Stress test my ass

Όπου υπάρχει ένας θησαυρός υπάρχει και ένα τέρας που τον φυλάει, οπότε αν πέσει στα χέρια σου ένας θησαυρός κάπου εκεί κοντά υπάρχει και ένα τέρας. Προχθές, για προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με το μοτίβο του editorial του alterthess.gr, πήγα και είδα την ταινία «good people» – που κάποιος ανόητος στα ελληνικά την απέδωσε σε: «άπληστοι γείτονες» - όπου ένα ζευγάρι καλών ανθρώπων, με πολλά οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται τυχαία με πολλά λεφτά στα χέρια του, οπότε μπαίνει σε ένα τρελό τρυπ για το τι θα τα κάνει, ενώ θεοπάλαβοι γκάνγκστερ τους παίρνουν στο κυνήγι με εντελώς μοχθηρές διαθέσεις.



Η ταινία δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά η ατάκα με τον θησαυρό και με το τέρας που τον φυλάει μου καρφώθηκε στο μυαλό και με έναν περίεργο τρόπο μου κούμπωσε με τα stress test που, υποτίθεται, ότι πέρασαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Για να κάνουμε μία μεγάλη ιστορία μικρή: Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πτώχευσαν το 2012 μετά το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με το περίφημο PSI. Αν και η ζημιά από το κούρεμα δεν ξεπερνούσε τα 15 δις ευρώ, το ελληνικό δημόσιο τις ανακεφαλαιοποίησε με 40 δις ευρώ. Με απλά λόγια, το ελληνικό δημόσιο χάρισε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες 25 δις ευρώ, έναν… θησαυρό.

Η ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς, μετά τα stress test, προγραμματίζει τώρα την επανιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, με λεφτά που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο και που θα τα πληρώσει το πόπολο φτύνοντας αίμα, έχουν κατά ένα τρόπο… κρατικοποιηθεί. Αυτός ο προγραμματισμός, με κάθε αναγκαίο μέσο, θα πρέπει να ακυρωθεί και η κυβέρνηση της Αριστεράς που έρχεται να πρέπει να κάνει ξεκάθαρο από τώρα ότι σε αυτήν την ιστορία θα είναι το τέρας απέναντι στις τράπεζες, ότι θα τις κυνηγήσει για να πάρει πίσω τον… θησαυρό. Όλα τα άλλα είναι σαχλαμάρες.
Ο alterthess ιανός 
[--->]