Νέες Μανωλάδες με ανήλικους πρόσφυγες θέλει να οργανώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Μεγαλεία αμερικάνικου Νότου ζήλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 Μεγαλεία αμερικάνικου Νότου ζήλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποφάσισε πως η πιο κατάλληλη θέση για πρόσφυγες 15-18 ετών είναι η… εθελοντική πρακτική σε αγροτικές εργασίες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε μέρες το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναρτήθηκε πριν κάποιες ημέρες στη Διαύγεια, 200 πρόσφυγες, ηλικίας 15-18 ετών, από Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ενταχθούν σε πιλοτικά προγράμματα αγροτικής «εκπαίδευσης».

Τα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνουν περισσότερη εργασία παρά εκπαίδευση, και το κύριο νόημα είναι πως το υπουργείο και όσοι βρεθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα θα πάρουν παιδιά τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο και θα τα βάλουν δουλεύουν αμισθί.

Από τα πιο θλιβερά πράγματα σε όλη αυτή την ιστορία είναι η περιγραφή του σκοπού του προγράμματος, η οποία είναι η εξής: «Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών.»

Με απόλυτο κυνισμό περιγράφεται το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο για τους πρόσφυγες παρά να τους εντάξει στο οπλοστάσιο της λιτότητας, μετατρέποντας τους σε ευέλικτο και ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς εκπαίδευση, μόρφωση ή δικαιώματα. Απλά εργαλεία για να πιέζονται ακόμα περισσότερο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Και όλα αυτά σε επίσημο έγγραφο υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες που παραμένουν στην χώρα μας είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι εδώ, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στις χώρες προέλευσης του, αλλά ούτε και επιλογή μετακίνησης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους ή άλλοι συγγενείς και φίλοι, όπως ήταν ο αρχικός τους σκοπός.
Στην συνέχεια, το κείμενο οριοθετεί το target group του, ενώ την ίδια στιγμή βαυκαλίζεται για την κοινωνική σημασία της… σκλαβιάς, ενώ στην συνέχεια ομολογεί πως το υπό εξέταση πρόγραμμα είναι πιλοτικό και σκοπεύουν να διευρυνθεί!
χωραφι
«Πέραν των άμεσα ωφελουμένων που είναι οι πρόσφυγες 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωφελούμενος πληθυσμός είναι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία επωφελείται από την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», ενώ σε άλλο σημεία αναφέρει: «Με την πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης επιδιώκεται η αποτίμηση και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου προσέγγισης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας των προσφύγων-μεταναστών και η διερεύνηση των ορίων και των πιθανών αποκλίσεων του εγχειρήματος, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό ανάλογων προγραμμάτων σε ευρύτερο πληθυσμό προσφύγων της ίδιας ηλικιακής ομάδας».
IMG_4535
Το ίδιο το υπουργείο, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το πρόγραμμα, υποστήριξε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρους και από διδακτικό προσωπικό των δυο Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, με θεωρητική όσο και πρακτική άσκηση, κατ’ αναλογία με την πρακτική άσκηση των φοιτητών των αντίστοιχων Ιδρυμάτων. Υποσχέθηκε δε,  ότι τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε κανένα χωράφι, ούτε για να εκπαιδευτούν ούτε για να εργαστούν.

Επιπλέον, στην ερώτηση γιατί δεν έγινε προσπάθεια αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποστηρίχθηκε πως για τα παιδιά ηλικίας 15-18 ετών, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αφενός λόγω της απομάκρυνσής τους από την εκπαιδευτική διαδικασία στις χώρες προέλευσής τους, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, αφετέρου δε, λόγω ηλικίας, σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη πρόσκληση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί κανένα υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων αυτών παιδιών. «Μέριμνά μας είναι όχι μόνο η προστασία τους από κινδύνους εκμετάλλευσης, αλλά και η εκπαίδευσή τους από πανεπιστημιακά ιδρύματα, στοιχεία που δηλώνουν τη μεροληψία μας υπέρ των παιδιών αυτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 Τα παιδιά που συμμετέχουν δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά τους δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα συμμετοχής στην αγροτική ή τεχνική εκπαίδευση, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παιδιά ελληνικής καταγωγής. «Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις και όσοι συμμετέχουν σε αυτές, είτε Έλληνες είτε μετανάστες και πρόσφυγες, δεν υστερούν σε ποιότητα και αξία από τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι χυδαίο να διαστρεβλώνεται τόσο απροκάλυπτα η πραγματικότητα, για θέματα μάλιστα που αφορούν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία χρήζει της στήριξης όλων μας» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το alfavita.gr
[--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: