REUTERS Περί «επιμήκυνσης χρέους», «στήριξης της συγκυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού» και «τεχνητά κατασκευασμένης» πώλησης του ομολόγου.







Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση, από το Παρίσι αυτή την φορά, διαβάσαμε την ΚυριακήΚυριακή στο Πρακτορείο Reuters.
η οποία δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με την παρόμοια εκτίμηση της WSJ, “Επιστροφη στις αγορές - η επόμενη μέρα. Μετά το πάρτυ, το hangover”,  
τώρα διαβάζουμε τα παρακάτω:

Ότι δηλαδή οι ευρωπαίοι εταίροι μας ετοιμάζονται να μας «προσφέρουν» μια μεγάλη επιμήκυνση κατά 30-50 χρόνια, 
 ότι η έκδοση του ομολόγου ήταν τεχνητά κατασκευασμένη, (άραγε εδώ θα απαντήσει ο Κεδίκογλου;), 
  ότι με την οικονομία της γκρεμισμένη, η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές, χωρίς βοήθειαβοήθεια,
ενώ το ΔΝΤ  αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθειαβοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.
Τέλος, στο απόσπασμα που παραθέτουμε, διαβάζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν την ασταθή κυβέρνηση Σαμαρά «να μείνει προσκολλημένος στη θέση του», αντί να δούν τον  αριστερό αντιμνημονιακό Αλέξη Τσίπρα, να απαιτεί μαζική διαγραφή χρεών.
Διαβάστε παρακάτω μεταφρασμένο το επίμαχο απόσπασμα της αναπόκρισης.





«Μεγάλη Επιμήκυνση» για να διασφαλίστει η πληρωμή του ελληνικού χρέους

Paul Taylor
13, Απριλίου, 2014
ΠΑΡΙΣΙ (Reuters) Πείτε το Μεγάλη Επιμήκυνση.

Πριν από δύο χρόνια, η κρίση χρέους της Ελλάδας σχεδόν έφερε την ευρωζώνη καταρρέει.

Τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να μειώσουν την επιβάρυνση του χρέους της Αθήνας χωρίς τη διαγραφή των δανείων της, αλλά με την επιμήκυνση τους στο μακρινό μέλλον, επεκτείνοντας τις λήξεις κατά 30-50 χρόνια και με περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Η Ελλάδα έκανε μια επιτυχημένη, αν και τεχνητά κατασκευασμένη, επιστροφή στις αγορές μακροπρόθεσμων κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το διεθνές  bailout του 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της.

Αλλά με την οικονομία της να έχει γκρεμιστεί, η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές, χωρίς βοήθειαβοήθεια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Ένας λόγος για τον οποίο η πώληση 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο ομαλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν ευρέως μια επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

«Αυτό έχει αρκετά αισθητά προεξοφληθεί, και η αγοράαγορά αναμένει επίσης ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οργανισμούς αξιολόγησης», δήλωσε ο Alessandro Giansanti, της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.
«Σε ένα δεύτερο στάδιο, η αγοράαγορά αναμένει επίσης μια μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (write-down) τα επόμενα χρόνια», είπε.

Αν αυτές οι προσδοκίες υλοποιηθούν πλήρως, θα γίνει σαφές αργότερα φέτος, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σχετικά με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, και το τέλος του βασανιστικού bailout.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν τον ασταθή συνασπισμό του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μείνει προσκολλημένος στη θέση του, αντί να δούν τον  αριστερό αντιμνημονιακό ταραχοποιό Αλέξη Τσίπρα, να σαρώνει προς την εξουσία, απαιτώντας μια μαζική διαγραφή χρεών.


Μετάφραση - Απόδοση αποσπάσματος: LEFTeria-news


'Great Stretch' to secure Greek debt return

Δεν υπάρχουν σχόλια: