Και η Φιλανδία στο δρόμο της λιτότητας




Μη μπορώντας  να υποτιμήσει το νόμισμα, προχωρά σε  υποτίμηση της εργασίας. Είχαν ανακοινωθεί εδώ και κάποιες μέρες και τώρα το Bloomberg και οι Financial Times απαριθμούν τα πρώτα μέτρα της  κυβέρνησης του Ελσίνκι  για να «ανακτήσει ανταγωνιστικότητα η οικονομία της».Η συνταγή είναι γνωστή: περισσότερη δουλειά για λιγότερη αμοιβή. Η εσωτερική υποτίμηση είναι πάντα μια κούρσα προς τα κάτω


Bloomberg : Η Φινλανδία κόβει τις υποχρεωτικές αργίες για να βγει η οικονομία από την ύφεση

 του Raine Tiessalo, 8 Σεπτέμβρη 2015

Οι υποχρεωτικές αργίες  των  Θεοφανείων  και της  Αναλήψεως, τα τελευταία θύματα της λιτότητας στη Φινλανδία.

Οι δύο αργίες θα είναι πλέον  εργάσιμες ημέρες, ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα  ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, με στόχο να μειωθεί κατά 5 τοις εκατό το κόστος εργασίας και να βγει από την ύφεση  η οικονομία της  πιο βόρειας σκανδιναβικής χώρας της  Ευρωζώνης,.

Χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων, ο Σίπιλα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προτίθεται  να περικόψει την προσαύξηση της Κυριακάτικης εργασίας, να μειώσει στο 80 τοις εκατό τις αποδοχές  των ημερών της αναρρωτικής άδειας, και σε 30 τις ημέρες της ετήσιας αδείας  [από  38, ΣτΜ] στο δημόσιο τομέα.

Με τα μέτρα αυτά, «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό του δημοσίου και ότι θα μειωθούν οι φόροι» όταν θ’ αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα, δήλωσε  ο Σίπιλα  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Ο Γιούχα Σίπιλα , ο επιχειρηματίας εκατομμυριούχος που εξελέγη πρωθυπουργός τον Απρίλιο, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα πρέπει να μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας  τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 110.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η  οικονομία. Μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί επί τρία συναπτά έτη, από την πτώση της ζήτησης της βιομηχανίας χαρτιού και την κατάρρευση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, και  της  πάλαι ποτέ Nokia(ΣτΜ.το 20% του ΑΕΠ της χώρας). Ενας πρόσθετοςλόγος συρρίκνωσης της οικονομίας της είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία που έπληξαν το εμπόριο της Φινλανδίας.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Φινλανδίας, SAK , δήλωσε  ότι τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικά και θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Πρόεδρος του SAK , Lauri Lyly, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στις αποφάσεις που αφορούν την αγορά εργασίας  «είχαν πάντα αρνητικές συνέπειες».

___________________________
Σε άρθρο του  ο Richard Milne  στους Financial Times,  την ίδια μέρα, προσθέτει κάποιες δηλώσεις, μάλλον αποκαλυπτικές:

(...)

Ο Jan von Gerich, επικεφαλής της Nordea, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη, είπε ότι ελπίζει η κυβέρνηση να αντισταθεί στην πίεση των συνδικάτων, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα θετικό βήμα. Είναι ένα μόνο ένα βήμα, αλλά είναι από τα πρώτα πραγματικά βήματα που γίνονται για την επίτευξη πραγματικής προόδου (...) Αυτό θα έχει κόστος. Αλλά ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι η Φινλανδία θα έχει μέλλον είναι η μεταρρύθμιση του παλιού μοντέλου, και ο περιορισμός όλης αυτής της εξουσίας  των συνδικάτων»