Μια αγορά τίτλων ενός τρισεκατομμυρίου θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις στον πληθωρισμό



Στη γερμανική εφημερίδα "FAZ" αναλύευαι το πολυσυζητημένο πρόγραμμα  αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις πηγές της F.A.Z. οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι ασήμαντες, και  θα περιορίζονται μόνο στην πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και την ανάκαμψη των εξαγωγών. Η συζήτηση στη Γερμανία είναι έντονη, και αυτό κάνει πολύ σαφές ότι μια ενιαία νομισματική πολιτική για όλους είναι μια σίγουρη πηγή δυσαρέσκειας...




Jens Weidmann, πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας,της Bundesbank:"Αν η ΕΚΤ αγοράσει κρατικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τότε όλα τα ρίσκα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να τα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια".



Από τον ιταλικό τύπο: ''Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο έμπιστος της υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζουν να σφυροκοπούν σκληρά την ποσοτική χαλάρωση που υποστηρίζει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στην πραγματικότητα,σε αντίθεση με αυτό που θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η προπαγάνδα του Βερολίνου, η Γερμανία ήταν και εξακολουθεί να είναι η χώρα μέλος που παρέκαμπτε και  παρακάμπτει με τη μεγαλύτερη ευκολία τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια για να προωθήσει τα συμφέροντα της.''

 του Philip Plickert
Η ΕΚΤ εξετάζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς τίτλων στην ιστορία της.Δεν είναι σαφές ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από ένα τέτοιο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές της FAZ,οι επιπτώσεις φαίνεται πως θα είναι περιορισμένες.

Η ΕΚΤ προχωρεί σε προσομοιώσεις, σύμφωνα με πηγές της FAZ, για τις πιθανές συνέπειες από το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς τίτλων στην ιστορία της. Η αγορά τίτλων, κυρίως κρατικών ομολόγων, ύψους 1,000 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα όσον αφορά την μαζική χρηματοδότηση και τους πολιτικούς κινδύνους. Οι διάφορες μακροοικονομικές προσομοιώσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, δείχνουν ότι με το πρόγραμμα αγοράς ο πληθωρισμός θα αυξηθεί από 0,15% έως 0,60%.


Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 0,6%, βασίζεται σε μια πιθανή μεγαλύτερη επίδραση στο ύψος των επιτοκίων. Αυτό όμως, παράγοντες της ΕΚΤ το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. "Πρόκειται απλά για μια φαντασίωση," δήλωσε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας. Το κρίσιμο σημείο είναι η υπόθεση ότι το επίπεδο των επιτοκίων θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς η απόδοση των  γερμανικών και γαλλικών ομόλογων δεκαετούς διάρκειας βρίσκεται κάτω από το 1%.

Η νομισματική πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα επηρεάσει κυρίως το ύψος της ισοτιμίας. Αν οι ευρωπαϊκοί τίτλοι έχουν μικρή απόδοση, τότε οι επενδυτές θα στραφούν περισσότερο σε μη ευρωπαϊκές αξίες, βασικά σε τίτλους σε δολάρια. Ετσι, η αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα πέσει. Η επακόλουθη υποτίμηση θα ευνοήσει τις εξαγωγές, θα βελτιώσει τα  οικονομικά δεδομένα και θα ακριβύνει τις εισαγωγές. Με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 0,3%, θα αυξηθεί και πάλι. Το Δεκέμβριο, θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και κάτω από το όριο του 0% λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι επικριτές του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Jens Weidmann, πιστεύουν ότι η άποψη αυτή της ΕΚΤ, είναι αβάσιμη. Κατά τη γνώμη τους,η πτώση των τιμών οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου, η πτώση των οποίων θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη και θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Αυτό θα βοηθήσει να ανέβει και πάλι ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο της ΕΚΤ (2%).

Η Bundesbank επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια σπείρα αποπληθωρισμού και μείωση της κατανάλωσης. Ο Ντράγκι, αντίθετα, τόνισε τις πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με το χαμηλό πληθωρισμό, υπό τη μορφή επιβράδυνσης των μισθών. Ο Ντράγκι δεν βλέπει να υπάρχουν νομικά εμπόδια για μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Θεωρεί, μάλιστα, τις πιθανές "παρενέργειες", ως ασήμαντες. Οι επικριτές του, τον προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν, δηλαδή να μειωθεί η άσκηση πίεσης στις χώρες σε κρίση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Η σκέψη της ΕΚΤ για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων επικρίθηκε ευρύτερα από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους. "Η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αξίας 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ισοδυναμούσε με την εισαγωγή ευρωομολόγου ίσης αξίας, για το οποίο θα υπήρχε η εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης," δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), Clemens Fuest,στην εφημερίδα μας.Τις τυχόν ζημίες θα τις μοιραστούν τα κράτη μέλη με βάση τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

"Κάτι τέτοιο, όμως, είναι απαράδεκτο χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου", δήλωσε ο επικεφαλής του ZEW, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των επικριτών της πολιτικής διάσωσης του ευρώ. 
Ο πρόεδρος του Ifo (Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας) Hans-Werner Sinn, επέκρινε την ΕΚΤ ότι παραβιάζει την εντολή της. "Αυτό που η ΕΚΤ σχεδιάζει να κάνει είναι μια δημοσιονομική πολιτική διάσωσης με την κάλυψη της νομισματικής πολιτικής, που την αποφασίζει ένα όργανο χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση", είπε ο Sinn.