«Αφεντικά» στις απειλές και στους εκβιασμούς

Με πρόσχημα την απειλή μιας επερχόμενης «βιβλικής» καταστροφής μετά την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, μία εβδομάδα μετά την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις και έκτακτη εισφορά σ' αυτές με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ (προτάσεις που απορρίφθηκαν ως αντιαναπτυξιακές), ένα προεκλογικό φαινόμενο, το «όχι» πολλών «αφεντικών» στην κυβέρνηση της Αριστεράς, μοιάζει να κάνει τη δυναμική επανεμφάνισή του με τη μορφή της εργοδοτικής τρομοκρατίας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Από νωρίς το πρωί δεχτήκαμε δεκάδες καταγγελίες τρομοκράτησης εργαζομένων από εργοδότες, οι οποίοι τους απειλούσαν πως αν επικρατήσει το “όχι” δεν θα ξανανοίξει η επιχείρηση και θα μείνουν χωρίς εργασία από την επόμενη Δευτέρα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), Απόστολος Καψάλης.

Ο ίδιος προσθέτει: «Εχουμε ενημέρωση για συντονισμένες κινήσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά στην Αττική, που οργανώνουν συγκεντρώσεις αύριο (σήμερα) το απόγευμα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, προτρέποντας τους εργαζομένους να δώσουν το “παρών” στην αυριανή (σημερινή) κινητοποίηση του “Μένουμε Ευρώπη”.

»Επαναλαμβάνεται πολύ πιο έντονα κάτι που έχει συμβεί και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο που αυτήν τη φορά το φαινόμενο παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Θα τους μαζέψουν, από όσο γνωρίζουμε, σε συγκεκριμένα σημεία, θα τους δώσουν σφυρίχτρες και κάποια πλακάτ και θα τους οδηγήσουν στην πλατεία Συντάγματος. Τους απειλούν ωμά πως όποιος δεν πάει στη συγκέντρωση κινδυνεύει με απόλυση», λέει ο Απ. Καψάλης.

Ευθύς εκβιασμός

Σύμφωνα με καταγγελία στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο» από εργαζόμενο, μεγάλη παραφαρμακευτική εταιρεία (που διαφημίζεται στο ραδιόφωνο) χθες το πρωί κάλεσε τους εργαζομένους της και μέσω των διευθυντών τούς ανακοίνωσε πως οφείλουν να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση που προγραμματίζει το μπλοκ «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα για το «ναι».
Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε μειωμένα ωράρια εργασίας και υποχρεωτικές άδειες ενόσω οι εργοδότες επικαλούνται την τραπεζική αστάθεια.

Κατά τον γενικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, οι καταγγελίες προέρχονται από όλη τη χώρα, οι περισσότερες είναι ανώνυμες, από φοβισμένους εργαζομένους από όλους τους κλάδους: από τον εφοπλιστικό χώρο, από τον κλάδο των τροφίμων, από γερμανικές εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρικά είδη, από ασφαλιστικές εταιρείες και «από όπου μπορεί να φανταστεί κανείς», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας δεν έχει ανασταλεί σε καμία περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι που δέχονται αυτούς τους ωμούς εκβιασμούς πρέπει να απευθύνονται στα σωματεία τους αρχικά και στη συνέχεια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας» προσθέτει ο Απ. Καψάλης.

[--->]