Τουρκία: περιστολή της ελευθερίας του Τύπου


Το εθνικιστικό-ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας που βρίσκεται στην εξουσία, προσπαθεί να περιορίσει την,ήδη ανύπαρκτη στην πραγματικότητα ελευθερία του Τύπου, ενώ  την ίδια στιγμή οι αρχές προσπαθούν να εξουδετερώσουν μια ομάδα χάκερς της άκρας αριστεράς που καταγγέλλουν την τουρκική επέμβαση στη Συρία και την απαλλαγή των δραστών της σφαγής στη Σίβα[*].

Πρόκειται για πόλεμο αποκαλύψεων αριστερών και δεξιών χάκερ στην Τουρκία, όπου οι ''σοσιαλιστές  πειρατές '' των RedHack πριν λίγες μέρες ανέβασαν απευθείας στο διαδίκτυο τα ονόματα πληροφοριοδοτών της αστυνομίας αφού πρώτα μια τούρκικη ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση είχε δημοσιεύσει στο σάιτ της  τα ονόματα δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών που τους κατήγγειλε ως συμπαθούντες των ''κόκκινων''.

Οι RedHackερς,έχοντας στην κατοχή τους άλλα 15 αρχεία,απειλούν ότι θα τα δώσουν και αυτά στη δημοσιότητα.Τα στοιχεία αυτά αφορούν λίστα με διευθύνσεις και τηλέφωνα πληροφοριοδοτών. Ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να συμπεριληφθούν οι RedHack στη μαύρη λίστα των ''τρομοκρατικών οργανώσεων'' μετά την εισβολή της ομάδας ,στις αρχές Ιουλίου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και τη δημοσίευση των ονομάτων των διαπιστευμένων  Τούρκων διπλωματών. 

Η διαδικτυακή επίθεση έγινε για να καταγγελθεί η ''επέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία και η ατιμωρησία των υπαίτιων της σφαγής της Σίβας, την πόλη της Ανατολίας όπου πριν από 19 χρόνια 36 Αλεβίτες διανοούμενοι κάηκαν ζωντανοί σε ένα ξενοδοχείο από έναν εξαγριωμένο όχλο φανατικών σουνιτών. Η δίκη των δραστών της σφαγής, έκλεισε την περασμένη χρονιά με την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Πριν λίγες ημέρες, η ομάδα χάκερ της άκρας δεξιάς Hackincilar, είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα πολλών δημοσιογράφων και διανοουμένων που θεωρούνται υποστηρικτές των Redhack και τα συνόδευαν με σοβαρές απειλές. Οι τουρκικές αρχές από την πλευρά τους έκλεισαν το λογαριασμό στο Twitter των RedHack, που είχε γύρω στις 40 χιλιάδες ''followers'' .

Εν τω μεταξύ, το ισλαμιστικό-εθνικιστικό κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο πρόταση νόμου για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου η οποία, ελευθερία του Τύπου, θεωρητικά κατοχυρώνεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος, στην πράξη όμως δεν εφαρμόζεται ποτέ: αμέτρητοι είναι όλα αυτά τα χρόνια οι δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν για αδικήματα γνώμης, οι εφημερίδες κάθε απόχρωσης  που έκλεισαν ή ανεστάλη η λειτουργία τους. 

Για να μην αναφερθούμε στην ανοχή που έδειξαν οι αρχές στις δολοφονίες δημοσιογράφων που έγιναν στοχος φανατικών θρησκευόμενων ομάδων ή υπερεθνικιστών. Και αυτό, παραβιάζοντας το άρθρο 28 του Συντάγματος της Τουρκίας όπου αναφέρεται ότι ''ο τουρκικός Τύπος είναι ελεύθερος και δεν θα πρέπει να λογοκρίνεται''. Εκτός από κάποιες ''εξαιρέσεις'' - στην πραγματικότητα  αμέτρητες, και υπό καθεστώς μεγάλης αδιαφάνειας - στο όνομα της εθνικής ασφάλειας πάντα, της  δημόσιας τάξης και των βασικών αρχών της δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Ατατούρκ και διευθύνεται  από το στρατό για πολλές δεκαετίες στη σκιά ενός τύποις δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος.




Φαίνεται όμως ότι αυτό δε φτάνει, αφού στο σχέδιο νόμου του προτεινόμενου νέου άρθρου του ΑΚΡ στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής που ετοίμασε τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος προβλέπεται ότι η ελευθερία του Τύπου μπορεί να περιοριστεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις,κυρίως στο όνομα της ''δημόσιας ηθικής'' . Στο κείμενο αναφέρεται ότι ''η ελευθερία του Τύπου μπορεί να περιορίζεται για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης, δημόσιας ηθικής, άλλων ατομικών δικαιωμάτων, της ιδιωτικής ζωής, την πρόληψη του εγκλήματος, τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνη, αντιμετώπισης της προπαγάνδας εν καιρώ πολέμου, αναμόχλευσης παθών,διακρίσεων και πράξεων υποκίνησης του μίσους''.

Και σα να μην έφτανε αυτό, το ακροδεξιό MHP (ο διάδοχος των περιβόητων ''Γκρίζων Λύκων'') παρουσίασε στην επιτροπή συνταγματικής μεταρρύθμισης πρόταση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.



[*]Οι φανατικοί Ισλαμιστές που ήταν οι δράστες της σφαγής ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι με την παρουσία του συγγραφέα Αζίζ Νεσίν ο οποίος είχε μεταφράσει και δημοσιεύσει αποσπάσματα των Σατανικών Στίχων του Σαλμάν Ρουσντί. Ο Τούρκος συγγραφέας κατάφερε να διαφύγει καθώς οι επιτιθέμενοι στην αρχή δεν τον αναγνώρισαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροσβέστες που είχαν πάει στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά όταν κατάλαβαν ποιος ήταν τον χτύπησαν ενώ ένας δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος της Ευημερίας φώναζε ότι αυτός είναι ο διάβολος που έπρεπε να είχαν σκοτώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: