«Οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό μας»




Η συνέντευξη του Jürgen Todenhöfer δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 στην Kölner Stadtanzeiger, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κολωνίας. (Η συνέντευξη μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Bernhard για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς λόγους.)

Συνέντευξη με διοικητή της al-Nusra «Οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό μας»

του Jürgen Todenhöfer

Ήταν το έβδομο ταξίδι που έκανα μαζί με το γιο μου Frederic στη χώρα του εμφύλιου πόλεμου, στη Συρία. Εκεί μείναμε 13 ημέρες. Οι λέξεις μόλις και μετά βίας μπορούν να περιγράψουν την έκταση των καταστροφών και την ταλαιπωρία  και των δύο πλευρών.

Τη συνέντευξη με ένα διοικητή της «Jabhat al-Nusra», του κλάδου της Αλ Κάιντα την πήραμε πριν από δέκα ημέρες. Ο
Abu al-Ezz μίλησε αρκετά ανοιχτά για τους χρηματοδότες του, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ. Ήμασταν σε θέση να διερευνήσουμε επακριβώς την ταυτότητα του άνδρα και να μάθουμε σχεδόν τα πάντα γι 'αυτόν.

Συνέντευξη στο λατομείο στο Χαλέπι

Η συνέντευξη κανονίστηκε από έναν αντάρτη από το Χαλέπι. Με τους αντάρτες της Συρίας έχω επαφές εδώ και χρόνια. Τη συνέντευξη πάρθηκε έξω από το Χαλέπι σε ένα λατομείο σε άμεση οπτική επαφή και απόσταση βολής από τις θέσεις της Jabhat al-Nusra και μόνο ένα μέλος της al-Nusra θα μπορούσε να την πάρει με ασφάλεια.

Οι μαχητές της δεν είχαν καλύψει πλήρως τα πρόσωπά τους, δηλαδή αναγνωρίζονταν εύκολα. Μέρος των δηλώσεών του περίπου τις επιβεβαίωσε προφορικά λίγο αργότερα ένας μουφτής στο Χαλέπι. Οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του σχετικά με την έλλειψη ενδιαφέροντος από τη μεριά των ανταρτών για μια κατάπαυση του πυρός και την αποστολή διεθνούς βοήθειας- επίσης. Ακριβώς όπως και οι προβλέψεις του σχετικά με τις προγραμματισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

Ο διοικητής Abu al-Ezz, αναφέρεται στην Jabhat al-Nusra (αλ-Κάιντα): «Είμαστε μέρος της αλ-Κάιντα Οι αρχές μας είναι: Μάχη κατά της διαφθοράς, αγνότητα και ασφάλεια Οι στόχοι μας και η δράση μας έχουν αλλάξει. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, τώρα μας στηρίζει, γιατί το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τη Συρία και τη Χεζμπολάχ.

Η Αμερική έχει αλλάξει επίσης τη γνώμη της για μας. Αρχικά το «Ισλαμικό Κράτος» και εμείς ήμασταν μια ομάδα. Αλλά το «Ισλαμικό Κράτος» εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών όπως η Αμερική, για πολιτικούς λόγους, και απομακρύνθηκε από τις αρχές μας. Για εμάς έγινε σαφές ότι οι περισσότεροι από τους ηγέτες του συνεργάζονται με μυστικές υπηρεσίες. Εμείς, η Jabhat al-Nusra, έχουμε το δικό μας τρόπο. Στο παρελθόν αυτοί ήταν μαζί μας, ήταν υποστηρικτές μας.

Στόχος μας είναι η πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, το τυραννικό καθεστώς, το καθεστώς του αποστάτη. Στόχος μας είναι η κατάκτηση χωρών, όπως αυτές που έκανε ο [μεγάλος Άραβας στρατηλάτης] Khaled Ibn al-Walid. Πρώτα στον αραβικό κόσμο και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Το δεύτερο μέρος  της συνέντευξης του Jürgen Todenhöfer με τον αντάρτη διοικητή Abu al-Ezz

Jürgen Todenhöfer: Ποιές είναι οι σχέσει σας με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους αντάρτες;

Abu al-Ezz : Ναι, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, αλλά όχι άμεσα. Υποστηρίζουν τις χώρες που μας στηρίζουν. Αλλά δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με αυτή την υποστήριξη. Θα πρέπει να μας στηρίξει με οπλισμό πολύ υψηλής τεχνολογίας. Έχουμε κερδίσει μάχες χάρη στους πυραύλους "TOW". Έχουμε φτάσει σε μια ισορροπία δυνάμεων με το καθεστώς χάρη σε αυτούς τους πυραύλους. Από τη Λιβύη πήραμε τανκς μέσω Τουρκίας. Και, το "BMS" – το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων. Το καθεστώς υπερέχει μόνο σε μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους και εκτοξευτήρες πυραύλων. Από το στρατό της Συρίας έχουμε πάρει ένα μέρος από τους πυραύλους εκτόξευσης, και ένα μεγάλο μέρος μας ήρθε από το εξωτερικό. Αλλά μόνο με τους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς αμερικανικούς "TOW" μπορούμε και έχουμε τον έλεγχο ορισμένων περιοχών.

Σε ποιον έδωσαν οι αμερικανοί αυτούς τους πυραύλους πριν φτάσουν στα χέρια σας, σε σας; Πρώτα οι ΗΠΑ έδωσαν τους πύραυλους στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και από αυτόν σε εσάς;

Όχι, οι πύραυλοι δόθηκαν απευθείας σε εμάς. Παραδόθηκαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Όταν ο «δρόμος» έκλεισε και άρχισαν να μας πολιορκούν είχαμε αξιωματικούς από την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι έκαναν αυτοί οι αξιωματικοί;

Ήταν ειδικοί! Ειδικοί στη χρήση δορυφόρων, πυραύλων, αναγνωριστικές επιχειρήσεις, κάμερες θερμικής επιτήρησης ...

 
Υπήρχαν και αμερικανοί ειδικοί;

Ναι, ειδικοί από διάφορες χώρες.

Και Αμερικανοί;

Ναί. Οι Αμερικανοί είναι με το μέρος μας, αλλά όχι όσο θα έπρεπε να είναι. Για παράδειγμα, μας είπαν: Πρέπει να αιχμαλωτίσετε και να καταλάβετε τις θέσεις του "Τάγματος 47". Η Σαουδική Αραβία μας έδωσε 500 εκατομμύρια λίρες Συρίας. Για να καταλάβουμε τη σχολή πεζικού "al-Muslimiya" πριν χρόνια το Κουβέιτ μας έδωσε 1,5 εκατομμύρια Δηνάρια Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Από τις κυβερνήσεις ή από ιδιώτες;

Από τις κυβερνήσεις.

Ο αγώνας είναι δύσκολος, το καθεστώς είναι ισχυρό και έχει την υποστήριξη της Ρωσίας ...;

Θα αγωνιστούμε μέχρι την πτώση του καθεστώτος. Θα πολεμήσουμε τη Ρωσία και τη Δύση, γιατί η Δύση δεν είναι στο πλευρό μας. Η Δύση μας στέλνει μόνο μουτζαχεντίν, διευκολύνει τη διαδρομή αυτών των αγωνιστών. Γιατί η Δύση δεν μας υποστηρίζει όσο πρέπει; Έχουμε πολλούς μαχητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αμερική, από όλες τις δυτικές χώρες.

Έχετε πολλούς μαχητές από την Ευρώπη στο Χαλέπι στο «μέτωπο al-Nusra»;

Πολλούς, πολλούς, πολλούς!

Πόσους ;

Πολλούς.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάπαυση του πυρός;

Εμείς την κατάπαυση του πυρός δεν την αναγνωρίζουμε. Θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας. Τις επόμενες μέρες ξεκινά μεγάλη αντεπίθεση εναντίον του καθεστώτος. Έχουμε αναδιατάξει όλες τις ένοπλες δυνάμεις μας σε όλες τις επαρχίες, στη Χομς,στο Χαλέπι, στην Ιντλίμπ και στηΧάμα.

Αυτά τα 40 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια δεν θέλετε να περάσουν στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού;

Εμείς έχουμε αιτήματα. Όσο οι δυνάμεις του καθεστώτος είναι διατεταγμένες κατά μήκος της οδού Castello, στην al-Malah και στις βόρειες περιοχές εμείς δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα φορτηγά. Το καθεστώς πρέπει να αποσυρθεί από όλες τις περιοχές για να αφήσουμε να περάσουν τα φορτηγά. Αν παρόλα αυτά ένα φορτηγό επιχειρήσει να περάσει θα συλλάβουμε τον οδηγό.

 
Γιατί κάποιες από τις ομάδες σας υποχωρούν ένα χιλιόμετρο ή 500 μέτρα από την οδό Castello;

Το καθεστώς χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εξελιγμένα όπλα εναντίον μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποχωρήσαμε σιωπηλά, για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να επιτεθούμε και  πάλι κατά του καθεστώτος. Αλλά η επίθεση αυτή πρέπει να οδηγήσει στην κατάρρευση του καθεστώτος.

 
Ωστε επρόκειτο για  τέχνασμα, ζήτημα  στρατιωτικής τακτικής;

Ναι, ήταν ζήτημα στρατιωτικής τακτικής.

Στόχος αυτής της τακτικής ήταν η λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας ή η αναδιάταξη των ανταρτών;

Εμείς δεν συμφωνούμε με την κατάπαυση του πυρός.

Αυτό ισχύει μόνο για την al-Nusra Front ή για όλες τις άλλες ομάδες, τους υπόλοιπους συμμάχους σας;

Ισχύει για όλες τις ομάδες που είναι ενσωματωμένες σε εμάς, που είναι σύμμαχοί μας.

Το Ισλαμικό Μέτωπο, ο Ισλαμικός Στρατός;

Είναι όλοι μαζί μας. Είμαστε όλοι στο Μέτωπο al-Nusra. Μια ομάδες δημιουργείται και αυτοαποκαλείται «Ισλαμικός Στρατός», ή «Φατάχ αλ-Σαμ». Κάθε ομάδα έχει το δικό της όνομα, αλλά τα πιστεύω τους είναι ίδια. Το κοινό όνομα για όλους είναι Μέτωπο al-Nusra . Ένα άτομο έχει, για παράδειγμα, 2.000 μαχητές. Με αυτούς δημιουργεί μία νέα ομάδα και την ονομάζει «Ahrar al-Sham». Αδέλφια, με πιστεύω, αντιλήψεις και στόχους ίδιους με αυτούς του Μετώπου al-Nusra.

Αυτή είναι η δικιά σας γνώμη ή και η γνώμη της ανώτερης διοίκησης;

Την ίδια άποψη έχουν όλοι. Αλλά αν κάποιος έλθει σε σας και σας μάθει να πολεμάτε σας δώσει να φάτε και να πιείτε, θα το δεχτείτε αυτό ή όχι;

450.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ημουν στο Χαλέπι και στη Χομς. Πολλά μέρη έχουν καταστραφεί. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί ολόκληρη η χώρα θα καταστραφεί. Εκατομμύρια θα πεθάνουν. ... Στη Γερμανία κάποτε είχαμε το «Τριακονταετή Πόλεμο» ...

Σήμερα βρισκόμαστε μόλις στον πέμπτο χρόνο του πολέμου και αυτό συγκριτικά είναι λίγο!

Θα δεχθεί κάποιος από το καθεστώς Άσαντ μια μεταβατική κυβέρνηση;

Εμείς δεν δεχόμαστε κανένα από το καθεστώς Άσαντ- ή τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, τους επονομαζόμενους μετριοπαθείς. Στόχος μας είναι η πτώση του καθεστώτος και η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με την ισλαμική σαρία.

Οι άνθρωποι του Aloush, που πήγαν στη Γενεύη για τις διαπραγματεύσεις, δέχτηκαν μια μεταβατική κυβέρνηση.

Υπάρχουν Σύριοι μισθοφόροι. Ο Aloush πολέμησε με το Μέτωπο al-Nusra. Οι ομάδες που περιλάμβαναν Τούρκους και από τις οποίες προήλθε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός αρχικά ήταν με την al -Nusra. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι αδύναμοι, πήραν πολλά λεφτά, πουλήθηκαν. Θα πρέπει να υπακούνε στις εντολές των χορηγών τους.

Ο «Ισλαμικός Στρατός και το « Ισλαμικό Μέτωπο» διαπραγματεύονται στη Γενεύη

Επειδή οι ηγέτες τους είναι δημιούργημα της Δύσης. Ακολουθούν τις εντολές και πληρώνονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης και τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών του Κόλπου για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια αυτών των χωρών.

Βρισκόμαστε στο πιο προωθημένο σημείο παρατήρησης της περιοχής Sheik Said. που είναι υπό τον έλεγχό μας. Πίσω από αυτά τα σπίτια και την al-Majbal βρίσκονται οι στρατιώτες του καθεστώτος. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι 200 ​​μέτρα από εδώ.

-Τέλος-

Το πρωτότυπο κείμενο της συνέντευξης στα γερμανικά μπορείτε να το διαβάσετε στην Kölner Stadtanzeiger

Δεν υπάρχουν σχόλια: