Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη: Εργαλείο συγκάλυψης της εικόνας της απασχόλησης και των χρεών των καπιταλιστών προς τα Ταμεία

 post image








από ΚΟΝΤΡΑ
Το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, που υποτίθεται ότι καταγράφει την πραγματική απασχόληση, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων με υπουργό Εργασίας τον Ι. Βρούτση και άρχισε να λειτουργεί από την 1η Μάρτη του 2013. 
Η Εργάνη διαφημίστηκε εκκωφαντικά από τον Βρούτση, σαν σύστημα που δήθεν καταγράφει την πραγματική απασχόληση, πλήρη και μερική. Στην πραγματικότητα, όμως, η Εργάνη δημιουργήθηκε προκειμένου να υπονομευτεί το Πληροφορικό Σύστημα του ΙΚΑ, που δημιουργήθηκε το 2004 και επεξεργάζεται, ακόμη και τώρα, γύρω στα δύο εκατομμύρια Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που από την 1η Γενάρη του 2002 άρχισαν να υποβάλλουν οι καπιταλιστές εργοδότες.



Το Σύστημα αυτό χειριζόταν μέχρι και το 2016 η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία από την 1η Γενάρη του 2017 πέρασε στον ΕΦΚΑ και ονομάζεται Διεύθυνση Μελετών.
 Λόγω της πληθώρας των ΑΠΔ (περίπου δύο εκατομμύρια) και λόγω της πληθώρας των στοιχείων που επεξεργάζεται αυτό το Σύστημα (Αριθμός εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση, μέσος μισθός, μέσο μεροκάματο, ημέρες ασφάλισης - Αριθμός εργαζόμενων με μερική απασχόληση, μέσος μισθός, μέσο μεροκάματο, ημέρες ασφάλισης - Αριθμός οικοδόμων, που λόγω της φύσης της δουλειάς τους δεν πραγματοποιούσαν ποτέ 25 μεροκάματα το μήνα, μέσο μεροκάματο και ημέρες ασφάλισης), ήταν αναμενόμενο να υπάρχει μια καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των επεξεργασμένων στοιχείων από αυτό το σύστημα, που αρχικά ήταν περίπου έντεκα μήνες και τώρα έχει μειωθεί στους οχτώ.

Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της «Κόντρας», έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές στοιχεία από αυτό το σύστημα, που είναι το μόνο αξιόπιστο σύστημα καταγραφής της μισθωτής απασχόλησης. Στοιχεία χρήσιμα για συγκρίσεις της περιόδου της κρίσης (2010-2017) με την περίοδο πριν την κρίση. Αρκεί, λοιπόν, μια απλή σύγκριση των μη αμφισβητούμενων στοιχείων της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) με τα στοιχεία του περιβόητου συστήματος Εργάνη για να φανεί η πλήρης αναξιοπιστία του δεύτερου. Αυτή τη σύγκριση κάνουμε στους πίνακες που δημοσιεύουμε.

Διευκρινίζουμε ότι αναγκαστικά περιοριζόμαστε μόνο στις καταγραφές των δύο συστημάτων μόνο ως προς τον αριθμό των απασχολούμενων στην πλήρη και τη μερική απασχόληση, επειδή η Εργάνη δημοσιοποιεί στοιχεία μόνο για την πλήρη και μερική απασχόληση, και μάλιστα μια φορά το χρόνο. Το διευκρινίζουμε αυτό, γιατί στα μηνιαία στοιχεία της Εργάνης δε δημοσιεύεται ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων με πλήρη και μερική απασχόληση, όπως επίσης δε δημοσιεύονται όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που δημοσιεύει το Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ. Σημειώνουμε, επίσης, ότι χάριν της σύγκρισης απλοποιήσαμε τα αναλυτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής, εντάσσοντας και τους οικοδόμους στη μερική απασχόληση.

Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια μόνο ματιά, η Εργάνη δεν είναι μόνο ένα σύστημα ελλιπέστατο ως προς την καταγραφή των βασικών δεδομένων της μισθωτής εργασίας (μέσος μισθός, μέσο ημερομίσθιο, αριθμός ημερομισθίων), αλλά και ένα σύστημα παντελώς αναξιόπιστο.

Πριν κάνουμε τις συγκρίσεις και οδηγηθούμε στα συμπεράσματα, πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει υπουργό Εργασίας να αναφέρεται στην αναλυτική στατιστική εργασία που κάνει η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ, οι καταγραφές της οποίας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, δεδομένου ότι γίνονται βάσει των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν οι καπιταλιστές εργοδότες. Από την άλλη, χωρίς να υπάρχει καμιά πραγματική ανάγκη, δημιούργησαν την Εργάνη, ώστε μέσω των παντελώς αναξιόπιστων στοιχείων της να μπορούν να κάνουν παιχνίδια πολιτικής προπαγάνδας και κοινωνικής δημαγωγίας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Στις 14 του περασμένου Νοέμβρη, η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής δημοσίευσε τα στοιχεία για τον Μάρτη του 2017, μετά από μελέτη των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υπέβαλαν οι καπιταλιστές εργοδότες, η οποία ξεπέρασε τους εφτά μήνες.

 Τον Μάρτη του 2017, οι απασχολούμενοι με πλήρη απασχόληση ήταν 1.317.660, οι απασχολούμενοι με μερική απασχόληση 614.455 και το σύνολο των απασχολούμενων 1.932.119. Με βάση και τα ήδη δημοσιευθέντα στοιχεία για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2017, διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος των απασχολούμενων (με πλήρη και μερική απασχόληση) το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν 1.871.190. Οι τρεις πρώτοι μήνες κάθε χρόνου δεν είναι οι καλύτεροι από πλευράς απασχόλησης, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε σχετική αύξηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 Μπορούμε, λοιπόν, να προβλέψουμε βάσιμα ότι ο ετήσιος μέσος όρος απασχολούμενων για το 2017 θα είναι μεγαλύτερος από τους απασχολούμενους τον Μάρτη της ίδιας χρονιάς (1.932.119 εργάτες και εργαζόμενοι).

Στις 19 Δεκέμβρη του 2017, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσόγλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Ειδικού Ετήσιου Δελτίου του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη, εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι ο μέσος όρος των απασχολούμενων το 2017 ήταν 1.824.437, εκ των οποίων 413.285 μερικώς απασχολούμενοι και 1.411.152 πλήρως απασχολούμενοι.
 Τριάντα πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αδιαμφισβήτητων στοιχείων που προέρχονται από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, η υπουργός Εργασίας τα αγνόησε επιδεικτικά και κατέφυγε στην αναξιόπιστη Εργάνη. Δεν έκανε ούτε μνεία της ύπαρξης ενός άλλου συστήματος καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων της απασχόλησης, ούτε καμιά συγκριτική αναφορά των αποτελεσμάτων των δύο συστημάτων.

Η πλήρης απασχόληση που σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας ήταν 1.411.152 άτομα, είναι κοντά στην πραγματικότητα αλλά μειωμένη.
 Αν παρατηρήσουμε τη στήλη για την εξέλιξη της πλήρους απασχόλησης στον πρώτο πίνακα, θα διαπιστώσουμε ότι τόσο την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων (2013-2014), όσο και την περίοδο των Τσιπροκαμμένων (2015 -2016) παρατηρείται μια αύξηση στην πλήρη απασχόληση, που κινείται ετησίως μεταξύ 45.000 και 48.000 ατόμων. 
Αν προσθέσουμε αυτή την αύξηση στο βεβαιωμένο αποτέλεσμα του 2016, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μέση μηνιαία απασχόληση το 2017 ξεπερνά εμφανώς την παρουσιαζόμενη από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη απασχόληση των 1.411.152 ατόμων.

Από τη σύγκριση των δύο πινάκων διαπιστώνουμε ότι με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη οι υπουργοί Εργασίας μειώνουν και την πλήρη απασχόληση. Το 2013 η μείωση είναι 107.187 άτομα, το 2014 93.585 άτομα, το 2015 88.157 άτομα και το 2016 73.373 άτομα.

Ομως εκεί που γίνεται «το έλα να δεις» είναι η μερική απασχόληση. Καπιταλιστές και κυβερνήσεις μειώνουν σε εξωφρενικό βαθμό τη μερική απασχόληση. Η μείωση ήταν το 2013 115.839 άτομα, το 2014 157.882 άτομα, το 2015 176.563 άτομα και το 2016 223.577 άτομα.

Παρατηρώντας την τάση της μείωσης του πραγματικού αριθμού των απασχολούμενων, βλέπουμε ότι η μείωση στην πλήρη απασχόληση βαίνει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο, ενώ η μείωση στη μερική απασχόληση βαίνει αυξανόμενη από χρόνο σε χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό, με τις μεγάλες μειώσεις στην καταγραφή της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επί Σαμαροβενιζέλων (Βρούτσης) όσο και η τωρινή των Τσιπροκαμμένων (Αχτσιόγλου) προσπαθούν να εμφανίσουν μειωμένα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και έτσι να δικαιολογούν τη διαρκή επίθεση στις συντάξεις και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Η σχετική διαφοροποίηση στο «μαϊμούδισμα» των πραγματικών στοιχείων της απασχόλησης, μέσω του συστήματος Εργάνη, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών δεδομένων στη μερική απασχόληση  και μικρότερη μείωση στην πλήρη απασχόληση, υπηρετεί μια άλλη σκοπιμότητα. Θέλουν να κρύψουν τις δραματικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, με τον καλπασμό της μερικής απασχόλησης και τη συνεχή αύξηση του ποσοστού της στο σύνολο της απασχόλησης. 
Γνωρίζουμε και γνωρίζουν ότι ένα ποσοστό της δηλωνόμενης μερικής απασχόλησης είναι στην πραγματικότητα πλήρης απασχόληση, που δηλώνεται ως μερική για να υπάρξει πρόσθετη κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι «μαϊμουδιές» της Εργάνης είναι προκλητικές.

Για να μην κουράζεστε με τους απόλυτους αριθμούς, υπολογίσαμε και τα ποσοστά που αντιπροσωπεύουν η πλήρης και η μερική απασχόληση στο σύνολο της απασχόλησης. Ρίξτε μια ματιά στους πίνακες. Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική της πλήρους αναξιοπιστίας της Εργάνης. Με βάση τα μη αμφισβητούμενα στοιχεία της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ, η σχέση πλήρους - μερικής απασχόλησης ήταν 75,33% - 24,67% το 2013 και κατέληξε σε 69,67% - 30,33% το 2016. Με βάση την αναξιόπιστη Εργάνη, η ίδια σχέση ήταν 79,76% - 20,24% το 2013 και κατέληξε σε 77,52% - 22,48% το 2016.

Η απάτη της Εργάνης βγάζει μάτια!  Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Βρούτσης «εμπνεύστηκε» το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και γιατί στη συνέχεια το υιοθέτησαν και οι Τσιπροκαμμένοι. Αντί να ενισχύσουν το δοκιμασμένο και πλήρως αξιόπιστο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, ώστε να μπορεί να βγάζει τα στοιχεία του με μικρότερη καθυστέρηση, κατασκεύασαν την απάτη της Εργάνης, για να μπορούν να παραμυθιάζουν τον εργατόκοσμο.

ΥΓ. Βέβαια, οι ξεδιάντροποι συριζαίοι ξεπερνούν σε ψέματα και την Εργάνη. Είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα: «Παρά το γεγονός, βεβαίως, ότι το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι ακόμη υψηλό, το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να αντιστρέψουμε τη φορά, την τάση, δηλαδή, υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης,  που είχε δημιουργηθεί ιδιαίτερα την περίοδο 2012 -2015». Μια ματιά στους πίνακες (ακόμα και της αναξιόπιστης Εργάνης) δείχνει το αντίθετο!

Εφημερίδα KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13 ΓΕΝΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: