Με ποιο τρόπο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστηρίζουν την Αλ-Κάιντα στη Νότια Συρία



Όταν η διοίκηση Ομπάμα δήλωνε ότι βομβάρδισε την "ομάδα Χορασάν" στη βόρειο Συρία οι ειδικοί αναρωτήθηκαν τι άραγε να σημαίνει αυτό, δεδομένου ότι ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει τέτοια ομάδα. Αυτό που η κυβέρνηση Ομπάμα ονόμασε ομάδα Χορασάν ήταν άνθρωποι από την ηγεσία της Jabhat al-Nusra, το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, που χρόνια πριν είχε δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν πριν έρθει στην Συρία. Γιατί λοιπόν να κάνει μια διάκριση μεταξύ της Jabhat al-Nusra που δραστηριοποιείται σε όλη τη Συρία και μιας ομάδας από την ηγεσία της Jabhat al-Nusra στη βόρεια Συρία;


Η διαίσθησή μου είναι ότι υπάρχει ενεργός συνεργασία μεταξύ Jabhat al-Nusra και τις ΗΠΑ, ιδίως στη νότια Συρία και η διάκριση έγινε για να κρατήσει κάποια μορφή της συμμαχίας στο νότο ζωντανή. Οι μισθοφόροι του Ελεύθερου συριακού στρατού (FSA) στη νότια Συρία έχουν εκπαιδευτεί και έχουν εξοπλιστεί από τη CIA στην Ιορδανία και ελέγχονται μέσω ενός πολυεθνικού θαλάμου επιχειρήσεων κάπου στο Αμμάν.

Στο νότο η Nusra μάχεται στο πλευρό του μισθοφορικού Ελεύθερου συριακού στρατού, που έχει και την υποστήριξη του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο FSA, με τους μαχητές της al-Nusra, κατέλαβε μεγάλες περιοχές κατά μήκος της Ιορδανίας και του Ισραήλ στα σύνορα με τη Συρία. Στοχος τους είναι, όπως αναφέραμε εδώ και δύο μήνες, η διάνοιξη διαδρόμου προς τη Δαμασκό. Οι νίκες τους κατά του συριακού στρατού στην περιοχή των συνόρων έγιναν με τη βοήθεια του ισραηλινού πυροβολικού.

Το Reuters επιβεβαιώνει σήμερα ότι η Nusra, όπως γράφαμε, ηγείται των συγκρούσεων στο νότο:
     Μαχητές της  Jabhat al-Nusra της Αλ-Κάιντα και άλλοι αντάρτες επιτέθηκαν και κατέλαβαν γλήγορα στην πόλη Baath City της νότιας Συρίας, την Πέμπτη, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του στρατού σε μια επαρχία πλάι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψώματα του Γκολάν.
     ...
     Εκατοντάδες μαχητές της al-Nusra οι οποίοι διέφυγαν από την ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, αφού εκδιώχθηκαν από τον I
SIS νωρίτερα φέτος συγκεντρώθηκαν στη νότια Συρία,ενισχύοντας τις θέσεις των ανταρτών εκεί, λένε ακτιβιστές.
         ...
    Τα κέρδη των εξεγερμένων από τις αρχές του έτους  επιτευχθηκαν κυρίως με τη δράση της Jabhat al-Nusra μαζί με άλλες ταξιαρχίες ισλαμιστών και ανταρτες που αγωνίζονται κάτω από την ομπρέλα του υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Σε αντίθεση με τους αντάρτες που πολεμούν βορειότερα, αυτοί είναι πιο καλά συντονισμένοι μέχρι στιγμής.

Στο βορά η Jabhat al-Nusra συγκρούεται με μισθοφορικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Στο νότο συνεργάζεται καλά με ομάδες που υποστηρίζονται, εξοπλιζονται και εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ , την Ιορδανία και το Ισραήλ.Η  Al-Nusra στα βόρεια μετονομάστηκε σε "ομάδα Χορασάν" οπότε θα μπορούσε να βομβαρδιστεί, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η συμμαχία του μισθοφορικού Ελεύθερου συριακού στρατού με την al-Nusra στο νότο.

Οι μαχητές της Nusra στο νότο, φυσικά, θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που οι ομάδες του Ελεύθερου συριακού στρατού παίρνουν από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Αυτές οι ομάδες αγωνίζονται μαζί και φυσικά μοιράζονται τους πόρους τους.

Τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά την αναφορά μου για τις επιχειρήσεις στο νότο, το Washington Institute ,τμήμα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, αναγνώρισε τη σημασία τους και άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ  του νότιου μέτωπου.Ελεγε βέβαια ψεμματα αφού υποβάθμιζε τη συμμετοχή της Nusra.

   Η συντονισμένη βοήθεια Ισραήλ, Ιορδανίας, και των Συμμαχικών δυνάμεων στο νότο θα μπορούσε να ενισχύσει τους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας εκεί, και να διευκολύνει τη συνεχιζόμενη διεθνή εκστρατεία κατά του ISIS.

     Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή υποστήριξη στα μετριοπαθή, τοπικά, μη-ισλαμιστικά τάγματα ανταρτών κατά μήκος των συνόρων περιορίζεται βασικά σε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως η περίθαλψη 1.400 Σύριων ασθενών και τραυματιών σε ισραηλινά νοσοκομεία, προμήθεια φαρμάκων, τρόφιμα, και θερμάστρες για τους χωρικούς. Ορισμένες ομάδες ανταρτών διατηρούν συνεχή επαφή με τον ισραηλινό στρατό, IDF, και πολλές μυστικές συναντήσεις φέρεται να έχουν γίνει στην Τιβεριάδα, αλλά αυτό που τους έδωσαν οι ισραηλινοί ήταν μια μικρή μόνο ποσότητα όπλων, κυρίως εκτοξευτήρες
RPG,.

Οι επιχειρήσεις στο νότο δεν έχουν καμία σχέση με το ISIS ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μικρή παρουσία στο νότο, αλλά απλά στρέφονται κατά του συριακού στρατού, την κυβέρνηση της Συρίας και του λαού της Δαμασκού.Ο πόλεμος εδώ διεξάγεται υπό την ηγεσία της Jabhat al-Nusra , όπως μεταδίδει σήμερα το Reuters, και η βοήθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατευθύνεται στις τοπικές ομάδες του μισθοφορικού Ελεύθερου συριακού στρατού, έντονα ευθυγραμμισμένες με την al-Nusra.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν όσα αναφέρει το Reuters σήμερα και αυτό που υποστηρίζαμε εμείς νωρίτερα. Εξόπλιζαν και εξοπλίζουν ενεργά και εν γνώσει τους ομάδες που συνεργάζονται στενά και μοιράζονται τη στρατιωτική βοήθεια  που παίρνουν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με την αλ-Κάιντα.