Εργαζόμενοι Αποκεντρωμένης Αττικής vs Δούρου



Δριμεία επίθεση κατά της Περιφερειακής Αρχής Αττικής, της Ρένας Δούρου δηλαδή, εξαπόλυσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΣΕΑΔΑ) για τις φονικές πλημμύρες στους δήμους του Θριασίου, εξαιτίας των οποίων (μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο) βρήκαν τραγικό θάνατο 21 άνθρωποι.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια από πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες (Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Αντιπεριφεριάρχης Βόρειου Τομέα, Δήμαρχος Μάνδρας κ.λ.π.) να φορτώσουν τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω», όσον αφορά στη μη πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «Δεν πρωτοτυπούν. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από όλες τις μεγάλες καταστροφές. Δηλώσεις και εξαγγελίες μέτρων …για να μην ξανασυμβούν οι ίδιες καταστάσεις.

 Μόνο που τα περισσότερα από αυτά μένουν στα χαρτιά…, μαζί με το ανέγγιχτο πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων και της κατασκευής των έργων υποδομής, που βρίσκεται μακριά από τη λογική της υλοποίησης έργων υποδομής και κάλυψης των λαϊκών αναγκών».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τους υπαλλήλους σε εξιλαστήρια θύματα των πολιτικών τους επιλογών, να τους φορτώσουν τις διαχρονικές τους ευθύνες», σημειώνει ο ΣΕΑΔΑ για το γεγονός ότι «ισχυρίζονται οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε όλα τα ΜΜΕ ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω έβαλε εμπόδια στην υλοποίηση της “Μελέτης εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου” και γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτήν την καταστροφή» σχετικά με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Γιατί επιμένουν, διερωτάται, «να ρίχνουν την ευθύνη στο Δασαρχείο Αιγάλεω, όταν η απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κοινοποιήθηκε τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής του οποίου ηγείται η κ. Δούρου, όσο και στο Δήμο Μάνδρας; Μήπως η επίρριψη της ευθύνης στο Δασαρχείο έρχεται να κουμπώσει εκτός από την αποποίηση των πολιτικών τους ευθυνών και με την κουβέντα που γίνεται σήμερα για τις καταργήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην οποία πρωταγωνιστούν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες;»
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑΔΑ
Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον άδικο χαμό των 20 συνανθρώπων μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές της Δυτικής Αττικής Μάνδρας και Ν. Περάμου.
Τα ερωτηματικά και τα γιατί συνέβη ότι συνέβη, είναι πολλά… Μηνύσεις, δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες από πολιτικούς παράγοντες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι στο προσκήνιο και προστίθενται σε αυτές των λεγόμενων αυτοδιοικητικών (Δημάρχων, Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών).

Δεν πρωτοτυπούν. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από όλες τις μεγάλες καταστροφές. Δηλώσεις και εξαγγελίες μέτρων …για να μην ξανασυμβούν οι ίδιες καταστάσεις. Μόνο που τα περισσότερα από αυτά μένουν στα χαρτιά…, μαζί με το ανέγγιχτο πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων και της κατασκευής των έργων υποδομής, που βρίσκεται μακριά από τη λογική της υλοποίησης έργων υποδομής και κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας αλλά και όλοι μας θυμόμαστε τις βαρύγδουπες δηλώσεις της τότε κυβέρνησης μετά το θάνατο 2 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες του 1996 πάλι στη Μάνδρα. Ήταν επίσης γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργεία) ότι η περιοχή που πλήγηκε είναι από τις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Το είχαν αναδείξει ήδη όλοι οι επιστημονικοί φορείς (Ημερίδα ΤΕΕ 2004, Πολυτεχνείο κ.λ.π).

Το «νέο» θα λέγαμε σήμερα έχει να κάνει με την σκόπιμη προσπάθεια από πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες (Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Αντιπεριφεριάρχης Βόρειου Τομέα, Δήμαρχος Μάνδρας κ.λ.π.) να φορτώσουν τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμμένα στους υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω.

Μετά δε την μήνυση κατά παντός υπευθύνου που υπέβαλε στον Εισαγγελέα η Περιφερειάρχης Αττικής, η συκοφάντηση του Δασαρχείου από την ίδια αλλά και από τους Αντιπεριφερειάρχες, κατευθύνουν ευθέως την Εισαγγελία προς τα πού να στρέψει τα βέλη της.

Ισχυρίζονται οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε όλα τα ΜΜΕ ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω έβαλε εμπόδια στην υλοποίηση της «Μελέτης εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου» και γι αυτό φτάσαμε σε αυτή την καταστροφή.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2014 κατόπιν θετικής εισήγησης του Δασαρχείου Αιγάλεω η Περιφέρεια Αττικής είχε στα χέρια της την Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την υλοποίηση του έργου (Αρ. απόφασης Φ11/509/13/2-7-2014 ΑΔΑ: Ω3ΥΙΟΡ1Κ-ΑΩ1). Κανένας δεν την εμπόδισε να δημοπρατήσει και να ολοκληρώσει το έργο της μετά και την οριοθέτηση των ρεμάτων (ΦΕΚ 15 Δ΄/29-1-2016). Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στη σελίδα 6 αναφέρει: «Η παρούσα Απόφαση αποτελεί και έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Ν. 4014/2011».

Γιατί επιμένουν να ρίχνουν την ευθύνη στο Δασαρχείο Αιγάλεω, όταν η απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κοινοποιήθηκε τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής του οποίου ηγείται η κ. Δούρου, όσο και στο Δήμο Μάνδρας;
Μήπως η επίρριψη της ευθύνης στο Δασαρχείο έρχεται να κουμπώσει εκτός από την αποποίηση των πολιτικών τους ευθυνών και με την κουβέντα που γίνεται σήμερα για τις καταργήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην οποία πρωταγωνιστούν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες;
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τα αντισεισμικά που είναι έργα υποδομής μείζονος σημασίας δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στα προγράμματα της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Γι αυτό άλλωστε έχουμε και το μικρό ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ (5,5%) στο σύνολο των 237,1 εκατ. του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το 2017, για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Αττική, σε σύγκριση με το ποσό των 84 εκατ. ευρώ (35,43%) που είναι για «Αστικές Αναπλάσεις» !!!!

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κυβερνήσεις, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες χρόνια τώρα προχωρούν σε επεκτάσεις των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Ότι επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ’ αυτά, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους από οδικά έργα. Νομιμοποίησαν και συνεχίζουν να νομιμοποιούν (π.χ. οικιστικές πυκνώσεις που εξαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες) την αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση, δασικές εκτάσεις. Ήδη ζούμε την νομιμοποίηση τρίτης γενιάς αυθαιρέτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες των αυθαίρετων οικισμών ( ; ) με την «οικιστική πύκνωση» που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση !!! Αντιμετωπίζουν το περιβάλλον περιστασιακά και μόνο ως πεδίον κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για να αποφευχθούν διαχρονικά οι πολιτικές ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα μας αλλά και οι ευθύνες όσων ηγούνται της Περιφέρειας Αττικής που έχει την ευθύνη διευθέτησης της κοίτης των ρεμάτων, βολεύει όλους να φορτώσουν την κατάσταση στους υπαλλήλους του Δασαρχείου ή γενικά σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όμως δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι οι υπάλληλοι, που υλοποιούν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του φορέα τους, που είναι αναγκασμένοι να υλοποιούν την αντιλαϊκή περιβαλλοντική πολιτική που χαράσσει η κάθε κυβέρνηση για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τους υπαλλήλους σε εξιλαστήρια θύματα των πολιτικών τους επιλογών, να τους φορτώσουν τις διαχρονικές τους ευθύνες.

Μαζί με τα Σωματεία της περιοχής ενώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε:
  • Άμεσα μέσα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την στέγαση όσων έχουν ανάγκη.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο σύνολο (100%) της καταστροφής που υπέστησαν στην περιουσία τους οι οικογένειες και οι μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Άμεσος σχεδιασμός, γεναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: