Η τρόικα απειλούσε με πτώχευση την Ιρλανδία



Ο Διοικητής της ΚΤ της Ιρλανδίας,Honohan, αποκαλύπτει: Η Τρόικα απειλούσε με πτώχευση την Ιρλανδία ,αν η κυβέρνηση της "έκαιγε" τους κατόχους ομολόγων του ιρλανδικού δημοσίου.
Η Irish Independent δημοσιεύει την αποκάλυψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας σχετικά με τις πιέσεις της τρόικας στην κυβέρνησή της Ιρλανδίας, για να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του Honohan στην όλη ιστορία είναι αρκετά  διφορούμενος, η αποκάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις για την αλαζονεία της ΕΚΤ ως προς την προάσπιση των συμφερόντων των πιστωτών στην κρίση του 2011 (http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2012/08/17/the-ecbs-secret-letter-to-ireland-some-questions/), και την επιφυλακτικότητα και αδιαφάνεια των Επιτρόπων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αν και τους ασκείται δριμύτατη κριτική για το θέμα ,  επιλέγουν τη σιωπή.



Η Independent στο κυριακάτικο φύλλο της αποκαλύπτει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απείλησαν με πτώχευση την Ιρλανδία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να "κάψει" τους πιστωτές της.
 - Δείτε περισσότερα στο: http://www.independent.ie/irish-news/politics/revealed-the-troika-threats-to-bankrupt-ireland-30621197.html#sthash.zPggT0n8.DWhWe7Ll.dpuf

Η απειλή έγινε σε τηλεδιάσκεψη ανώτατου επίπεδου, τις λεπτομέρειες της οποίας αποκάλυψε για πρώτη φορά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, της χώρας, Dr Patrick Honohan.

Ο κ Honohan, είχε γίνει διάσημος όταν σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση ανακοίνωνε στο έθνος ότι η Ιρλανδία θα έμπαινε στο πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας, την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης το αρνιόντουσαν δημόσια , και αποκάλυπτε ότι τον είχαν αποκλείσει από την τηλεδιάσκεψη.

Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο για την τελευταία θητεία του Brian Lenihan [του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών ο οποίος διαχειρίστηκε την μετά-Lehman κρίση, και πέθανε ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία το 2011, στμ], ο Honohan υποστηρίζει ότι για τη συνάντηση ενημερώθηκε μόνο μετά το τελεσίγραφο της Τρόικας στον Lenihan, στις 26 Νοεμβρίου του 2010.

"Οι άνθρωποι της Τρόικα δήλωσαν κατηγορηματικά στον Brian ότι "αν κάψει" τους πιστωτές αυτό θα σήμαινε ότι η Ιρλανδία αρνείται να μπει στο πρόγραμμα [διάσωσης, στμ] και ότι, αυτό δεν μπορούσαν να το επιτρέψουν," γράφει ο Δρ Honohan. "Για κάποιους λόγους, περίμεναν μετά από αυτήν την επίδειξη δύναμης να μου ανακοινώσουν αργότερα την απόφαση , η οποία προφανώς είχε αποφασιστεί σε τηλεδιάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο και στην οποία δεν είχε κληθεί  κανένας εκπρόσωπος της Ιρλανδίας."

Οι αποκαλύψεις του Δρ. Honohan ρίχνουν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά όσων υποστηρίζουν ότι η Ιρλανδία "υποχρεώθηκε με το ζόρι" να μπει σε προγράμμα διάσωσης.

Αναμένεται να ενισχυθούν, επίσης,και οι πολυάριθμες εκκλήσεις να τοποθετηθεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet,που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διάσωση της Ιρλανδίας και στη διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης, ενώπιον της Επιτροπής που θα διερευνήσει  την δραστηριότητα των τραπεζών, στους επόμενους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, η  ΕΚΤ έγινε και πάλι αντικείμενο κριτικής επειδή δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής την επιστολή του κ Trichet στο Lenihan το Νοεμβριου του 2010, παρά το αίτημα του ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, Emily O'Reilly.
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, την προηγούμενη εβδομάδα, απάντησε στον ιρλανδό ευρωβουλευτή Brian Hayes ότι η τράπεζα θα ασχοληθεί με το ζήτημα ενδεχόμενης μαρτυρίας του κυρίου Trichet στα πλαίσια της διερεύνησης του ρόλου των τραπεζών, και ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει απαντήσει. Τότε ο κύριος Hayes είπε ότι αν ο Trichet δεν μπορέσει να εμφανιστεί στην έρευνα για το ρόλο των τραπεζών, η ΕΚΤ θα πρέπει να "δώσει τα έγγραφα και, αν κριθεί αναγκαίο, να διαθέσει αξιωματούχους" που θα βοηθήσουν στην έρευνα.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε χθες ότι αν ζητηθεί, θα "εξετάσει σοβαρά" τη δυνατότητα να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής που διερεύνησης του ρόλου των τραπεζών.

Ο Ρεν, ο οποίος τον Ιούλιο παραιτήθηκε από τη θέση του Επίτροπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, είπε ότι οι αποφάσεις που πήραν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάρθηκαν όταν οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ βρισκόντουσαν σε "ελεύθερη πτώση".

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της Marian
Finucane, ο Ρεν ανέφερε ότι αν και δεν γνωρίζει καλά τα υπό διερεύνηση θέματα των τραπεζών," είναι λογικό και χρήσιμο  η Ιρλανδία να διεξάγει μια λεπτομερή έρευνα για την κρίση."

Το βιβλίο, "Brian Lenihan: In Calm and Crisis ", αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύονται στην εφημερίδα Sunday Independent σήμερα, ανατέθηκε από τους φίλους και την οικογένεια του Lenihan και περιλαμβάνει δοκίμια για τη διαχείριση της κρίσης από τον Lenihan,που γράφτηκαν  από συναδέλφους του, όπως ο Δρ Honohan και η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, η οποία τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, ο Δρ Honohan αποκαλύπτει ότι η τρόικα εξέταζε τη δυνατότητα να "κάψει" ορισμένους μεγαλοπιστωτές στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν το αίτημα για τη διάσωση της Ιρλανδίας.

Ο Δρ. Honohan συμμετείχε στηνλήψη της απόφαση της ΕΚΤ για άσκηση πιέσεων στην Ιρλανδία για να αναγκαστεί να ζητήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης και την υποστήριξε, λόγω της τεράστιας αύξησης των δανείων έκτακτης ανάγκης από την Κεντρική Τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Δρ.  Honohan υποστηρίζει ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης εξηγεί τη δραματική συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του
RTE Morning Ireland στις 18, Νοεμβρίου του 2012, στην οποία ανέφερε ότι η Ιρλανδία θα καταλήξει να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης, χωρίς να γνωρίζει ότι άλλοι υπουργοί δεν ήταν ενήμεροι για όσα συνέβαιναν.

"Τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που, αν συνέχιζε να παραμένει σιωπηλός,  τότε η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο θα είχε αποτύχει να ενημερώσει τον κόσμο έγκαιρα όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει, αλλά θα είχε πλήξει ανεπανόρθωτα τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ιρλανδών προς την τράπεζα, χωρίς δόλο ή παραλείψεις", γράφει ο Δρ Honohan.

"Αυτό που δεν μου πέρασε από το μυαλό ήταν ότι, έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, ο Brian δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, καθώς η συζήτηση είχε ήδη προχωρήσει αρκετά."

"Είναι σίγουρο πως η συνέντευξη αυτή του δημιούργησε πολλά προβλήματα, αλλά κατάλαβε, όπως μου είπε τότε αλλά και αργότερα, ότι αυτό που επιδίωκε ήταν το εθνικό συμφέρον."