Πλεόνασμα λαθροχειρίας: Πουθενά η Eurostat δε λέει για πλεόνασμα

Diospyros_lotus_01
 Λωτός

Αν νομίζετε κι εσείς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat και τους έξαλλους πανηγυρισμούς σε Μαξίμου και κανάλια, ότι κάτι δεν πάει καλά στην ιστορία του «πρωτογενούς πλεονάσματος», μάλλον έχετε δίκιο.

Δεν είναι μόνο το χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal, βάσει του οποίου αξιωματούχος της Κομισιόν πρακτικά παραδέχεται ότι ο ορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «πειράχτηκε» ειδικά για την Ελλάδα. Είναι και οι ίδιοι οι αριθμοί που επικαλείται η Eurostat που δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Όπως επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία, η Eurostat δεν κάνει πουθενά λόγο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αντίθετα, παραμένοντας πιστή στο μοντέλο υπολογισμού των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 15,8 δις. ευρώ και χρέος 318,7 δις. ευρώ. Τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δις. ευρώ αποτελούν λογιστικές αλχημείες, που συμφωνήθηκαν μαζί με τα μνημόνια.

Εξάλλου, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2013, όταν βάσει των στοιχείων της Eurostat οι δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησης το 2013 ανήλθαν σε 58,5% του ΑΕΠ, ενώ τα δημόσια έσοδα σε 45,8% του ΑΕΠ!

Και βέβαια, οι συγκρίσεις βασικών δημοσιονομικών μεγεθών με τα αντίστοιχα του 2009 κάθε άλλο παρά αιτιολογούν το πανηγυρικό κλίμα: Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε επιπλέον κατά 11 δις ευρώ το 2013, στα 182 δις ευρώ (το 2009 ήταν στα 231 δις ευρώ), με την ύφεση στο 3,8% (όταν το 2009 ήταν 2%), την ίδια στιγμή που αυξάνεται το χρέος (318,7 δις ευρώ, έναντι 299,6 δις ευρώ το 2009), και φυσικά η ανεργία βρίσκεται στα ύψη (27,5%, έναντι 9,5% το 2009)…



[--->] 


WSJ: Greek statistics της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα





Την αισιοδοξία που πυροδότησε η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από την Κομισιόν επιχειρεί να ανακόψει η Wall Street Journal, η οποία μιλά για "greek statistics"
"Πολλοί θα πουν ζήτω: η Αθήνα πέτυχε επιτέλους τους στόχους του προϋπολογισμού μετά από χρόνια που αποτύγχανε να συμμορφωθεί με τους στόχους λιτότητας που συνέτριψαν την οικονομία και αργότερα κρίθηκαν ως υπερβολικά αυστηροί ακόμη κι από τους ίδιους τους πιστωτές της Ελλάδας", αναφέρει άρθρο σε blog της Wall Street Journal.

Οι συντάκτες προτρέπουν τους αναγνώστες να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα νούμερα λέγοντας πως κάτι δεν πάει καλά. Και εξηγούν: η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και δαπάνησε 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -σύμφωνα με τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας.

Η WSJ συνεχίζει λέγοντας πως ένας εκπρόσωπος της Eurostat διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό που δίνει η στατιστική υπηρεσία, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι αυτές, ενώ παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O΄Connor.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: