Αποκαλυπτικό non paper του Άδωνη προστατεύει τα κέρδη των πολυεθνικών



Θα μπορούσε ποτέ ένας υπουργός Υγείας να υπερασπίζεται τα κέρδη των πολυεθνικών σε βάρος της δημόσιας υγείας; Και όμως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει μετατραπεί στον καλύτερο dealer των συμφερό­ντων των ξένων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου. Αυτήν την ιδιότητα φαίνεται να αποδίδει ο ίδιος στον εαυτό του, αφού με ενημερωτικό κείμενο του παραδέχεται πως, αν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία του, οι πολυεθνικές θα έχαναν 2 δισ. δολάρια. Μεταφράζοντας λοιπόν τη διπλή άρνηση στο κείμενο του, προκύπτει ότι με την τροπολογία του οι πολυεθνικές κερδίζουν 2 δισ. δολάρια.

Του Βαγγέλη Τριάντη


Τo Hot Doc φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα αποκαλυ­πτικό non paper που στάλθηκε από το email του υπουργείου Υγείας, το οποίο όχι μόνο είναι κομ­μένο και ραμμένο στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, αλλά δείχνει και την αγωνία του υπουργού Υγείας να μην περάσει από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.


Το non paper φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις Νέου Νομοσχεδίου Για Φάρμακα» και ως αποστολέας εμφανίζεται το email pressdpt@yyka.gov.gr. Πρόκειται για το email του Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, από το οποίο απο­στέλλονται Δελτία Τύπου σχετικά με το υπουργείο στους διαπιστευμένους συντάκτες που ασχολούνται με θέματα υγείας. 
Την ύπαρξη του ανακοίνωσε για πρώτη φορά δημόσια, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη, ο βουλευτής και κοινο­βουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Το κείμενο περιέχει δέκα προτάσεις και σημεία που αφορούν τις νέες ρυθμί­σεις για τα φάρμακα. 

Εάν τις διαβάσει κανείς προσεκτικά, θα νομίζει ότι πρό­κειται για κείμενο το οποίο γράφτηκε σε κάποιο υπερπολυτελές γραφείο πολυε­θνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην αγορά του φαρμάκου και θέλει να εισβάλλει στην Ελλάδα. 
Στο κείμενο δια­κρίνει κανείς το άγχος του υπουργείου Υγείας, ώστε να μην περάσει από τη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρό­ταση της έκανε λόγο για οριζόντιες μειώσεις τιμών. Κάτι τέτοιο όμως, σύμ­φωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν έπρεπε με τίποτα να συμβεί, διότι θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν οι πολυε­θνικές εταιρίες του φαρμάκου απώλειες εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ. 


Ακόμη πιο εξωφρενικό όμως είναι το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί το υπουργείο για να δικαιολογήσει τη σπουδή του υπέρ των κερδών των πολυ­εθνικών εταιριών. Το υπουργείο Υγείας προβάλλει το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη μείωση των κερδών των πολυεθνικών θα σημάνει αυτόματα ελλείψεις και σε φάρ­μακα στην εγχώρια αγορά. Και αυτό διότι οι εταιρίες θα αποσύρουν φάρμακα από την Ελλάδα προκειμένου να προστα­τεύσουν τις πωλήσεις τους και θα τα διαθέσουν σε άλλες συμφερότερες αγο­ρές του εξωτερικού.


«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιες μειώσεις τιμών ενέχει σοβαρό κίν­δυνο απόσυρσης φαρμάκων για δύο λόγους. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμο­ποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε ι6 χώρες παγκοσμίως. Σε κάθε μεί­ωση κατά ιο% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώ­λεια παγκοσμίως δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις, θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα όταν οι τιμές μειωθούν από­τομα. 

Επίσης, όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές, οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος και πάλι από­συρσης από τις εταιρίες προκειμένου να προστατεύσουν τις πωλήσεις τους σε άλλες ακριβότερες αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά το απόσπασμα από το επίμαχο non paper.


Τα όσα αναφέρονται στο non paper αφήνουν έκθετο τον κ. Γεωργιάδη. Την ώρα που νοσοκομεία κλείνουν, γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται ένα βήμα προ της απόλυσης και οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται κατακόρυφα, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται ως ο καλύ­τερος υπερασπιστής των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών.

Τα δωράκια Γεωργιάδη προς τις πολυεθνικές

Το non paper αυτό και τα όσα αναφέρει αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του koutipandoras.gr, με τίτλο «Τα δωράκια του Άδωνη στις μεγά­λες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες». Το δημοσίευμα παρέθετε αναλυτικά όλα τα ευεργετήματα του κ. Γεωργιάδη προς τις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου και κατέρριπτε τα επιχειρήματα που προβάλλει το υπουργείο Υγείας για τη δήθεν μείωση των τιμών. Καταρχάς μια μείωση των πολύ φτη­νών φαρμάκων, που η τιμή τους είναι κάτω από ίο ευρώ, μόνο όφελος έχει για τις μεγάλες πολυεθνικές. Και αυτό διότι τα φάρμακα αυτά αποσύρονται, οι εταιρίες υποτίθεται ότι τα επεξεργάζο­νται και τα επαναφέρουν σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή. Πιο απλά, τα κέρδη τους εκτοξεύονται.

Δεν πρόκειται όμως και για το μονα­δικό δώρο προς τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Όπως είχε αποκαλύψει στο koutipandoras.gr ο κ. Κουρουμπλής, «ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης άμα τη αφή-ξει στο υπουργείο άφησε την τιμή 265 πρωτότυπων φαρμάκων, που σημαί­νει ακριβά φάρμακα, επικαλούμενος τη νομιμότητα. Θα μπορούσε όμως να φέρει μια διάταξη και με αυτή να κρα­τηθεί σε χαμηλά η τιμή των φαρμάκων αυτών. Επειδή όμως πιέστηκε από τις πολυεθνικές προέβη σε αυτή την ενέρ­γεια. Η ενέργεια αυτή έχει κόστος100 με 150 εκατομμύρια ευρώ».


Ο κ. Γεωργιάδης όμως δεν σταμά­τησε εκεί. Επειδή το κόστος αυτό θα προστίθετο στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, προχώρησε στην αύξηση της συμμετο­χής του ασφαλισμένου. Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. 
Από τη μια οι πολυεθνι­κές πήραν αυξημένη τιμή, την οποία μάλιστα πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, και από την άλλη δεν πλήρωσαν καθό­λου «clawback», το ποσοστό δηλαδή που υποχρεούνται να πληρώνουν από την κατανάλωση φαρμάκων. 
Άλλο ένα από τα δωράκια του κ. Γεωργιάδη προς τις μεγάλες πολυεθνικές έχει να κάνει και με την απελευθέρωση του πληθυσμιακού κριτηρίου για την τοποθέτηση αξονικών τομογράφων. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 388 αξονικούς τομογράφους. Πρόκειται για το υψηλό­τερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο κ. Γεωργιάδης απε­λευθέρωσε το πληθυσμιακό κριτήριο, με αποτέλεσμα όποιος θέλει και ιδιαίτερα οι μεγάλοι όμιλοι να μπορούν να τοπο­θετούν όσους τομογράφους επιθυμούν.
 Όπως είχε επισημάνει ο κ. Κουρουμπλής, «αυτό θα προκαλέσει τεχνητή ζήτηση και ο νοών νοείτο». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε τιμή σε 150 καινοτόμα φάρμακα χωρίς να τύχουν της απαιτούμενης αξιολόγησης. Κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, ευνοεί «ορισμένους καθηγητές οι οποίοι αμείβονται αδρά και αξιολογούν κάποια από τα φάρμακα αυτά με τη διαδικασία των κλινικών μελετών».

Αφορολόγητο 16% για τις πολυεθνικές

Την ίδια ώρα πολλά ερωτήματα προ­καλεί η ασυλία που απολαμβάνουν οι πολυεθνικές εταιρίες εξαιτίας του υψη­λού αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του φαρμάκου διαθέτουν αφορολόγητο έως και ι6%. Την ίδια ώρα που οι έλληνες πολίτες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ακόμη και αν διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώ­χειας. Πιο απλά, οι μεγάλες πολυεθνικές όχι μόνο μπορούν να έχουν ένα μαξιλάρι κερδοφορίας, αλλά μπορούν να παίζουν και διάφορα παιχνίδια με την προώθηση των φαρμάκων.


«Επαναλαμβάνω το ερώτημα που έχω θέσει με προκλητικό τρόπο σε τέσσερις υπουργούς Υγείας μέχρι τώρα. Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να καταργή­σουν το αφορολόγητο έως 16% στον τζίρο των πολυεθνικών για τη δήθεν προώ­θηση του προϊόντος. Η διαφήμιση των φαρμάκων την αναλαμβάνουν οι μητρι­κές εταιρίες και όχι οι θυγατρικές. Όμως με τα χρήματα αυτά της φοροδιαφυγής οργανώνονται συνέδρια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια περισσότερα από ό,τι σε όλη την ευρωζώνη με στόχο τον εκμαυ­λισμό της συνείδησης όσων γιατρών είναι επιρρεπείς σε τέτοιους είδους σχέ­σεις», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.


Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του συγκε­κριμένου non paper εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις, σε διαφο­ρετική περίπτωση είναι εκτεθειμένος απέναντι σε εκατομμύρια έλληνες φορο­λογουμένους που βλέπουν την ελληνική πολιτεία να μην μπορεί να τους παρέ­χει ούτε τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ίδια ώρα να προστατεύονται τα δισεκατομμύρια των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών.










Δεν υπάρχουν σχόλια: