Το διπλό σχέδιο της Τουρκίας στη βόρεια Συρία





Της Chiara Cruciati – Il Manifesto



Στόχος της Τουρκίας είναι η μετατροπή του Αφρίν, σε "αποθήκη" για Σύρους πρόσφυγες και πολιτοφύλακες, ενώ των Κούρδων σε προπύργιο της αντίστασης.

Χθες, η Άγκυρα μετέφερε στην περιοχή 280 αστυνομικούς των ειδικών τμημάτων Poh, και εθελοντές και ειδικές μονάδες της στρατοχωροφυλακής που ειδικεύονται στο αντάρτικο πόλεων. 

Την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι περιέγραφαν την άλλη όψη του σχεδίου εισβολής του Προέδρου Ερντογάν: τη μεταφορά στο Αφρίν δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία (από άλλες περιοχές της χώρας), που έχουν καταφύγει σε τουρκικό έδαφος. 


Με ένα διπλό στόχο: να απαλλαγούν από αυτούς και να αλλάξουν το δημογραφικό μιας χώρας που έχει ήδη πληγεί από την αναγκαστική φυγή των πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες και την κατάληψη μέρους της επικράτειας από πολιτοφυλακές τζιχαντιστών.

Ταυτόχρονα, από τη Ράκα και τα καντόνια του Τζίζρε και του Κομπάνι αναχώρησαν εκατοντάδες εθελοντές μαχητές, αποφασισμένοι να φτάσουν στον Αφρίν. Από τη Ράκα θα κατευθυνθούν προς την πόλη Μανμπίτζ  δυτικά του Ευφράτη, για να πάρουν μαζί τους δεκάδες ανθρώπους. Στη συνέχεια θα ενωθούν με τις νέες μονάδες των Λαϊκών Δυνάμεων που έστειλε η Δαμασκός για την προστασία των συνόρων που έφτασαν την Τετάρτη στην Αφρίν.

Και ενώ στο καντόνι Αφρίν οι τουρκικές επιδρομές συνεχίζονται χωρίς να καταγράφονται μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ των Λαϊκών Δυνάμεων της Δαμασκού και των πολιτοφυλακών που είναι στην υπηρεσία  της Άγκυρας, τριακόσια χιλιόμετρα νοτιότερα , για πέμπτη συνεχόμενη ,στην ανατολική Γκούτα, προάστιο της πρωτεύουσας διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις , μεταξύ των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα και της κυβερνητικής αεροπορίας.

Οι κάτοικοι, όπως ανέφερε χθες στο Συμβούλιο , ο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία,, Πάνος Μουμτζής,  είναι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ενώ το 80% των κατοίκων της πόλης Χάραστα ζουν στα υπόγεια των σπιτιών για να προστατευθούν από τις βόμβες και τους πυραύλους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από αίτημα της Ρωσίας συνεδρίασε και συζήτησε σχέδιο ψηφίσματος της Σουηδίας και του Κουβέιτ που ζητούσε –την είσοδο στην ανατολική Γκούτα  ανθρωπιστικής βοήθειας εντός 48 ωρών  και την παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία και όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός εκείνων που στρέφονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα και της Αλ-Νούσα.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Ασαντ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσαν ότι είναι θετικοί σε μια κατάπαυση των εχθροπραξιών που δεν θα περιλαμβάνει τους Ισλαμιστές που βρίσκονται στο ανατολική Γκούτα , οι οποίοι είναι όλοι σχεδόν της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, το βράδυ, η Μόσχα μπλοκάρισε το ψήφισμα και πρότεινε αλλαγές.

[--->] 



Νέα Υόρκη, SANA - Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που ζητά την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία για τουλάχιστον 30 ημέρες.


Σε ομιλία μετά την ψηφοφορία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Nebenzya, δήλωσε ότι το ψήφισμα αριθ. 2401 αναφέρει σαφώς ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών  δεν ισχύει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Jabhat al-Nusra και όλων των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και οποιασδήποτε τρομοκρατική ομάδα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο κ. Nebenzya είπε επίσης ότι ορισμένες ομάδες έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες στις ζώνες απαγόρευσης των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για τη διεξαγωγή παράνομων επιχειρήσεων, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας , λέγοντας ότι αυτή η εχθρική ρητορική πρέπει να σταματήσει



The truce does not apply to military operations against Islamic State, al-Qaida and the Nusra Front “and other terrorist groups as designated by the security council

Δεν υπάρχουν σχόλια: