Τον συνέλαβαν επειδή αποκάλυψε τη συνεργασία Al Nusra μετον ισραηλινό στρατό


Σύλληψη εν κρυπτώ Δρούζου από το Γκολάν[*] επειδή αποκάλυψε τη συνεργασία Al Nusra με  τον Ισραηλινό στρατό

 

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (
Shin Bet) συνέλαβαν για ακόμα μία φορά τον 48χρονο Δρούζο Sedki al-Maket από το Γκολάν . Μέχρι να απελευθερωθεί το 2012, θεωρείτο  ο μακροβιότερος κρατούμενος των ισραηλινών φυλακών , αφού είχε περάσει 27 χρόνια στη φυλακή. Για τη σύλληψή του υπάρχει διαταγή απαγόρευσης οποιασδήποτε είδησης σχετικά με τη φυλάκιση του, στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η απαγόρευση έχει κάτι το αστείο, αφού η σύλληψη του  έχει γίνει ήδη γνωστή όχι μόνο από τα συριακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και το Εβραϊκό Facebook.

Αν και μέχρι στιγμής οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τη σύλληψή του, είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο ότι πριν μία εβδομάδα ο
Al Maket ακολούθησε τους Σύριους αντάρτες στη συνάντηση τους μέσα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη (ΣτΜ το Γκολάν). Οι αντάρτες συναντήθηκαν με τις Ισραηλινές δυνάμεις για να πάρουν υλικοτεχνική υποστήριξη και πληροφορίες όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενες αναφορές στο Ισραήλ και στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Al Maket τράβηξε σε βίντεο, τη συνάντηση ενόσω αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη, στο οποίο περιέγραφε τι έγινε σαυτή τη συνάντηση και το παρέδωσε στη συριακή τηλεόραση. Το βίντεο προβλήθηκε σε όλη τη χώρα και ασφαλώς θα το είδαν και  οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Shin Bet δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξουν κι άλλες διαρροές σχετικά με  μια τέτοια συνεργασία, διότι αυτό θα επέτρεπε στο συριακό καθεστώς να εμφανίσει  τους αντάρτες ως μαριονέτες των ισραηλινών. Διαψεύδει  επίσης, όλους εκείνους  τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας και τους δημοσιογράφους που ψεύδονται όταν υποστηρίζουν ότι  το Ισραήλ  κρατάει  ουδέτερη στάση όσον αφορά τα  δύο στρατόπεδα που  συγκρούονται στη Συρία. Παρά τις επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της συριακής κυβέρνησης, τις δολοφονίες Σύριων, ανθρώπων της Χεζμπολάχ και  Ιρανών στρατιωτικών και τη συνεργασία  τους  με τους αντάρτες, το Ισραήλ συνεχίζει να υποκρίνεται  ότι δεν έχει επιλέξει στρατόπεδο.

Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί οι ισλαμιστές που αποκεφαλίζουν τους δυτικούς δημοσιογράφους και καταλαμβάνουν το Ιράκ και τη Συρία, αποφεύγουν  επιμελώς να τα βάλουν με το Ισραήλ, όλα αυτά θα του ξεκαθαρίσουν αρκετά. Συγχρόνως, δείχνουν  και την πρόθεση του Ισραήλ, να  αποδυναμώσει  την  κεντρική εξουσία στη Συρία, ώστε τα υψώματα  του Γκολάν  που  βρίσκεται πάνω στα σύνορα με το Ισραήλ να γίνουν ένα προτεκτοράτο, όπως ήταν ο  νότιος Λίβανος μέχρι την αποχώρηση του Ισραήλ το 2000. Οι  αντάρτες της Συρίας έχοντας τον έλεγχο του συριακού Γκολάν με  την βοήθεια  των ισραηλινών θα διευκολύνουν αρκετά το Ισραήλ ώστε να το κρατήσει υπό τον έλεγχο και την κατοχή  του τα επόμενα χρόνια.

[*] Το 10% περίπου των Σύριων Δρούζων  του κατεχόμενου από το Ισραήλ Γκολάν έχουν δεχτεί να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα