Ανατρέπει την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές το ΣτΕ

Προσωρινή άρση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σε σχηματισμό Ολομέλειας) δημοσίευσε σήμερα το απόγευμα την υπ' αριθμ. 299/2015 απόφασή του (προεδρευών ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος), με την οποία διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ με την επίμαχη απόφαση του «διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του εγγράφου 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις», αναφέρεται επίσης στην απόφαση.

Για τους 867 εργαζομένους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το ΣτΕ τονίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».   

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, διατίνονται ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας».

«Κατά νόμο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης», σχολιάζεται σε άλλο σηεμίο της απόφασης.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι το ΣτΕ, με άλλη, δεύτερη απόφασή του, την υπ' αριθμ. 300/2015, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, από τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Προσέξτε τους λόγους με βάση τους οποίους το ΣΤΕ αποφάσισε την προσωρινή άρση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη:
1. Το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις», αναφέρεται επίσης στην απόφαση.

2. η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».  
Το  σημείο 1 της απόφασης : ''Το Δημόσιο δεν επικαλείται συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών  της απόφασης'' που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο βασικός λόγος, προηγείται του 2 ως η φυσική συνέπεια του 1.

Ο νοών νοείτω για τη σοβαρότητα (βασιμότητα) του αιτήματος Σκουρλέτη αλλά και του ΣΤΕ αφού το ΣΤΕ,από την πλευρά του είχε φροντίσει με την «ιστορική» απόφαση 1492/2013 να απορρίψει την προσφυγή των κατοίκων κατά της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ελληνικός Χρυσός.