατάθεσή του- και είναι απορίας άξιο γιατί αυτό δεν συνέβη από τον Νοέμβριο του 2011. Ο Κώστας Σακκάς άλλωστε ήταν στη διάθεση των αρχών, αφού ήταν προφυλακισμένος και μπορούσαν να τον αναγκάσουν σε δακτυλοσκόπηση, ακόμη κι αν αρνούνταν, ενώ η δυνατότητα αυτή τους δόθηκε και πάλι, όταν κλήθηκε σε απολογία και του επιβλήθηκε εκ νέου η προσωρινή κράτηση.

«Η δικαστική ομηρία του Κώστα Σακκά ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία. Μετά την αποτυχία του εγκλεισμού του στη φυλακή για δήθεν παραβίαση περιοριστικού όρου, που ουδέποτε του είχε τεθεί, συνελήφθη εκ νέου για υπόθεση που έχει εξεταστεί εξονυχιστικά και έχει εκκαθαριστεί δικαστικά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και χωρίς κανένα απολύτως ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του», σχολίασε σχετικά στην «Κ.Ε.» η συνήγορός του, Μαρίνα Δαλιάνη.

Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010, μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια, στη Νέα Σμύρνη, τη στιγμή που έβγαινε από αποθήκη με οπλισμό. Παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος -υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο που επιτρέπει η νομοθεσία-, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που αρνείται κατηγορηματικά.

Μετά 38 ημέρες απεργίας πείνας, η κράτησή του αντικαταστάθηκε για λόγους υγείας με επτά περιοριστικούς όρους: απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε πέντε ημέρες, υποχρεωτική διαμονή στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και αφαίρεση του διαβατηρίου και της αστυνομικής του ταυτότητας.

Για το αδίκημα της «παραβίασης του περιοριστικού όρου της διαμονής στην κατοικία του», ο Κώστας Σακκάς υποστήριξε ότι βρισκόταν στο σπίτι φίλης του για τη γιορτή του πατέρα της και επειδή είχε πιει λίγο παραπάνω αποφάσισε να μείνει εκεί τη νύχτα. Κρίθηκε αθώος από το Αυτόφωρο Τριμελές, ωστόσο την Πέμπτη -λίγες ώρες δηλαδή προτού συλληφθεί εκ νέου από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής- η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης.

Την Παρασκευή, με την κατηγορία για πράξεις του άρθρου 187Α του Π.Κ. για εγκληματική οργάνωση, ο 30χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, Δ. Μόκκα, που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί

[--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: