Παραίτηση 5 μελών της ΝΕ Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: “Tο μνημόνιο μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο των δανειστών”




κείμενο, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Εύα Ανδρονικίδη, Πόπη Βαρδάκη, Δημήτρης Γουρνιανάκης, Κλειώ Δερμιτζάκη, Μιχαέλα Ρεμεδιάκη, όλοι μέλη της ΝΕ Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ που παραιτήθηκαν μετά τη συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία αναφέρονται τα εξής:

” Υπάρχει κι άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια και την ταπείνωση
Η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές. Τα μνημόνια κυβερνούν ξανά την κοινωνία, ο λαός σέρνεται στην εξαθλίωση, η χώρα δένεται χειροπόδαρα.

Το κοινοβούλιο απαξιώνεται και μετατρέπεται σε παράρτημα των “θεσμών” θυμίζοντας την σκοτεινή περίοδο της μνημονιακής πενταετίας. Η τρόικα (κουαρτέτο πλέον) ξανακάνει κατάληψη στα υπουργεία, το Σύνταγμα παραβιάζεται κατ’ εξακολούθηση αφού δεν γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το ΟΧΙ του λαού μας. Την ίδια στιγμή, και παρά την όποια συνθηκολόγηση, διαφαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα το ενδεχόμενο ενός Grexit με τους όρους των δανειστών και με το λαό και την χώρα στραγγαλισμένους από τα προαπαιτούμενα και τις συμφωνίες.

Η χρεοκοπία, όμως, που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα χρεοκόπησαν και όλες οι αυταπάτες που καλλιεργούνταν από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περί ενός “έντιμου συμβιβασμού” και μιας “αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας”.



Το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δίνονταν έως και την τελευταία στιγμή, παρόλο που είχαν διαφανεί οι τιμωρητικές διαθέσεις των δανειστών ήδη από τον Φλεβάρη, καθιστά τις ευθύνες ακόμα πιο βαριές. Παράλληλα, με αυτές όμως τις αυταπάτες χρεοκόπησαν και όλες εκείνες οι φωνές εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που αναγάγουν την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στο νόμισμα ή σε κάποια φαεινά σχέδια ορισμένων οικονομολόγων που το μόνο που μένει είναι να εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή.

Για την τραγική αυτή κατάληξη και το μνημόνιο που μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο των δανειστών, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ιστορικές ευθύνες. Αντί να τις αναλάβει, επιλέγει  τον γνώριμο δρόμο του παλιού μνημονιακού κόσμου: βαφτίζει το  κρέας ψάρι, ωραιοποιεί την κατάσταση, σπέρνει αυταπάτες για πιο φιλολαϊκή διαχείριση του μνημονίου, αναζητά ισοδύναμα…

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνεται και μεταλλάσσεται σε μνημονιακό κόμμα που δικαιολογεί ή στηρίζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πραξικοπήματα και αντισυνταγματικές ενέργειες. Όλα πλέον αποφασίζονται από μια μικρή στενή κυβερνητική ομάδα που δρα υπεράνω οργάνων και συλλογικών διαδικασιών και δεν λογοδοτεί πουθενά.

Με πικρή προσωπική εμπειρία διαπιστώσαμε ότι όλο αυτό το διάστημα η διάβρωση που περιγράφηκε παραπάνω δεν άφησε ανέγγιχτο τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Η υποστήριξη του δόγματος ΤΙΝΑ (There Is No Alternative,

Δεν Υπάρχει Εναλλακτική), ο κυβερνητισμός πάσει θυσία και παντός καιρού (“γιατί η κυβέρνηση είναι της Αριστεράς, κι αν είναι της Αριστεράς όλα δικαιολογούνται, ακόμα και όταν είναι ακραία νεοφιλελεύθερη”), η δημιουργία ενός μηχανισμού προσωπικών επιδιώξεων, αυτοπροβολής και μικροηγεμονισμών, το “χτύπημα” απέναντι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη καθώς και ο αδιαφανής τρόπος στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού είναι αντιλήψεις και πρακτικές που κυριάρχησαν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζουν περισσότερο ένα αστικού τύπου κόμμα παρά ένα ενδιαφέρον εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οφείλουμε να πάρουμε θέση. Όσες κι όσοι στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μερίδιο ευθύνης για αυτά που γίνονται. Κι εμείς, ως μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, της Γραμματείας, αλλά και ως απλά μέλη –όπως όλοι, οφείλουμε μια αυτοκριτική στάση.

Χρειάζεται να προβληματιστούμε για το πόσο παιδέψαμε το μυαλό μας, για το πόσο παλέψαμε να ακουστούμε και να ακούσουμε αλλά κυρίως για τα όσα πράξαμε έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα κεντροαριστερής κοπής. Άλλα και όχι μόνο: για το πόσο μοχθήσαμε για να αντιστοιχηθεί το κόμμα αυτό με τον ριζοσπαστισμό, τη μαχητικότητα, την ελπίδα και τους καημούς του ελληνικού λαού. Για το πόσα κάναμε ώστε αυτή η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι η μοναδική επιλογή, ο μοναδικός δρόμος.

Η παραίτησή μας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Γραμματεία, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε αναλογιζόμενοι/ες τις ευθύνες μας απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε καλά οτι με τους περισσότερους συντρόφους θα ξαναβρεθούμε να παλεύουμε από τα ίδια μετερίζια ενάντια στα μνημόνια και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Μπροστά μας έχουμε έναν επώδυνο και δύσκολο απολογισμό για την περίοδο που πέρασε. Η περίοδος των εύκολων λύσεων έχει περάσει χωρίς επιστροφή και οι όποιες εναλλακτικές μένει να οικοδομηθούν μέσα από πολύ σύνθετες διαδικασίες.

Όλη αυτή η εξέλιξη αφήνει μία πικρή γεύση σε όλους μας. Ωστόσο, αρνούμαστε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο των μνημονίων, της χρεοκοπίας και της ταπείνωσης. Το σίγουρο είναι οτι ο λαός μας θα ξαναβρεί τον δρόμο του και στις νέες συνθήκες και θα αντισταθεί, όπως έκανε επί μία πενταετία. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όπως και όσο μπορούμε για να απελευθερωθεί η χώρα μας από τους δανειστές και τα μνημονιακά δεσμά”.
[--->] 




Αν είχατε να κάνετε κάτι καλύτερο... 

Αν όχι,  λουκούμι τους ήλθε