Ο Εβο Μοράλες παρέδωσε στις ιταλικές διωκτικές αρχές τον Ιταλό πολιτικό πρόσφυγα Τσέζαρε Μπατίστι

Αποτέλεσμα εικόνας για cesare battisti



Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παρέδωσε τον  Ιταλό πολιτικό πρόσφυγα Τσέζαρε Μπατίστι (Cesare Battisti) ως τρόπαιο στην ιταλική και βραζιλιάνικη ακροδεξιά, του Ματέο Σαλβίνι, του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργό, και του προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο, προσποιούμενος ότι δεν γνώριζε  τίποτα για την αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει ο αγωνιστής και  συγγραφέας Μπατίστι προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας, στις 18 Δεκεμβρίου και την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας είχε σφραγίσει ως «παραληφθείσα» στις 12:35 στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Έβο Μοράλες παραβιάζει τις αποφάσεις της Ύπατης Αρμοστείας  του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία εγγυάται στους αιτούντες άσυλο την προστασία από την έκδοση όσο διαρκεί η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα (όπως ορίζεται από το άρθρο 33 της Σύμβασης  του 1951, του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων και το διεθνές εθιμικό δίκαιο). Δηλαδή, η Βολιβία του Έβο Μοράλες δεν θα μπορούσε να εκδώσει έναν αιτούντα άσυλο (τον Τσέζαρε Μπατίστι) στη χώρα καταγωγής του, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του για αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου υποβολής έφεσης.

Ο Έβο Μοράλες, έρχεται λοιπόν να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό οταν, στις 19 Δεκεμβρίου του 2012, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λα Παζ , υπέγραφε το νόμο υπ’αριθμό 251, για την προστασία των προσφύγων και το Διάταγμα 1440.

Όλα αυτά είναι ακόμη πιο σοβαρά, επειδή η σύλληψη του Τσέζαρε Μπατίστι έγινε όταν αυτός είχε ήδη παραδώσει τη ζωή του και την ελευθερία του στα χέρια των αρχών της Βολιβίας, στις οποίες είχε δώσει τη διεύθυνση κατοικίας του, και μάλιστα είχε προθυμοποιηθεί να συναντηθεί με  αυτές σε "Θέση, ημερομηνία και ώρα" που θα αυτές θα καθόριζαν. Από νομική και ηθική άποψη, οι αρχές της Βολιβίας ήταν αυτές που έφεραν την ευθύνη για τη ζωή και την ελευθερία του μέχρι την τελική κρίση του αιτήματος του ως πολιτικού πρόσφυγα. Επομένως, φέρουν και την ευθύνη και για την τρέχουσα φυλάκισή του!

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε πει ότι «ένας επαναστάτης μπορεί να χάσει τα πάντα: την οικογένεια, την ελευθερία, μέχρι και τη ζωή του. Αλλά δεν επιτρέπεται ποτέ να χάσει την ηθική του». Ο Έβο Μοράλες έκδοση 2018-19 έχει ήδη δώσει ανησυχητικά σημάδια όταν κατέφτασε στη Βραζιλία για να παρευρεθεί στην τελετή ανάληψη της προεδρίας από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο την 1η Ιανουαρίου  προσφωνώντας τον «αδελφό», αν και γνωρίζει το θανάσιμο μίσος που τρέφει ο πρόεδρος της Βραζιλίας απέναντι στους ιθαγενείς, τους αγωνιστές του ΡΤ και τον Λούλα. Παραδίδοντας τον Τσέζαρε Μπατίστι, παρ 'όλα αυτά, είναι ένα τεράστιο όνειδος για τη ίδια  του την ιστορία ως πρώτου ιθαγενή προέδρου στη Λατινική Αμερική από την εποχή του Μεξικανού Μπενίτο Χουάρες το 1872. Αυτό είναι ακόμη μία τραγωδία για την αριστερά της Λατινικής Αμερικής.

Για το ιστορικό της υπόθεσης Τσέζαρε Μπατίστι, προτείνουμε το άρθρο του Βαλέριο Εβαντζελίστι, μεταφρασμένο στα ελληνικά, άρθρο των Wu Ming, και τη συνέντευξη που έδωσε ο Μπατίστι πριν μερικά χρόνια στον  Φαμπρίτσιο Λορούσο. Στα πορτογαλικά μια κριτική  της αριστεράς της Βολιβίας στον Έβο Μοράλες  - Στα ισπανικά άρθρο του Πάμπλο Στεφανάτο στη Rebelion «Tο δώρο του Εβο σε Σαλβίνι…. και το» αδελφό «Μπολσονάρο» - στα ιταλικά «Το νέο τρόπαιο» από τον Giuliano Santoro.
[---->] 

''Π'' Ο Τσέζαρε Μπατίστι είχε διαφύγει στη Βολιβία, μετά την απόφαση του προκάτοχου του σημερινού προέδρου της Βραζιλίας,Τέρνερ, να ακυρώσει την απόφαση  να δωθεί πολιτικό άσυλο στον Μπατίστι , που είχε υπογράψει  ο διωκόμενος πρώην πρόεδρος Λούλα,και την απόφαση του νυν προέδρου Μπολσονάρο να εκδώσει τον Μπατίστι στην Ιταλία



Αλλα άρθρα  :

https://athens.indymedia.org/post/238456/

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=237169







Δεν υπάρχουν σχόλια: