Φάρμακα που σκοτώνουν και οργανωμένο έγκλημα



Συνέντευξη με τον καθηγητή Peter Gøtzsche, διευθυντή του Nordic Cochrane Center στην Κοπεγχάγη και συγγραφέα του βραβευμένου βιβλίου "Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare", Φάρμακα που σκοτώνουν και οργανωμένο έγκλημα. Πως οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες διέφθειραν το σύστημα υγείας.


Γιατί συνδέεται τη φαρμακευτική βιομηχανία με το "οργανωμένο έγκλημα";
Επειδή ανακάλυψα ότι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των 10 μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών, περιλαμβάνονται και δράσεις όπως αυτές του οργανωμένου εγκλήματος.

Τι εννοείτε ;


Η εξαπάτηση που κάνουν όσον αφορά τις δοκιμές των φαρμάκων και η αποσιώπηση των παρενεργειών τους είναι κάτι που το συνηθίζουν. Τα δε χρήματα από τη φαρμακοβιομηχανία κατευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση. Η φαρμακοβιομηχανία επιχειρεί να εξαγοράσει όποιον έχει κάποια επιρροή στο χώρο της υγείας και έχει καταφέρει να δωροδοκήσει ανθρώπους κάθε είδους, ακόμη και υπουργούς υγείας. Η διαφήμιση για τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και τα ψέματα πολλές φορές είναι τόσο κραυγαλέα ώστε οι εταιρείες να ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πραγματικά ισχύει όσον αφορά τα προϊόντα τους.



Οι δοκιμές φαρμάκων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους φορείς δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα από τις μελέτες που χρηματοδοτούν πολυεθνικές εταιρείες. Γιατί;


Δεν είναι υγιές μια εταιρεία που φιλοδοξεί να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από ένα φάρμακο, ερμηνεύοντας τα πάντα με θετικό τρόπο, να είναι συνήθως και η μόνη που έχει δει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα της μελέτης. Έχουμε ένα σύστημά, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι και κριτές και κρινόμενοι και αυτό είναι πολύ περίεργο.  Σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν σε καμία περίπτωση αποδεκτό. Αν πήγαινα στο δικαστήριο και έλεγα στο δικαστή "Εδώ έναι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα έχω κατασκευάσει μόνος μου," θα ήταν γελοίο. Αλλά αυτό είναι το σύστημα και δυστυχώς αυτό το έχουμε αποδεχθεί. Η ίδια η βιομηχανία δοκιμάζει τα φάρμακα της και αρκετές φορές τα αποτελέσματα των δοκιμών τα μαγειρεύει σε απίστευτο βαθμό, οπότε, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε αυτά που η φαρμακοβιομηχανία δημοσιεύει στα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά μας. Αυτά τα γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό.

Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πόσοι πεθαίνουν από τις παρενέργειες των φαρμάκων;


Από μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο τα συμπεράσματα δείχνουν να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους. Μόνο στις ΗΠΑ , υπολογίζονται σε περίπου 200.000 οι άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα φάρμακα που παίρνουν. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις τα φάρμακα τα παίρνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Στις άλλες μισές, ο θάνατος προήλθε από σφάλμα, για παράδειγμα, από υπερβολική ποσότητα, ή επειδή ο γιατρός δεν γνώριζε την επικινδυνότητα των αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.
Αλλά δεν φταίνε και τόσο οι γιατροί. Το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά έχει τουλάχιστον 20 ή και περισσότερες συστάσεις και αντενδείξεις. Είναι απολύτως αδύνατο ένας γιατρός να γνωρίζει τα πάντα.

Ποιο είναι το ποσοστό των πραγματικά χρήσιμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά;


Ακόμα και αν περικοπεί το 95% των δαπανών για τα φάρμακα ακόμα και τότε θα έχουμε ένα ακόμα πιο υγιή πληθυσμό. Αν χρησιμοποιούσαμε πάντοτε το φθηνότερο φάρμακο που έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το πιο ακριβό, θα δαπανούσαμε λιγότερο από τα μισά. Και πολλές φορές, θα ήταν καλύτερα να μη συνταγογραφείται κάποιο φάρμακο, επειδή όλα τα φάρμακα κάνουν κάποια ζημιά και, το ένα σε συνδιασμό με το άλλο, παράγουν ένα τρομερό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται υπερβολικά τα παυσίπονα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ένα μικρό κλάσμα των ψυχοφαρμάκων απ’ όσα χρησιμοποιούνται σήμερα, επειδή σε γενικές γραμμές είναι επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται πάνω από μερικές εβδομάδες.

Η BAYER δαπανά περίπου 10 δις ευρώ ετησίως για να διαφημίσει τα προϊόντα της, σε δωρεάν δείγματα, επιμορφωτικά σεμινάρια για γιατρούς, δαπάνες για εμπόρους και επαγγελματίες, δωρεές σε ιατρικούς συλλόγους. Η εταιρεία αρνείται να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υποχρεωθεί η βιομηχανία φαρμάκου να δημοσιεύει λεπτομερώς τις διαφημιστικές της δαπάνες;


Εννοείται, αλλά κυρίως θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως η διαφήμιση των φαρμάκων, όπως έγινε και με τον καπνό. Η διαφήμιση των φαρμάκων είναι το ίδιο βλαπτική όσο και η διαφήμιση των προϊόντων καπνού. Εάν υπάρχουν φάρμακα καλά, να είστε σίγουροι ότι οι γιατροί θα τα χρησιμοποιήσουν. Το καλό φάρμακα δεν χρειάζεται διαφήμιση για να γίνει αποδεκτό. Αν είχε απαγορευτεί το μάρκετινγκ δεν θα μπορούσαν οι αντιπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών να δωροδοκούν τους γιατρούς, και οι διευθυντές των ιατρικών περιοδικών δεν θα φοβόντουσαν να δημοσιεύουν άρθρα που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Με μια τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσαν τα ιατρικά περιοδικά να ξεφύγουν από τα νύχια της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια Yaz / Yasmin, ενοχοποιούνται για τον κίνδυνο εμβολής σε διπλάσιο τουλάχιστον βαθμό από τα παλιότερα αντίστοιχα προϊόντα. Γιατί αυτά τα χάπια δεν έχουν απαγορευθεί αν και η Bayer έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια;


Όταν ένας από τους Δανούς συναδέλφους μου δημοσίευσε πειστικά στοιχεία που έδειχναν ότι τα νεότερα αντισυλληπτικά χάπια συμπεριλαμβανομένων των Yaz / Yasmin προκαλούν περισσότερες εμβολές από τα παλιότερα χάπια, δέχθηκε μεγάλη επίθεση από άλλους συναδέλφους του που πληρωνόντουσαν από τη BAYER και η BAYER χρηματοδοτεί μελέτες για να αποδείξει ότι τα νέα χάπια δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα από τα παλιά.

Η Bayer κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (OTC,
over the counter (drugs) και συμπληρωμάτων διατροφής. Ποια θεωρείται ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα;

Πολλά από αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ελαφρύνουν τις τσέπες όσων τα αγοράζουν.

Πώς αξιολογείτε τις συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση της καθημερινή χρήσης της ασπιρίνης ως προληπτικό φάρμακο κατά των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, ακόμα και για τους υγιείς ανθρώπους;


Ελάχιστοι θα ωφεληθούν, ενώ πολλοί θα έχουν προβλήματα. Δεν μου φαίνεται καλή σαν ιδέα να υποβληθούν σε θεραπεία πολλοί προς όφελος των λίγων. Η υπερβολική θεραπεία των υγιών ανθρώπων είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της υγείας σήμερα, αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων για τη φαρμακοβιομηχανία.

Η οργάνωση μας ελέγχει την BAYER για πάνω από 30 χρόνια. Από την ηρωίνη (Heroin) μέχρι το Baycol, η εταιρεία ευθύνεται για πολλά φαρμακευτικά σκάνδαλα. Ποια είναι η εμπειρία σας με την BAYER;


Όπως και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έτσι και η BAYER χρησιμοποιεί μεθόδους οργανωμένου εγκλήματος, όπως η δωροδοκία γιατρών και η διάπραξη απάτης, όπως αυτή των υπερβολικών τιμών με τις οποίες χρεώνει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ( Medicaid). Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η BAYER έκανε πειράματα  σε κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από επιστολή εκείνης της εποχής μαθαίνουμε ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς πούλησε στην Bayer 150 γυναίκες κρατούμενες προς 170 μάρκα τη μία. Με νεότερη επιστολή της η BAYER γράφει στο διοικητή του στρατοπέδου: "Τα πειράματα ολοκληρώθηκαν και όλα τα άτομα είναι νεκρά. Θα επανέλθουμε σύντομα για μια άλλη παράδοση". Σε ορισμένα πειράματα πάνω σε κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης από τις γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες περιλαμβανόταν και η έγχυση στον οργανισμό τους με ενδοφλέβιες ενέσεις του μικρόβιου του τύφου και στη συνέχεια με διάφορα φάρμακα που τους έδιναν έβλεπαν πως αντιδρούσαν.

Το 2008, η BAYER και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας, άρχισαν να συνεργάζονται στενά. Προσπαθήσαμε να πάρουμε ένα αντίγραφο της συμφωνίας, αλλά και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να το δείξουν. Εσείς συμφωνείτε ότι με τέτοιες μυστικές συνεργασίες η ιατρική έρευνα θα γίνεται με 
αποκλειστικά γνώμονα  το κέρδος;

Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτές τις συμφωνίες συνεργασίας, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό που γίνεται σχεδόν πάντα είναι ότι η εταιρεία καρπώνεται τα κέρδη αλλά και τα εύσημα από μια τέτοια "συνεργασία", ενώ ο φορολογούμενος πληρώνει τα φάρμακα πάρα πολύ ακριβά.
Μήπως είναι αποδεκτή η σύναψη συμφωνιών με μια βιομηχανία της οποίας οι πράξεις είναι πολλές φορές εγκληματικές και απλά και μόνο για το κέρδος, στέλνει στο θάνατο ένα τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών; Η κλινική έρευνα θα πρέπει να γίνεται εντελώς ανεξάρτητα από τη φαρμακοβιομηχανία, και όχι σε συνεργασία με αυτή. Στον τομέα της υγείας δεν θα πρέπει να κλείνονται μυστικές συμφωνίες. Θα πρέπει να οδηγήσετε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας στο δικαστήριο ή να διαμαρτυρηθείτε στο Συνήγορο του Πολίτη και στους πολιτικούς σας.

Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η φαρμακευτική έρευνα;


Η φαρμακευτική βιομηχανία δεν δημοσιεύει τα στοιχεία των μελετών της οπότε, θα πρέπει να ζητήσουμε να γίνονται μελέτες για τα φάρμακα  οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το δημόσιο. Η βιομηχανία θα πρέπει να πληρώνει για αυτές τις μελέτες, αλλά να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τις δοκιμές των φαρμάκων. Αλλά και οι γιατροί δεν θα πρέπει να πληρώνονται από τη φαρμακοβιομηχανία.
Δυστυχώς, πολλοί γιατροί δέχονται να μπει το όνομά τους κάτω από άρθρα που έχουν γράψει οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμη και αν δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση (στμ.άρα και να χρησιμοποιήσουν) στα δεδομένα που αυτοί οι ίδιοι παρήγαγαν με τους ασθενείς τους και χωρίς τα οποία τα άρθρα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί. Αυτό ονομάζεται διαφθορά της ακαδημαϊκής ακεραιότητας και προδοσία της εμπιστοσύνης των ασθενών στην έρευνα. Οι γιατροί και οι ομάδες ασθενών πρέπει απλά να πουν όχι στα χρήματα που προέρχονται από μια βιομηχανία τόσο διεφθαρμένη.

Στο βιβλίο σας, λέτε: "Ο τομέας της υγείας είναι τόσο διεφθαρμένος ώστε όσοι καταγγέλλουν τις εγκληματικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών να γίνονται παρίες". Είχατε κάποια προβλήματα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου;


Όχι, αντίθετα, πολλοί επαίνεσαν το βιβλίο. Φυσικά δεν έχω καμία άμεση σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά έχω δει κραυγαλέα ψέματα για το βιβλίο μου, που τα διαδίδουν οι ενώσεις της βιομηχανίας φαρμάκου και οι πληρωμένοι σύμμαχοι της γιατροί.

[--->]