Πόσο θέλουμε ακόμα για να πιάσουμε πάτο πριν μια αλλαγή πορείας;



                   http://www.ksm.gr/wp-content/uploads/2011/11/129.jpg



Από το Social Europe ένα σχόλιο σχετικά με την διάλεξη του Stiglitz στη Βαρκελώνη : η τραγική αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών

Του David Lizoáin - Χθες, ο Joseph Stiglitz μίλησε σε ένα συνέδριο στη Βαρκελώνη. Επισήμανε μια ιδιαιτερότητα της ευρωζώνης : όταν οι νέοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, κλπ. μεταναστεύσουν, δεν είναι πλέον υπεύθυνοι για τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στις χώρες τους. Η μετανάστευση μειώνει τη φορολογική βάση, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Πόσοι είναι οι Ευρωπαίοι απασχολούμενοι;

Το ποσοστό απασχόλησης είναι το ποσοστό του πληθυσμού  σε εργάσιμη ηλικία που απασχολείται. Το διάγραμμα μας δείχνει το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού μιας χώρας.
[1] 


 

Η λιτότητα έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία σε τέτοιο βαθμό που σήμερα απασχολούνται μόνο ένας στους τρεις εργαζόμενους. [2] Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ένα τόσο μικρό εργατικό δυναμικό να μπορέσει  να εξυπηρετήσει ένα τόσο μεγάλο χρέος.


Στα πλαίσια αυτά, οι περικοπές στις συντάξεις γήρατος και τα επιδόματα ανεργίας και η αύξηση της φορολογίας μεταφέρει το βάρος της προσαρμογής στον πληθυσμό που δεν απασχολείται, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει η σπείρα ύφεσης.
 
Η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, σε μια προοπτική, είναι ακόμη πιο δραματική. [3]
 
 
 

Η μείωση της απασχόλησης θα είναι ακόμη πιο δραματική, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει το 2013 το ίδιο ποσοστό  απασχόλησης με  το 1983, 30 χρόνια πριν.

Αυτή είναι η εικόνα της δραστικής αποτυχίας  των  λαθεμένων πολιτικών [*].

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που οι νεοναζί παρελαύνουν στους δρόμους της Αθήνας και μπροστά στο κοινοβούλιο. Αυτή η κατάσταση ούτε κανονική είναι αλλά ούτε και αποδεκτή .

Η έλλειψη απάντησης θυμίζει το Ρινόκερο του Ιονέσκο. Πόσο θέλουμε ακόμα για  να πιάσουμε πάτο πριν από μια σωστή αντιστροφή της πολιτικής;
[1] Πηγή: Eurostat. Σε σύγκριση, το 46% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών απασχολείται.
[2] Από το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο μέσο όρο των ετήσιων ωρών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν.
[3] Τα στοιχεία της Eurostat χρονολογούνται από το 1983


[*] στμ.: γιατί λαθεμένες ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: