Τα έδωσαν όλα και πήραν… τα γνωστά



Βαρειά αντιλαϊκά μέτρα από αύριο με φύλλο συκής αμφίβολη “ελάφρυνση” χρέους μετά το 2040

Σε εκστρατεία εξαπάτησης της κοινής γνώμης έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να πουλήσει σαν “εθνικό θρίαμβο” τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η οποία, στην πραγματικότητα, δρομολογεί νέα, βαρύτατα αντιλαϊκά μέτρα, με φύλλο συκής μια εντελώς αμφίβολη “ελάφρυνση” του χρέους, η οποία, ακόμη κι αν πιστέψουμε το κυβερνητικό αφήγημα, δεν θα έρθει παρά μετά από 25 χρόνια- ζωή νάχουμε. Έχουμε και λέμε: 

Το ελληνικό χρέος παραμένει ακριβώς το ίδιο, στα 323,7 δισ ευρώ και μετά την απόφαση του Eurogroup, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη βασική αξίωση του Σόιμπλε να αποπληρωθεί μέχρι και το τελευταίο σεντ.
-Η κυβέρνηση επέτρεψε στους δανειστές να “κλωτσήσουν” τα (υποτίθεται, ουσιαστικότερα) μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους μετά το το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και θα προετοιμάζεται το… τέταρτο. 

-Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία είχαν υποσχεθεί οι δανειστές ήδη από το 2012 στον Αντώνη Σαμαρά, περιορίζονται στην επιμήκυνση των ομολόγων, κατά μέσο όρο από 28 σε 32,5 χρόνια (κάτι που θα παρατείνει το ζυγό του χρέους στην Ελλάδα) και στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων αποπληρωμής σε σταθερά.

Η τελευταία ρύθμιση θα σημάνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, επιβάρυνση της Ελλάδας και πρόσθετα κέρδη για τους δανειστές, αφού το μέσο επιτόκιο του 0,2% θα πάει στο 1,5%. Η υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους κατά 46 δισ μέχρι το… 2060, είναι καθαρά θεωρητική υπόθεση, βασισμένη σε σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι, η όποια ελάφρυνση δεν θα έρθει παρά μετά το 2020.

-Το μόνο άμεσο όφελος που περιμένει η κυβέρνηση είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πράγμα για την ώρα αμφίβολο, καθώς το ΔΝΤ έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα ωφεληθούν οι “ελληνικές” τράπεζες (που έχουν ουσιαστικά τεθεί υπό τον έλεγχο των ξένων funds), που θα τρέξουν να καλύψουν κάποιες από τις μαύρες τρύπες τους, χωρίς καμία ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που βρίσκεται σε μνημονιακό κώμα. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμεύτηκε η ίδια, αλλά και δέσμευσε (εντελώς αντισυνταγματικά) και τις κυβερνήσεις που θα τη διαδεχτούν για αβάσταχτα, υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% όχι μόνο για το 2018, αλλά και “σε μεσοπρόθεσμη βάση”. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ανερυθρίαστα ότι αυτό μπορεί να σημαίνει άλλα τρία, πέντε ή και… δέκα χρόνια!

-Το κυριότερο, η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup προϋποθέτει την τάχιστη συμμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα στις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Στην ανακοίνωση του Eurogroup τα μέτρα περιγράφονται με ανατριχιαστική σαφήνεια: “ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας” (δηλαδή, ομαδικές απολύσεις, διαιώνιση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, λοκ- άουτ και πάει λέγοντας), άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων” και λειτουργία του Υπερταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι τον Γενάρη.

-Επιπλέον, το ΔΝΤ, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αξιώνει πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κυρίως μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω ακρωτηριασμό των συντάξεων.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στο 95% αυτών των μέτρων που θα επιτρέψουν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και απλώς προσπαθεί να βρει ένα ευπρόσωπο περιτύλιγμα για να την πουλήσει στην κοινή γνώμη. Μόνο ένας πραγματικός, λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να αποτρέψει τη διαιώνιση της κοινωνικής καταστροφής και την καθήλωση της Ελλάδας στο ρόλο της αποικίας χρέους των δανειστών της.
Α.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: