Συρία: Σκέψεις για την ρωσική αεροπορική υποστήριξη

https://pietervanostaeyen.files.wordpress.com/2015/09/2000px-syria16.png

Μερικά από τα σημερινά γεγονότα (30 Σεπτεμβρίου 2015) :

    - Η  κυβέρνηση της Συρίας ζήτησε από τη ρωσική Ομοσπονδία  αεροπορική υποστήριξη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της εξέγερσης που ενισχύεται από το εξωτερικό.
   - 
Το ρωσικό κοινοβούλιο έδωσε τη νομική εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να δράσει.
   - 
Ρώσοι αξιωματικοί στο Ιράκ ενημέρωσαν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη για  τις επικείμενες επιδρομές και συμβούλεψαν τις ΗΠΑ να κρατήσουν  μακριά από την περιοχή  των επιχειρήσεων τα βομβαρδιστικά τους  και να απομακρύνουν  τους άνδρες τους.
- Τα ρωσικά βομβαρδιστικά  άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις  των  ανταρτών  στην Χομς και στην επαρχία της Χάμα, στη δυτική Συρία.
Οι δύο αυτές επαρχίες γειτονεύουν με τη Λαττάκεια, όπου έχει αναπτυχθεί ρωσική δύναμη.

Αμέσως μετά την πρώτη  ρωσική  επίθεση,  η οργάνωση για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στη Συρία που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, με την ονομασία Λευκά Κράνη (White Helmets) , δημοσίευσε  προπαγανδιστικό υλικό  όπου  υποστηρίζει  ότι στους  βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί παιδιά. Η εικόνα που χρησιμοποίησε για να αποδείξουν τους  ισχυρισμούς  τους  είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, πριν ακόμη οι Ρώσοι ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς.

Αμέσως μετά οι Ρώσοι δέχτηκαν κατηγορίες ότι  έπληξαν  θέσεις των «μετριοπαθών ανταρτών » τους οποίους οι  ΗΠΑ θεωρούν ως καλούς.

Για τους οποίους ο Mark Adomanis αναφέρει ειρωνικά:


Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν "μετριοπαθείς" αντάρτες μέσα σε τρία χρόνια. Απότι φαίνεται οι Ρώσοι αυτό το έκαναν μέσα σε 24 ώρες.

Και πράγματι, από το 2012, η ​​αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (US Defense Intelligence Agency) είχε ανακαλύψει ότι:

Οι σαλαφιστές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η αλ-Κάιντα είναι οι κύριοι φορείς της εξέγερσης στη Συρία.

«Μετριοπαθείς αντάρτες» ,για φαντάσου!

Το  νεοσυντηρητικό  Istitute for the Study of War ( Ινστιτούτο πολεμικών μελετών) ταυτοποιεί σωστά τους στόχους που βομβάρδισαν τα  ρωσικά αεροσκάφη:

«Μια ρωσική επιδρομή έπληξε την πόλη Talbisah ,βόρεια της Χομς, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών,. Η Talbish είναι περιοχή  υπό τον έλεγχο της Jahbat al-Nusra Front, της θυγατρικής της αλ-Κάιντα στη Συρία, των ακραίων ισλαμιστών της Alrar al-Shamr και πολλών  άλλων τοπικών ομάδων ανταρτών, που  έχουν την εξουσία στην περιοχή. Τόσο η Jahbat al-Nusra Front όσο και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISIS) και η al-Shamr  υποστήριξαν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα αριθμό οχημάτων IED (αρκτικόλεξο που προσδιορίζει οποιοδήποτε μέσο είναι εξοπλισμένο με υποτυπώδη οπλισμό, ΣτΜ) στη Χομς, που βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα νότια της Talbish».

Οι ίδιοι οι Ρώσοι ανακοίνωσαν  ότι έπληξαν 8 στόχους του  ISIS κάνοντας σαφές ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ομάδων των εξτρεμιστικών  οργανώσεων της τζιχάντ.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι υποτελείς τους εξοργίστηκαν, επειδή οιι Ρώσοι δεν βομβάρδισαν  το ISIS, αλλά την Αλ Κάιντα. «Οι Ρώσοι υποστήριζαν ότι θα πολεμήσουν το  ISIS. Πώς είναι δυνατόν να βομβαρδίζουν τους μετριοπαθείς αντάρτες μας και το φιλικό εταίρο τους την  Αλ Κάιντα;»

Ένας από τους οκτώ στόχους των Ρώσων ήταν στο  Rastan στην επαρχία της Χομς όπου δεν υπήρχε ίχνος του ISIS εκεί, αν πιστέψουμε την "δυτική"  προπαγάνδα. Κρίμα που μόλις πριν από εννέα μέρες  το ISIS στο Rastan εκτέλεσε επτά άνδρες με την κατηγορία  ότι ήταν  γκέι.

Η Human Rights Watch και ο ψεύτης εκτελεστικός διευθυντής της, Κένεθ Ροθ, δεν έχει ακόμα κατηγορήσει τους Ρώσους ότι δεν χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους  «βόμβες βαρέλι»  (κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο συριακός στρατός έχει κατηγορηθεί για τη χρήση αυτών των όπλων.ΣτΜ). Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους  με κάποια βαρετή αηδία του ίδιου τύπου.

Οι Ρώσοι αρχικά θα  καθαρίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την  περιοχή μεταξύ της βάσης τους στην Λαττάκεια και τα τουρκικά σύνορα. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως αμυντική κίνηση, δεδομένου ότι ομάδες ανταρτών έχουν ήδη προσπαθήσει να χτυπήσουν τη βάση τους με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα ότι οι στόχοι απέχουν μερικά μόνο λεπτά πτήσης.

Το κρίσιμο σημείο εδώ είναι η συλλογή πληροφοριών: οι Ρώσοι διαθέτουν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και επανδρωμένα αναγνωριστικά τα οποία θα τα χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουν τους στόχους. Η συριακή κυβέρνηση θα συνεισφέρει από την πλευρά της, με τη συλλογή πληροφοριών  από  το έδαφος.

Οι Ρώσοι διαθέτουν τουλάχιστον 24 μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση τους. Κάθε ένα από αυτά μπορεί  να εκτελέσει τουλάχιστον 6 επιθέσεις την ημέρα (και τη νύχτα), με διπλάσια πληρώματα  και  ακόμη περισσότερο.

Όταν οι Ρώσοι  εγκατασταθούν για τα καλά θα πρέπει να αναμένουμε 100-150 αεροπορικές επιθέσεις την ημέρα  εναντίον των «μετριοπαθών ανταρτών», που θα μπορούσαν να φτάσουν και  τις  250. Λίγο πολύ όσες εκτελούν μέχρι στιγμής τα  πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας.Με τη διαφορά ότι τα ρώσικα είναι καλύτερα εξοπλισμένα και πιο ακριβή.

Γι 'αυτούς τους «μετριοπαθείς αντάρτες», μισθοφόρους της CIA ,που είναι οπλισμένοι με αντιαρματικές ρουκέτες και τους συμμάχους τους της Αλ Κάιντα η ζωή τους, πολύ σύντομα θα γίνει πολύ δύσκολη. Μόνο αφού απομακρυνθεί τελείως κάθε κίνδυνος για τη βάση τους και τις θέσεις της συριακής κυβέρνησης στη δυτική Συρία, η Ρωσία θα αρχίσει να πλήττει το ISIS πιο ανατολικά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη μετακίνηση των αεροσκαφών της σε άλλη στρατιωτική βάση πιο κοντά στους νέους στόχους.

Αναμένω επίσης ότι οι Ρώσοι θα κάνουν πολύ περισσότερα από το να βομβαρδίζουν τα επιτελεία των ανταρτών  ή άλλους στόχους αυτού του τύπου. Ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι η άμεση υποστήριξη του συριακού στρατού επί του εδάφους, όταν  θα αρχίσει να ανακαταλαμβάνει  τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.


Οι δυτικές κυβερνήσεις θα  συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του αγανακτισμένου ενάντια στους Ρώσους για τη βοήθεια που δίνουν  στην κυβέρνηση της Συρίας. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα  προχωρήσουν σε  σοβαρά αντίμετρα. Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να δώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους στους  «μετριοπαθείς αντάρτες» τους, για  να τα περάσουν πιο εύκολα  στην Αλ Κάιντα;

Ωστόσο,σε ένα τόσο σοβαρό σφάλμα θα μπορούσαν να υποπέσουν οι  δικτατορίες του Κόλπου.

Ο Adel Al-Jubeir, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ι η χώρα του να συναινέσει στις προσπάθειες των Ρώσων να κρατήσουν τον  Άσαντ στην εξουσία.

Ο Al-Jubeir  υπαινίχθητε  ότι αν δεν βρεθεί μια πολιτική λύση, που θα οδηγεί στην αποπομπή του Άσαντ, η αποστολή όπλων και άλλων μέσων υποστήριξης σε ομάδες ανταρτών της Συρίας θα αυξηθεί.
[--->]



Ο Κένεθ Ροθ της Human Rights Watch  δικαιολογεί την αμερικανική επίθεση στο Κουντούζ, αλλά στη συνέχεια, διαγράφει το τιτίβισμα