Υπόθεση Eldorado : Σχεδιασμένες απειλές – προαποφασισμένες υποχωρήσεις




Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση της εταιρίας και ποιες οι βλέψεις της κυβέρνησης

του Νίκου Γεωργιάδη

Την περασμένη Δευτέρα, η Eldorado Gold ανακοίνωσε πως «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση και θα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Η καναδική εταιρεία επέλεξε αυτή την επιθετική στάση, προκειμένου να πιέσει δήθεν την ελληνι­κή κυβέρνηση για την ανεμπόδιστη συνέχιση των μεταλλευτικώνins δραστηριοτήτων.

Λέμε «δήθεν» γιατί ήδη η κυβέρνηση είχε κάνει όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις στα αιτήματα ins εταιρίας.

Τελικά, οι πιέσεις των Καναδών λειτούργησαν ως άλλοθι. Σε 24 ώρες, ο υπουργός Γ Σταθάκης ξέχασε τα περί «κανο­νικού ευρωπαϊκού κράτους» και έδωσε στην Eldorado Gold όλα όσα ζητούσε. 

Δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι Καναδοί, παρά την ικανοποίηση όσων αιτήθηκαν, συνεχίζουν να απειλούν ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις, Ποιος αμφιβάλλει ότι και αυτές θα γίνουν με το έναν ή τον άλλο τρόπο; 

Εκείνο που παραμένει για διερεύνηση είναι ποια τα σημεία τριβής εταιρίας και κυβέρνησης και ποιές οι συνέπειες της επένδυσης στην περιοχή.

Μετά τη «στροφή στον ρεαλισμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δύο ήταν τα βασικά σημεία τριβής με την εταιρία.

Πρώτον, η καθετοποίηση της παραγωγής και δεύτερον, η μέθοδος επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Η σύμβαση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που συνυπέγραψαν Eldorado Gold και Ελληνικό Δημόσιο, προϋποθέτει την καθετοποίηση της παραγωγής.. Δηλαδή την επέκταση της μεταλλουργικής δραστηριότητας μέχρι το στάδιο του τελικού προϊόντος ώστε να εξασφαλιστεί οικονομικό όφελος για το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης της εταιρείας. Αντ' αυτού, η Eldorado πιέζει ώστε η μεταλλουργική επεξεργασία να γίνει σε υπάρχοντα εργοστάσια της στην Κίνα και να μην εγκαταστήσει ανάλογο στην Ελλάδα, λόγω του αυξημένου κόστους για πάγια, εγκαταστάσεις και φόρους.

Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο επεξεργασίας, το πρό­βλημα της εταιρίας ξεκινά από το γεγονός ότι η πυρομεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash-melting) που προβλέπεται υποχρεωτικά, τόσο από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσο και από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. 

Κι αυτό γιατί δεν ενδείκνυται για συμπυκνώματα υψηλής περιεκτικότητας αρσενικού, όπως είναι αυτό της Ολυμπιάδας που φτάνει στο 12%. Η εταιρία, προκειμένου να παρακάμψει αυτόν τον όρο, εμφάνισε τεχνικές εκθέσεις που ωστόσο αναφέρουν nως η μέθοδος χρήζει περαιτέρω έρευνας. Συνεπώς, η Eldorado έχει βρεθεί δέσμια του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης και της Σύμβασης Εκμετάλλευσης που η ίδια υπέγραψε.

 Εξίσου δέσμιος είναι και ο Συριζα. Από υποστηρικτής του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, μετα­τρέπεται σε ένθερμο οπαδό της επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Σταθάκης επιλέγεται για τον χειρισμό της υπόθεσης και εκείνος αναθέτει την εκπροσώπηση του Δημοσίου στο διαιτητικό δικα­στήριο, όπου εκκρεμούν προσφυγές, στον πρώην νομικό σύμβουλο της TVX Gold... 

Η στιγμή ανακοίνωσης της αναστολής, καθώς και η επιλογή αυτής καθεαυτής της κίνησης, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ηρθαν αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την περιβόητη GRinvest και το διεθνές κάλεσμα στον επενδυτικό παράδεισο της αποικίας.

 Σε μια στιγμή, δηλαδή, ευνοϊκή για να τον εκθέσουν. Οχι τυχαία το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα στις συζητήσεις και τους εκβιασμούς του EuroWorking Group, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. η κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές αντιστάσεις, οδηγείται σε επίλυση του θέματος με τους oρouς της Eldorado. Ο κάλπικος μανδύας «αντίστασης» έχει αποκλειστικά ψηφοθηρικούς λόγους.

ΠΗΓΗ  δρόμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 18/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: