Να σου φτιάξω μια ανάπτυξη, να γλύφεις και τα δάκτυλά σου



 
Το παραπάνω γράφημα δείχνει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι μπορούν να απολύουν πιο εύκολα. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει  το ποσοστό των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν  ότι γιαυτές είναι πιο εύκολο να «ρυθμίσουν τους μισθούς», δηλαδή να τους  μειώσουν:

 

Όπως μπορεί να δει κανείς τα δύο γραφήματα είναι σχεδόν ταυτόσημα. Στην ουσία η δυνατότητα της εύκολης  απόλυσης αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο  εκβιασμού «ρύθμισης» των μισθών. Υπό την απειλή  της ανεργίας, ο εργαζόμενος θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μείωση των αποδοχών, αύξηση των ωρών  εργασίας, πρόσθετα, μη προβλεπόμενα  καθήκοντα, κ.λπ.



Φυσικά και στα δύο γραφήματα πρώτη η Ελλάδα 


Από πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ,  όπου για το θέμα της ανεργίας στην  Ελλάδα, υπάρχει σημαντική διαφωνία με τη Eurostat (την οποία επικαλείται ο Τσίπρας) αφού στην Ελλάδα, η μερική απασχόληση  αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνολικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, για άνω του 70% αυτών, η ημιαπασχόληση είναι εξαναγκαστική, καθώς θα ήθελαν να εργαστούν περισσότερο αλλά δεν βρίσκουν δουλειά. Επομένως, με βάση τη μεθοδολογία της ΕΚΤ, η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα από την αναγκαστική ημιαπασχόληση αυξάνεται κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες.


Ετσι, η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, εκτιμάται σε περίπου 30%-33% έναντι του επίσημου ποσοστού που κυμαίνεται γύρω στο 22%.


 ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: