Η Τουρκία κατηγορείται για αποστολή όπλων στους Σύριους τζιχαντιστές






 Πρακτορείο France Presse

Ινσταμπούλ (Κωνσταντινούπολη). Εικόνες και βίντεο που δείχνουν  φορτηγά που φαίνεται να ανήκουν σε κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας τα οποία  μεταφέρουν  όπλα  στους τζιχαντιστές αντάρτες στη Συρία, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή σε τουρκική εφημερίδα.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά  ότι εξοπλίζει αντάρτες που αγωνίζονται στη Συρία και κατηγόρησε δεκάδες εισαγγελείς, στρατιωτικούς και  αξιωματικούς  των υπηρεσιών ασφάλειας που εμπλέκονται στην έρευνα των φορτηγών, ότι  προσπαθούν να την ρίξουν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία συνέλαβε τέσσερις εισαγγελείς που έδωσαν την εντολή διεξαγωγής έρευνας σε  παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο του 2014 και βρίσκονται τώρα στη φυλακή εν αναμονή της δίκης.

Περισσότεροι από 30 αξιωματικοί των υπηρεσιών  ασφάλειας που εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες   της στρατιωτικής κατασκοπείας  και της ανατροπής της κυβέρνησης.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet της Παρασκευής, δείχνει επιθεωρητές να ερευνούν ένα μεταλλικό κοντέινερ  υπό την παρουσία  ανδρών της ασφάλειας, εισαγγελέα και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών.  Οι υπάλληλοι ανοίγουν κούτες από χαρτόνι με την επιγραφή  «εύθραυστο»   γεμάτες  με αντιβιοτικά αλλά κάτω από αυτές  τις κούτες βρίσκονται  δεκάδες όλμοι, όπως δείχνει το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από ανώνυμο παρευρισκόμενο.

Η Cumhuriyet, η οποία δημοσίευσε και σειρά  φωτογραφιών , αναφέρει ότι τα όπλα ήταν ρωσικής προέλευσης και προέρχονταν από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει  ότι τα φορτηγά μετέφεραν συνολικά 1.000 βλήματα όλμων, 80.000 φυσίγγια για ελαφρά και βαρέα όπλα, καθώς και εκατοντάδες εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν  να συνδέσουν την υπόθεση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πνευματικό ηγέτη  Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί  ως υπεύθυνο  παράλληλου μηχανισμού υποστηρικτών του στο χώρο της δικαιοσύνης και στην αστυνομία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι βοηθά  τζιχαντιστές στη Συρία, όπως το ISIS, αν και θέλει να δει  τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να ανατρέπεται.

[--->]